29 / 04 / 2024

Nazmi Durbakayım: Dövizdeki artış konut fiyatlarına yansır!

Nazmi Durbakayım: Dövizdeki artış konut fiyatlarına yansır!

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, döviz kurlarındaki rekor kıran artış nedeniyle "dövizdeki artış konut fiyatlarına yansır" dedi...




Döviz kurlarındaki rekor kıran artış, konutta fiyat ayarlamasını gündeme getirdi. Uzmanlara göre zam beklentisi, bu dönemde konut satışlarına hareket getirecek.


Son 8 yıldır konut fiyatlarının Türk Lirası üzerinden işlem gördüğünü, dolayısıyla döviz kurlarındaki artışın konut fiyatlarına direkt bir etkisinin olmadığını hatırlatan Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Başkanı Nazmi Durbakayım, "Konut kredilerinde de TL üzerinden borçlanma gerçekleşiyor. Ancak önümüzdeki süreçte döviz hareketlerinin konut satışlarına direkt ve dolaylı etki yapacağını tahmin ediyorum. Dolaylı etkisi konut üretimindeki maliyetler vasıtasıyla olacaktır. Her ne kadar konut üretimindeki malzemelerin yüzde 90’ından fazlası yerli malı olsa da, ithal edilen enerjiye bağlı olarak konutta kullanılan her hammaddenin fiyatlarında bir artış olacaktır ve bu zincirleme reaksiyon olarak konut fiyatlarına yansıyacaktır." dedi.


Yabancıya satış artacak


Diğer taraftan mütekabiliyet yasasına bağlı olarak yabancıya gerçekleştirilen her konut satışının döviz üzerinden olağını ifade eden Durbakayım açıklamasına şöyle devam etti: "Döviz kurlarındaki gerileme yurtdışı satışları daha da teşvik edecektir. Para birimi değerlenen yabancı yatırımcılar, daha uygun fiyatla konut alma fırsatını değerlendirecektir. 2014’ün ilk yarısında özellikle yerel seçim öncesi ve sonrasında döviz kurlarındaki volatilitenin yüksek olacağını tahmin ediyorum."


Hürriyet


Geri Dön