29 / 04 / 2024

Kurdaki düşüş konut fiyatlarına yansıyor mu?

Kurdaki düşüş konut fiyatlarına yansıyor mu?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen döviz kurlarındaki düşüşle beraber gözler şimdi de gayrimenkul sektörüne çevrildi. Peki kurdaki düşüş konut fiyatlarına yansıyor mu?



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen döviz kurlarındaki düşüşle beraber gözler şimdi de gayrimenkul sektörüne çevrildi. Son dönemlerde gayrimenkul fiyatlarında yaşanan yüksek artışların döviz kurlarıyla paralel olarak gitmesi kurda yaşanan düşüşlerin sektörü nasıl etkileyeceğini de merak konusu haline getirdi. 

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Broker Sezgi Bilge, birkaç günlük seyrin emlak fiyatlarında şuana kadar ciddi bir düşüş getirmediğini dile getirdi. Bilge, yaşanan arz talep dengesizliğinin sektörde rakamlar üzerinde belirleyici olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurdaki düşüş konut fiyatlarına yansıyor mu?

Konut fiyatları saat başı güncellenir olmuştu

Sezgi Bilge konut fiyatları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Son dönemlerde dövizdeki yükselişin gayrimenkul fiyatlarına etkisi aynı paralellikte olmuştu. Doların yükselişiyle birlikte tüm mal sahipleri fiyatlarını her hafta, her gün ve hatta bazen her saat başı güncellediler. 20 Aralık Pazartesi günü ve ondan önceki hafta doların agresif yükselişi, birçok satıcının satma kararını ve birçok alıcının da alım kararını olumsuz etkiledi. Alıcı ve satıcı, aralarında protokol yapmış olmasına rağmen, cezai şart ödemek pahasına satmaktan ve almaktan vazgeçme eğilimine girdiler" dedi.

Bilge sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Salı günü itibarıyla dolarda sert düşüş olması iptal olacak tüm işlemlerin tekrar realize olmasını sağladı. Haklı olarak alıcılar şunu sordular; ''Dolar yükselirken fiyat güncellemesi olmuştu şimdi de olacak mı?''. Bu konuda adım atan satıcılar olduğu gibi fiyatını indirmeyen satıcılar da mevcut.

Kurdaki düşüş konut fiyatlarına yansıyor mu?

Gayrimenkul fiyatları düştü mü?

Henüz gayrimenkul fiyatlarında döviz kuruna paralel bir düşüş yaşanmış değil. Dolar kurunun 11 seviyelerinde seyretmesi durumunda fiyatlarda küçük bir düşüş yaşanabilir ama dövizdekiyle aynı oranda bir düşüş olacak gibi görünmüyor. Çünkü gayrimenkul hala en güvenli yatırım olarak düşünülüyor ve bu yüzden talep çok fazla.

Fiyatların inmemesinin sebebi talebin çok olmasına karşın talebi karşılayabilecek arzın azlığı. Gayrimenkul fiyatlarının yükselmesinin en önemli sebebi arz talep dengesizliği. Dolayısıyla fiyatların doların bu sert inişine paralel olarak düşmesi mümkün görünmüyor. Oluşabilecek indirimler yüzde 5- yüzde 10 seviyelerinde olacaktır. Gayrimenkul almak isteyen alıcılar fiyatların düşeceğini varsayarak işlemlerini zamana yaymaları durumunda beklentilerine karşılık bulamayabilirler. Sektörde bugün pahalı gibi görünen gayrimenkul yarın ucuz kalabiliyor."

 
Ev fiyatları ve kiralar nasıl düşer?


Geri Dön