25 / 05 / 2024

Yeşil hastane geliyor!

Yeşil hastane geliyor!

Sağlık Bakanlığı, önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olan tesislerde 'Çevre Yönetim Birimi' kurulacak. Birim, atık yönetim planları hazırlayacak...




Sağlık tesislerinde atık yönetiminin gerek yönetsel ve mali açıdan gerekse çevresel yükümlülükler çerçevesinde üzerinde durulması gereken bir konu haline geldiğini belirleyen Sağlık Bakanlığı, önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Bakanlık, sağlık kuruluşları için atık yönetim planları hazırlayacak. Bu planlar kapsamında atıkların kaynağında toplanması, ayrıştırılması, geçici depolanması, personelin eğitilmesi, bertaraf harcamalarının karşılanması, tıbbi ve tehlikeli atık miktarı kayıt altına alınacak. Bakanlığa bağlı yatak kapasitesi 20 ve üzerinde tüm sağlık tesisleri bünyesinde Çevre Yönetim Birimi kurulacak.

 

Bu birim, sağlık tesislerindeki çevre ve atık yönetimi çalışmalarının koordinasyonunu, rehberlik, takip, denetim, danışmanlık, kayıt ve eğitim işlerini yürütecek. Çevre Yönetim Birimi kuran sağlık tesisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alacak.Birimde çevre mühendisi veya bu bölümde yüksek lisans, doktora yapmış olan bir kişi ve en az bir çevre görevlisi çalışacak. Ayrıca enfeksiyon, biyokimya, mikrobiyoloji, radyoloji, farmasötik alanlarında çalışan görevlilerin yer alacağı birimdeki çevre görevlilerinin sayısı gereksinime göre artırılacak. Bu birim çevre kirliliğine neden olan faaliyetlerin mevzuata uygunluğunu ve alman tedbirlerin sahadaki uygulamalarını değerlendirecek. Yönetmelik hükümlerince yılda en az 2 defadan az olmamak üzere kendi iç tetkiklerini gerçekleştirecek. Endüstriyel atık planı yapıp rapor hazırlayacak. Sağlık tesisinde görev alan tüm çalışanlara çevresel konularda eğitim verecek. Hasta ve hasta yakınlarına çevre bilincini geliştirecek eğitim çalışmaları yapacak. Temizlik ve yemekhane hizmetlerinin muayene kabul ve kontrol aşamalarında görev alacak. Çevre ve atık yönetimi ile ilgili acil eylem planları hazırlayacak. 



Habertürk


Geri Dön