26 / 11 / 2024

Yeşil Bursa'ya yeşil bina yakışır!

Yeşil Bursa'ya yeşil bina yakışır!

Bursa'da yapı kalitesini artırmak için 'Yeşil Bina' ne sağlayabilir?" sorusuna cevap arayan İMSİAD, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile birlikte çalıştay düzenleyecek.




İnşaat Mühendisleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD), 'Yeşil Bina Çalıştayı Ön Toplantısını Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Toplantıya İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve AR-GE Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cemalettin Başaran, Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Şube Müdürü Bilal Bal, TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü TemDoğaya dost yapılar inşa etmeliyiz silcisi Dr. Mustafa Kara, akademik oda temsilcileri, Uludağ ve Bursa Teknik üniversiteleri öğretim üyeleri ile İMSIAD AR-GE Komisyonu üyeleri katıldı. 


TOPYEKÛN FARKINDALIK 

İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, açılış konuşmasında "Kentimizde yapı kalitesini artırabilmek için 'Yeşil Bina konusunu sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte masaya yatırmak istiyoruz. Bursa'da 'Yeşil Bina konusunda topyekûn farkındalık sağlayarak, ortak aklın harekete geçeceğine inanıyoruz. Çalıştayda yanıtını arayacağımız soru, 'Bursamızda yapı kalitesini artırmak için 'Yeşil Bina ne sağlayabilir?' olacak" dedi. 


Doğaya dost yapılar inşa etmeliyiz

UÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, 'Yeşil Binalar' konusunun çok önemli olduğuna değindi. Kentsel dönüşüm adı altında mevcut yapı stoklarının yenilendiğini vurgulayan Akıncıtürk, "Bu konunun daha fazla üstüne gitmeliyiz. Çünkü gerçekleştireceğimiz çalışmalar doğayı ve insanı ilgilendiriyor. Yeni yapılaşmalarda bahsettiklerimiz daha kolay ancak mevcut yenilenmeyen binaların da nasıl doğaya dost hale getirebileceğimizi düşünmeliyiz" dedi. 


İstanbul ilk sırada 

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Genel Sekreteri Engin Işıltan ise 'Yeşil Bina' sertifikaları ile ilgili genel bilgi verdi. Işıltan, "Çevre dostu bina; belli standartlara uyularak tasarlanan, yaşayanlara ve çevreye daha az zarar veren, kullanıcılara daha konforlu yaşam alanı sunan ve l yüksek performanslı, sürdürülebilir yapılı çevre üreten tasarım ve inşaat uygulamasıdır. Sertifika sistemi ise bina bazındaki projelerin çevre üzerindeki etkilerini ve doğal kaynakları korumadaki duyarlılıkları ortaya çıkarmada oluşabilir bir referanstır" dedi. 'Yeşil Bina' sertifikasına sahip olmak için belli kriterler olduğunu aktaran Işıltan, Türkiye'de yeşil bina dağılımında İstanbul'un başı çektiğini ı ancak bu yapıların yüzde 50'sinin ofis olduğunu belirtti.


A Gazete


Haber Bursa Haber'de şu şekilde yer aldı


İMSİAD AR-GE Komisyonu, Sismik İzolasyon'un ardından doğal kaynakların en verimli şekilde kullanılması için oluşturulan 'Yeşil Bina'ya mercek tutuyor. Bu kapsamda UÜ Mimarlık Fakültesi'nde İMSİAD hamiliğinde müteahhitler, akademik oda temsilcileri ve akademisyenler bir araya gelerek 'Yeşil Bina Çalıştayı' hazırlıklarına başladı. UÜ Mimarlık Fakültesi'ndeki toplantıya İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ARGE Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Akmcıtürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cemalettin Başaran, Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Şube Müdürü Bilal Bal, TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü Temsilcisi Dr. Mustafa Kara, akademik oda temsilcileri, Uludağ ve Bursa Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ile İMSİAD Arge Komisyonu üyeleri katıldı. Toplantıda Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEBDİK) Genel Sekreteri Engin Işıltan, Yeşil Bina Sertifikaları ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Toplantıda konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, İMSİAD ARGE Komisyonunun faaliyetlerinden bahsetti.


Bursa Haber


Geri Dön