27 / 04 / 2024

Yeşil binalar 30 milyar dolar enerji tasarrufu sağlar!

Yeşil binalar 30 milyar dolar enerji tasarrufu sağlar!

Türkiye'de kentsel dönüşümün yeşil olması için hazırlanan mevzuat yürürlükte mi? Dönüşümün yeşil binalarla gerçekleşmesinin faydaları nelerdir?



Henüz tam olarak böyle bir mevzuat ortada yok. Fakat çıkarılan bazı kanun ve yönetmelikler bu amaca hizmet eder nitelikte. Tabii bunların geliştirilmesi ve enerji verimliliği. 


su verimliliği gibi bazı ana konuların yeni yapılacak veya yenilenecek binalarda standart hale getirilmesi, kanun ve yönetmeliklerle desteklenmesi hatta bazı durumlarda zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. 


Kentsel dönüşümün yeşil binalarla gerçekleşmesinin hem ekonomik. hem sosyal, hem de ekolojik açıdan etkileri büyük. Ekonomik açıdan, yeşil binaların en önemli özellikleri olan enerji verimliliği, su verimliliği, atık azaltımı ve kaynak kullanımının azaltılması gibi konular, binaların operasyonu sırasındaki maliyetlerin azaltılması adına önemli bir avantaj sağlayacak. Yapılan çalışmalara göre, Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek bina stokunun tamamının yeşil bina olması durumunda 30 milyar dolar civarında bir enerji tasarrufu yapılabilir.


Bu da özellikle Türkiye gibi enerjiyi ithal eden ülkeler için ciddi bir rakam. Yeşil binaların ekonomik getirilerinin yanında sosyal anlamda insanların yaşam kalitesi ve konforundaki gelişmeler, ekolojik anlamda da yaşanabilir bir çevre, biyoçeşitliliğin korunması ve küresel ısınmanın azaltılması gibi bir çok faydaları var. 


Dünya


Geri Dön