27 / 04 / 2024

Yeşil İnşaat, 'çok satış, az kâr' mantığını uyguladı

Yeşil İnşaat, 'çok satış, az kâr' mantığını uyguladı

Uzun süredir konut satışlarında durgunluk yaşayan inşaat sektörü, son aylarda art arda sunulan ucuz projelerle hareketlenmeye başladı.



Ucuz evlere olan ilginin boyutları müteahhit firmaları da şaşırtıyor. Yeşil İnşaat, İstanbul Beylikdüzü'nde 69 bin liradan başlayan fiyatlarla ve 60 ay sıfır vade imkanıyla satışa çıkardığı 'Innovia' projesindeki 2.600 daireye talep çok yüksek olunca yabancılar için ayırdığı konutları yerli müşterilere satmış. Yeşil İnşaat'ın patronu Engin Yeşil, konut almak için geceleyin memleketinden otobüsle gelip satış ofisinde sabaha kadar bekleyen müşterileri görünce daire rezervasyonu yaptıran yabancılara "kusura bakmayın" dediklerini belirtiyor. 26 yıldır ABD'de iş yaptığını, 'çok satış, az kâr' mantığını Türkiye'de de uygulamanın meyvesini aldığını belirten Yeşil'in şimdiki hedefi Innovia markasını Beylikdüzü dışındaki bölgelere de yayarak konutta ucuzluğun adresi olmak.

Engin Yeşil, geçtiğimiz yıl vefat eden Yeşil Kundura'nın sahibi Mustafa Yeşil'in oğlu. ABD'de yıllık ciroları 600-700 milyon dolar olan telekom ve kedi köpek ürünleri satışı yapan firmaları bulunan Yeşil, Türkiye'de konut sektörüne de iddialı bir giriş yaptı. Beylikdüzü'nde üç etapta 10 bin konuttan oluşacak Innovia projesiyle adını duyuran Engin Yeşil, Zaman'a değerlendirmelerde bulundu. Yeşil, Türkiye'de inşaat işine girmesinin ana sebebinin, son yıllarda istikrar sayesinde yaşanan büyüme ve gelişme olduğunu belirtiyor. Nitelikli konut sayısının az olduğu Türkiye'de inşaat sektörüne yatırım yapmanın faydalı olacağını düşünen Yeşil, İstanbul'da uzun süre arsa aramış. En sonunda hızla gelişen Beylikdüzü'nde karar kılarak burada 450 dönümlük bir arsayı kat karşılığı almış. Innovia ismini verdiği ve üç etap olarak projelendirdiği inşaatın ilk etabındaki 1.075 konutun satışını yapan Yeşil, tamamı 3.300 daireden oluşacak ikinci etaptaki 2.664 daireyi 69 bin TL'den başlayan fiyatlar ve 60 aya sıfır faiz kampanyasıyla iki hafta gibi kısa bir sürede sattı. İkinci etapta son üç bloktaki 650 daire bugün satışa çıkarılacak. Engin Yeşil, satışını gerçekleştirdikleri 2.664 daire için 50 bine yakın kişinin Innovia satış ofisini ziyaret ettiği, bir o kadar kişinin de telefon ve internet yoluyla kendilerine ulaştığı bilgisini veriyor.

Konutların yüzde 25'ini yabancılar için ayırdıklarını söyleyen Yeşil, "İlgi çok yoğun olunca yabancılara ancak 500 konut ayırabildik. Projenin ancak yüzde 13'ünü yabancılara verebildik. Hatta İngiltere'den komple blok rezervasyonu yapanlara da 'Size daha sonraki etaplardan verelim' dedik." şeklinde konuşuyor. Engin Yeşil, Innovia'ya olan yoğun talebin sebebini, insanların bir daha karşılarına böyle bir fırsat çıkmayacağını düşünerek hareket etmelerine bağlıyor. Sundukları projenin sektöre de hareket getirdiğini düşünen Yeşil, Türkiye'de lüks konut sayısının ihtiyaçtan fazla olduğunu, evi olmayan ancak kiradan da bunalan C gelir grubu seviyesinin büyük potansiyel barındırdığını dile getirdi. Sektöründe de yüksek kâr döneminin sona erdiğini belirten Yeşil, 'az çalışayım, çok kârla satayım' stratejisinin şu an için büyük hata olduğunu söyledi.

Engin Yeşil'den Satırbaşları
- ABD'deki 'çok satış az kâr' mantığı ile Türkiye'de başarılı olduk.

- ABD'de yüzde 10 kâr nimet gibi görülür, Türkiye'de yüzde 20 beğenilmiyor.

- Fiyatlarımızın cazip olması, inşaat malzemelerinin değerindeki düşüşten kaynaklanıyor.

- Innovia'da ilk yaşam başladıktan sonra nerede konut yapsak kapış kapış gider.

- Yurtdışında konut fiyatları hâlâ Türkiye'nin dört katı pahalı.

- Yurtdışında ev fiyatları daha da düşecek, yatırımcılar Türkiye'ye baksın.

- ABD hükümeti yüzde yarım faizle kredi imkanı sunsa milyonlarca insan konut alır.

- İstanbul ileriye dönük dünyanın en fazla rant yapacak yerlerinden biri.

Trump, 'tam gaz devam' diyor, biz temkinliyiz
Engin Yeşil, Amerikalı emlak kralı Donald Trump'ın Türkiye'deki isim hakkını da elinde bulunduruyor. Şişli'de inşası süren Trump Tower projesinin de küçük ortağı olan Yeşil, küresel kriz sebebiyle zor duruma düşen Trump'ın sıkıntıları atlatacağını düşünüyor. Yeşil, "Trump daha önce bu tip sıkıntılar yaşadı. Hepsini atlattı. Bugün dünyada 100'den fazla en lüks binanın üzerinde Trump yazıyor. Sıkıntıları daha önce olduğu gibi atlatır." dedi. Trump'ın ekibinin Türkiye'de gayrimenkul yatırımları için 'Tam gaz devam edin' dediğini ancak kendilerinin temkinli davrandığını ifade eden Yeşil, şu anda lüks projelerin satmasının zor olduğunu, bunun için bir süre bekleyeceklerini dile getirdi. Yeşil'in verdiği bilgiye göre Bodrum'da Dedeman Holding'e ait 180 dönümlük arsa üzerinde 'Trump Bodrum Resort' adıyla inşa edilecek 200 villalık proje de bekletilen projeler arasında yer alıyor.

Arsa sahipleri afaki fiyatlar talep ediyor
Engin Yeşil, Türkiye'de arsa fiyatlarından şikayetçi. Yeni projeler için arsa aradığını ancak arazi sahiplerinin astronomik fiyat çektiğini belirten Yeşil, "Geçenlerde Alemdağ taraflarında bir arsaya baktım. Adam dağın başındaki bir köyde 200 dönüm araziye 60 milyon dolar istedi. 'İnsaf, pes doğrusu' dedim. Hangi ülkede yaşıyor bu insanlar? Dünyada gayrimenkul piyasası durmuş ama maalesef arsa sahipleri bunun farkında değil." diyor. Yeşil, fiyatlar yüksek seyrettiği sürece konutların bedelinin yeterince düşmeyeceğini belirtiyor. Innovia'nın arazisini ucuza aldıkları için daireleri cazip fiyatla satma imkanı bulduklarını ifade eden Yeşil, "Arsa sahipleri Türkiye şartlarını da düşünerek insafa gelmeli." diyor.

Zaman


Geri Dön