YİD sözleşmelerin TL'ye çevrilmesine ilişkin soru önergesi hazırlandı!
Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen projelere, garanti şartlarına ve sözleşmelerin TL'ye çevrilmesine ilişkin soru önergesi hazırlandı...
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen projelere, garanti şartlarına ve sözleşmelerin TL'ye çevrilmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Öztürk sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Öztürk önergesinde "13 Eylül 2018 tarihli 30534 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle Türkiye'de yerleşik kişilerin her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, iş, hizmet ve eser sözleşmelerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılması yasaklanmıştır. Daha önce yapılanlarında 30 gün içerisinde Türk lirası olarak yeniden belirlenmesi zorunluluğu getirilmiştir." hatırlatmasında bulundu.
5 Ekim 2018 tarihli, 30557 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan Türk parası kıymetini koruma kanunu hakkında 32 sayılı karara ilişkin değişiklik yapılmasına dair tebliğ ile 8. Madde de Döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin yeniden düzenlendiği belirten Öztürk "Yabancı para birimi cinsinden sözleşmeye bağlanan işler belgeye konu işin ihale tarihinde, alt yüklenici iş bitirme belgeleri dahil diğer belgeler için ise belgeye konu işin sözleşme tarihinde Resmi Gazete 'de yayımlanan T.C Merkez Bankası Döviz kuru üzerinden TL'ye çevrilecektir. Değişiklikle yabancı para cinsinden ihaleler, Türk lirasına dönüştürülmüyor ancak sözleşme tarihleri baz alınarak ilerleyen tarihlerdeki kur artışının yansıtılmayacağı ifade ediliyor." şeklinde açıklamalarda bulundun.
Kamuda karayolu, otoyol, köprü, tünel, metro, hızlı tren ve havalimanı vb. gibi mega projelerin döviz cinsinden yapıldığının bilinmekte olduğunu ifade eden Öztürk "Yolcu sayısı, tünel geçiş- köprüden geçecek araç sayısı garantisi vb. temel birim ücretleri dövize endeksli olarak belirlendi. Kur riski hem krediler hem de hizmet birim açısından kamu ihalelerinde sıkıntı oluşturmaktadır. Kamuda Yap-İşlet-Devret (YİD), Yap-Kirala-Devret (YKD), Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin revizyonu ve TL'ye dönüşü ile ilgili net bir açıklama yapılmamıştır." diyerek konuya ilişkin 7 soru sordu
Yasin Öztürk'ün soruları
1- Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD), (YKD), (KÖİ) modeliyle gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdir?
2- Bu yatırımlara verdiğiniz garanti süreleri ve garanti şartlan nelerdir?
3- Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD), (YKD), (KÖİ) modeliyle gerçekleştirilen kamu projeleri sözleşmelerini 2 Ocak 2018 tarihi itibariyle Merkez Bankası Döviz alış Kuru+Tüfe'den TL'ye neden çevirmiyorsunuz?
4- 2018 yılı itibariyle Yap-İşlet-Devret (YİD), (YKD), (KÖİ) modeliyle gerçekleştirdiğiniz yatırımlara ne kadar garanti ödemesi yapılmıştır?
5- Cumhurbaşkanlığı kararında belirtilen bu sözleşmelerde "Bakanlıkça belirlenen haller dışında" cümlesi neyi ifade ediyor?
6- Sözleşmeleri Türk Lirası olarak revize edince yeni sözleşme damga vergisine tabi olacak mı?
7- Vatandaş olarak bu sözleşmeler TL'ye çevrildiğinde halka yansıyacak mı?