22 / 12 / 2024

Yeşilköy'e kurulacak afet eğitim merkezi, Kasım'da açıklanacak!

Yeşilköy'e kurulacak afet eğitim merkezi, Kasım'da açıklanacak!

Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköyde 27 dönümlük bir araziyi dünyanın kapsamlı ilk afet önleme ve eğitim merkezine dönüştürecek. Merkezin projesi ise İstanbulda düzenlenecek 12. ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülleri yarışması ile 24 Kasımda belirlenecek



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yeşilköyde 27 dönümlük bir araziyi dünyanın kapsamlı ilk afet önleme ve eğitim merkezine dönüştürecek. Merkezin projesi ise İstanbulda düzenlenecek 12. ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülleri yarışması ile 24 Kasımda belirlenecek. Kurulacak merkezde deprem anında neler yapılacağı ve kriz iletişimi, vatandaşlara simulasyon odaları ve 4D videolarla yaşatılarak anlatılacak

Dünyanın en büyük asansör üreticilerinden biri olan ThyssenKrupp Elevator ve Uluslararası Mimarlar Birliğinin himayesinde Madrid, Granada ve Dubai gibi önde gelen kentlerde düzenlenen ThyssenKrupp Elevator Mimarlık Ödülleri yarışmasının 12ncisi bu yıl İstanbulda yapılacak.

ThyssenKrupp Elevator, dünyanın önde gelen şehirlerinde belediyelerle işbirliği yaparak o şehrin en çok ihtiyaç duyduğu projeyi belirliyor ve düzenlediği bir yarışma ile en başarılı tasarımı belirleyerek ödüllendiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise Yeşilköyde bir İstanbul Afet Önleme ve Eğitim Merkezi kurulması için bu yıl ThyssenKrupp Elevator ile işbirliğine geçti. Bu kapsamda İstanbulda düzenlenecek tasarım yarışmasının jüri üyelerinden biri olarak İstanbula gelen ünlü İspanyol mimar Rafael de La-Hoz, kurulacak bu merkezin dünyada bir ilk olacağını açıkladı.

Çocuklar oyunlarla öğrenecek

La-Hoz, Dünyada afetin büyüklüğünü tespit eden pek çok merkez var. Ancak aileleri, çocukları afet anında nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda kapsamlı bir eğitim verecek merkez yok. Japonyada küçük çaplı eğitimler var ancak İstanbulda kurulacak bu merkez, büyüklüğü teknolojisi ve kapsamıyla dünya için de örnek olacak diye konuştu. 60 ülkeden 300 projenin yarıştığı organizasyonda elemelerle proje sayısını 30a indirdiklerini açıklayan La-Hoz, ABD, Bulgaristan ve Türkiye, en çok proje getiren ülkeler. 24 Kasımda kazanan proje belli olacak dedi. La-Hozun verdiği bilgiye göre, Yeşilköyde halen araç parkı alanı olarak kullanılan 27 bin metrekarelik arsada toplam inşaat alanı 9 bin 450 metrekare olacak afet merkezinde yüksekliği 78 metreyi geçmeyecek bir bina yapılacak.

Hedef şube sayısının artması

Merkezde, sıvılaştırma ve deprem mekanizması deneyim odası, eğitim performansı değerlendirme bölümü, sergi alanı, kriz iletişimi deneyim odası, yangın önleme oyunu oryantasyon sahnesi, planetaryum, çocuk bölümü, medikal odası, 4D video izleme odası, deprem simulasyon bölümü, 3 seminer-eğitim odası, konferans salonu, kütüphane, ilk yardım eğitim odası, yağmur/fırtına simulasyon odası, yangınla mücadele eğitim odası, yangın labirent odası ve yönetim ofislerinin yer alması planlanıyor. Lobi, fuaye ve cafe alanları bulunacak merkezde 150 kişi için bir sığınak da olacak. Yeşil bina prensibine uyması öngörülen merkezde 200 araçlık kapalı ve açık otoparklar bulunacak. Atatürk Havalimanınına yakın konumlandırılacak merkez, CNR Fuar Merkezi, WOW İstanbul Oteli ve Airport Alışveriş Merkezi ile çevrelenecek.

Türkiyede, eğitimin en az kaliteli bina yapmak kadar önemli olduğunu kaydeden La-Hoz, İnsanlar bilinçlenmeli ki, yıkılacak binalarda yaşamamaları gerektiğini bilebilsinler dedi. La-Hoz, afet eğitim merkezinin şubelerinin de kurulacağını kaydetti.

Türkiyede ihalelerle yakından ilgileniyoruz

İspanyanın ödüllü Telefonica binasını tasarlayan Rafael de La-Hoz, Türkiyede takip ettikleri ihaleler bulunduğunu belirterek, Türkiye kentsel dönüşümde dünya için önemli bir pazar. Burada projelerde görev almak istiyoruz, görüşmeler yapıyoruz diyor.

İspanyadaki gibi her binanın kapısında mimarı açıklanmalı

İspanya ve Meksikada her binanın önünde binayı tasarlayan mimarın adının, binanın kaç yıllık bir bina olduğunun, malzeme kalitesi gibi özelliklerinin yazıldığı bir tabela bulunduğunu söyleyen Rafael de La-Hoz, O bina yıkılırsa, o mimarın ya da inşaat şirketinin sorumlu olacağı başından belli olduğu için, giderek bir sosyal olgu yerleşmeye başlar ve kimse göz göre göre kalitesiz bina yapmaya yanaşmaz. Türkiyede de yeni binalarda bu böyle olmalı diye konuştu.

Nihal Yuvacan / VATAN


Geri Dön