Yetersiz bina yalıtımlarıyla paralar uçup gidiyor!
Fatoş Karahasan, Milliyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Yetersiz bina yalıtımlarıyla paralar uçup gidiyor' başlıklı yazıyı kaleme aldı...
Ocak 2011 'de yürürlüğe giren BEP (Binalara Enerji Performansı) yönetmeliği uyarınca bina yönetimleri hızla yalıtım çalışmaları yapıyor Ancak, kişi başına düşen yalıtım oranında Avrupa 'nın 10, Amerika 'nın 6 kat gerisindeyiz. Türkiye toplam enerji ihtiyacının yüzde 75 'ten fazlasını dışarıdan karşılıyor. Oysa, sadece ısı yalıtımı ile her yıl binalarda yaklaşık 8.5 milyar dolar (110 milyon varil petrol eşdeğeri) tasarruf yapılabiliriz.
Geçen hafta görüştüğüm İzocam Genel Müdürü Nuri Bulut 'a göre, ülkemizdeki yalıtım çalışmalarının en büyük sorunu yalıtım kalınlıklarının yetersiz olması. Daha kalın yalıtım malzemeleri kullanarak yatırımlardan maksimum fayda ve verim elde etme şansımız var.. İdeal yalıtım kalınlığı ülkemizde 4 5 santimetre olarak öngörülüyor. Oysa, Avrupa ülkelerinde bu değer 20 30 santimetre aralığında değişiyor.
Dünyada devlet destek veriyor
Yalıtımın teşvik edilmesi için birçok ülkede devletler teşvik modelleri uyguluyor. Yalıtım yaptırmak isteyenlere ABD 'de konut başına 6bin500 dolar, İrlanda 'da 4bin euo destek var. İtalya 'da yalıtım uygulamasının % 50 'si hibe ediliyor. Vergi desteği, düşük oranlı KDV, tüketim vergilerinde sübvansiyon, örneğin; tüketicinin yalıtıma harcadığı paranın belli sürelerle doğalgaz fiyatlarıyla veya tüketicinin ödediği vergilerden düşülerek iade ediliyor. Bu yöntemler ülkemizde de uygulanabilse, yalıtım bir lüks olmaktan çıksa, kaliteli projelerle binalar düzenlense, hem ülkemiz milyarları yakıta harcamaz, hem de yerküreye daha az zarar vermiş oluruz.
Milliyet/Fatoş Karahasan