02 / 05 / 2024

Yerli inşaat malzemesi kullanımı konut fiyatlarına yansıyacak!

Yerli inşaat malzemesi kullanımı konut fiyatlarına yansıyacak!

Tedarikçiler ile müteahhitler arasında mal-hizmet alışverişi için meydana getirilen proje veri ve talep bankası YapıRadar, maliyetleri artan inşaat malzemelerinin yerine, yerli malzemelerin ve teknolojik partnerlerin kullanılmasıyla konut fiyatlarını yüzde 15 seviyesinde düşeceği kaydedildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da sektörün ithal inşaat malzemeleri yerine yüzde yüz yerli kaynaklardan ihtiyacını karşılaması için çalışmalar düzenledi. Sabah'ta yer alan habere göre; yerlilik oranının artmasıyla azalan inşaat maliyetlerinin inşaat sektörüne yeniden bir ivme kazanabileceği kaydedildi.

"EMLAK FİYATLARINI YÜZDE 15 ORANINDA DÜŞÜRMESİ BEKLENİYOR'

Sabah'ta yer alan habere göre; ithal ürünlerin inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkilediğini sözlerine ekleyen YapıRadar Genel Müdürü Devrim Ünal Saygın, "İnşaat sektörü, 400'ün üzerinde iş kolunu bünyesinde barındıran, milyonlarca insanın ekmek yediği bir sektör. Covid-19 sürecinde sınırlar kapanınca inşaat firmaları ürün tedariğinde sorun yaşamıştı. Sektörümüz, yılın ilk yarısında inşaat malzeme fiyatlarında yaşanan dalgalanmadan oldukça etkilendi. Yerli üretimin desteklenmesi, ithal edilen inşaat malzemelerinin yerine yerli malzemelerin kullanılması, konut fiyatlarını da doğrudan etkileyerek yüzde 15'lere varan oranlarda değiştirebilecek" ifadelerini kullandı.

Yerli inşaat malzemesi kullanımı konut fiyatlarına yansıyacak!

"İNŞAAT MALZEMELERİ İTHALATI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 14,5 GERİLEDİ"

İMSAD'ın Temmuz 2020 verilerine göre, inşaat malzemeleri ithalatının haziran ayının da altında kaldığından bahseden Devrim Ünal Saygın, "İnşaat malzemeleri ithalatı temmuz ayında 543 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 geriledi. İthalat ortalama birim fiyatı ise temmuz ayında 2,84 dolar/kg seviyesine çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam, 2,79 dolar/kg olarak kayıtlara geçmişti" dedi.

"MALİYET YILLIK YÜZDE 6,66 ARTTI, ÇÖZÜM DİJİTAL PLATFORMLARDA"

TÜİK verileri değerlendirildiğinde pandemi döneminin de etkisiyle inşaat maliyeti endeksinin arttığından bahseden Saygın, malzeme endeksinde de yıllık yüzde 6,66 artış görüldüğünden bahsetti.

Saygın, "Tedarikçiler, maliyetleri düşürmek için yeni yollar ararken; bir taraftan da yeni müşteri, görünürlük ve yetersiz teklif gibi sorunlarla da uğraşmak zorunda kaldılar. Ancak tüm bu sorunların çözümü, dijital platformlar ile mümkün. Bizler, YapıRadar olarak yılda ortalama 20 bine yakın projeyi takip ediyor, tedarikçiler ile müteahhitler arasında bir performans köprüsü oluşturuyoruz. Bu sayede inşaat firmaları, proje aşamasından tamamlanma aşamasına kadar, projelerindeki her türlü mal ve hizmet alımlarını platform üzerinden talep ederek tedarikçi şirketlere ulaşıyor ve teklif alıyorlar. Böylece uzun zaman alan ve pahalıya mal olan alım süreçleri, uygun fiyatlarla ve kısa sürelerde tamamlanıyor" açıklamasında bulundu.

Konutta yerli malzeme kullanımı seferberliği!

İnşaatta yerli üretim konut fiyatlarını düşürecek mi?


Geri Dön