29 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış konut fiyatlarına yansır mı?

İnşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış konut fiyatlarına yansır mı?

Kur artışına bağlı olarak inşaat malzemeleri fiyatlarında da yükselme yaşandı. Bu durumun konut fiyatlarına yansıması bekleniyor. Bazı sektör temsilcileri ise, artışı tolere etme kararı aldı




Kur artışına bağlı olarak inşaat malzemeleri fiyatlarında da yükselme yaşandı. Bu durumun konut fiyatlarına yansıması bekleniyor. Bazı sektör temsilcileri ise, artışı tolere etme kararı aldı Yabancı yatırımcıların da etkisiyle satışların hızlandığı ve stokların azaldığı inşaat sektöründe, fiyatları yükseliş trendinde olan demir, çimento ve hazır beton gibi yapı malzemeleri yüzünden 2013 kardan feragat edilen bir yıl oldu. 


Malzeme zamlarını konut fiyatlarına yansıtmayan firmalar, şartların böyle devam etmesi ve KDV oranlarında iyileşme yapılmaması halinde 2014 için yüzde 10 ila 30 arasında zam planlıyordu. Piyasa şartlarım zorlamak istemeyen firmalar, artan üretim girdilerim tolere etmeye devam karan aldı. Öte yandan İzmirli sektör temsilcilerinden Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ve Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, artışların konut fiyatlarına da yansıyacağım belirtiyor. 


İşte sektör temsilcilerinin görüşleri:

Mehmet Okay : Yeni projeler için zam kaçınılmaz gibi görünüyor. Devam eden projelerde 3 yıla kadar düşük faizle borçlandırma yapıyoruz. 


Necip Nasır : Piyasadaki belirsizlik, maliyet artışları malzemelere de yansıyor. 

Tüm yapı malzemelerine zam gelmeye başladı. Alım gücünde de düşüş yaşanırsa sektör temsilcileri zorda kalır. Maliyet artışı konut fiyatlarına da yansır. 


Hüseyin Aslan : İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi. Bu nedenle mutlaka sektöre nefes aldıracak önlemler alınmalı. Sektör ciddi sıkıntıyla karşı karşıya. Malzemedeki fiyat artışı ister istemez konut fiyatlarına yansır. Alman malzeme maliyeti etkiliyor. Firmalar bunun altmdan kalkamaz. 


İnanç Kabadayı : Ani oluşan bu artışı belirli bir dönem müşterilerimize yansıtmamak adına sübvanse ediyoruz. Maliyet artışının fiyatlara yansımaması olanaksız. 


Süleyman Çetinsaya : İnşaat sektöründe kazanılan istikrarın kaybedilmemesi gerekiyor. Bizim için önemli olan vatandaşın kiradan kurtulup ev sahibi olması. 


Serdar İnan : Başta demir ve beton olmak üzere inşaat malzemelerine yüzde 10'dan başlayan zamlar geldi. Fiyatlardaki bu artışı konutlarımıza yansıtmayı düşünmüyoruz. Fiyatlarımız zam öncesiyle aynı düzeyde. 


Hamit Demir: Zamlar doğal olarak konut fiyatlarına yansıyor. Bunların birçoğunu içimizde tolere edip, müşterilerimize yansıtmıyoruz. 


Soner Keleş : Zamlardan en çok etkilenen gayrimenkul sektörü oldu. Yılın ilk çeyreğinde fiyatlarımıza zam yapmamak için direniyoruz. 


Talat Kılıç : Dolar yükselişe geçince, demir ve çimento da bundan nasibini aldı. Biz bu zamları şubat sonuna kadar kendi bünyemizden karşılayacağız. 


Yeni Asır


Geri Dön