Genel

Yıl sonuna kadar 124 bin yeni konut inşaatına başlanacak!

İnşaat sektörü, 2011 'de Türkiye ekonomisinin dinamo sektörü olma özelliğini koruyacak. Başta TOKİ olmak üzere sektörün dev oyuncuları, iyi geçen bir yılın ardından 2011'de de çok önemli projeleri yaşama geçirmek için kolları sıvadı

Sektörün devlerinin 2011 planlan yalnız tüketiciye değil, inşaat firmalanna mal satan binlerce firmayı da yakından ilgilendiriyor. TOKİ'nin yanı sıra sektörün 25 devi, yıl sonuna kadar 124 bin yeni konutun inşaatına başlayacak. Ekonomist olarak sektörün en önemli oyunculannın yakın dönem planlarını derlediğimiz kapak çalışmamız, inşaat sektörünün etkilediği 100'e yakın iş sahasının adeta başucu kaynağı olacak.

Hangi firma, nerede, ne tür çalışma yürütüyor Hangi tarihte başlanacak ve ne kadarlık bir yatınm ile hangi sürede tamamlanacak Sektör devlerinin faaliyetlerine ve iş planlarına projektör tuttuğumuz bu haftaki kapak çalışmamızda öne çıkan bir durum da projelerin önemli kısımlarının önümüzdeki haziran ayında yapılacak olan seçim öncesi yeni projeleri bir biri ardına görücüye çıkarıyor olmaları.

21 milyar TL'lik yatırım

Bunun dışında konut üreticisi firmalar yılın ilk çeyreği sona ererken, yılın ikinci yansında start verecekleri projeleri birbiri adma açıklıyor. Her biri 300 ile 500 daireden oluşan bu projelerin önemli bir bölümü, şirketlerin mevcut projelerinin devamı niteliğinde.

Başta TOKİ olmak bu konudaki araştırmamıza yanıt veren konut üreticisi 25 firmanın 2011 yılı yatırım planlan içerisinde sadece konut yer almıyor. Bu firmalar, konutun yanında alışveriş merkezi (AVM) ve ofis projelerine de ağırlık vermiş durumda. Yaptığımız araştırmada 25 firmanın bu yılki yatırım portföyünde yaklaşık 124 bin yeni konutun olduğunu sonucu olduğu ortaya çıktı. Bu firmaların, başta konut olmak üzere AVM ve ofis projeleri için 2011 yılındaki yapacakları yatırımın miktarı, 21 milyar lirayı aşacak.

En çok konutu TOKİ üretecek

Bu yıl kamu tarafında en fazla konut üretecek kurumun başında TOKI geliyor. TOKİ bu yılın sonuna kadar 60 bin konutun üretimine imza atacak.

TOKİ'nin 2011 yılı içerisinde üretilecek olan 60 bin konutun yatırım bedelinin, altyapı ve sosyal donatılanyla birlikte toplam 4 milyar TL olacağı kaydedildi.

Özel sektör ayağında ise bu yıl en fazla konutu Fi-Yapı üretecek. Fi-Yapı, bu yıl içerisinde Anadolu'nunu çeşitli illerinde toplam 20 bin konut konut üretmeyi hedefliyor.

1-DAP YAPI, Maltepe'ye iki kule daha getiriyor

Maltepe bölgesinde Royal Towers ve Royal Center projeleriyle tanınan DAP Yapı, önümüzdeki günlerde aynı bölgede bir projenin lasmanını yapmaya hazırlanıyor. Şirket, ayrıca Çağlayan'da bir iş merkezi projesi gerçekleştirecek.

Bu iki projede 246 rezidans dairesi ve 350 ofisin yer alacağını ifade eden Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, bu iki yatırımın toplam maliyetinin 250 milyon TL'yi bulacağını ifade etti. Maltepe'de gerçekleştirecekleri rezidans projesinin 22 katlı iki bloktan oluşacağını vurgulayan Yılmaz, projede stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerin yer alacağı kaydetti. Yılmaz Kağıthane'de gerçekleştirecekleri ofis projesine ise önümüzdeki eylül ayında başlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

2-TOKİ, 60 bin konut üretecek

Konut sektörünün kamu tarafındaki en önemli oyuncularının başında gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2011 yılı içerisinde 250 ayrı konut ve sosyal donatı projesine imza atacak. Bu yılın ilk çeyreğinde 10 bin konut projesi için düğmeye basan TOKI'nin 2001 yatırım portföyünde şu an için ihale aşamasında olan 25 bin konut bulunuyor. Bununla birlikte TOKİ, 2011in ilk altı ayında 35 bin, yıl sonunda ise toplam 60 bin konut üretecek. Şu ana kadar 485 bin konut üreten TOKİ, 500 bin konut hedefine ise önümüzdeki haziran ayında ulaşacak. TOKI'nin 2011'de üreteceği 60 bin konutun ağırlıklı olarak yoksul ve alt gelir grubuna hitap edeceği, bu konutların 45 ile 85 metrekare büyüklükte olacağı ifade edildi.

2011 yılı içerisinde üretilecek olan 60 bin konutun yatırım bedelinin, altyapı ve sosyal donatılarıyla birlikte toplam 4 milyar TL olacağı kaydedildi.

3-AĞAOĞLU'ndan, 10 bin konut

Konutun Türkiye'deki en önemli markalarından olan Ağaoğlu Grubu, bu yılın ilk altı ayında Avrupa yakasında Maslak, Anadolu yakasında ise Çekmeköy'de iki yeni projeye başlamaya hazırlanıyor. Şirket bu projelerde toplam 10 bin konut üretmeyi planlıyor. Rotasını bu yıl yurt dışına da çeviren Ağaoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Canary Wharf bölgesinde otel ve rezidanstan oluşacak yeni bir projeye başlayacak. İki kule halinde inşa edilecek projede 210 odalı 5 yıldızlı bir otel ile birlikte toplam 371 rezidans dairesi yer alacak. Şirket, Londra projesinden toplam 567 milyon sterlin civarında gelir bekliyor.

4-SİNPAŞ, İstanbul dışına da adım attı

İstanbul'da Küçükçekmece'de Bosphporus City ve İstanbul Sarayları projelerinin inşasını sürdüren Sinpaş GYO, bitişiğinde yer alan parselde yeni bir projeye daha başlayacak. Sinpaş ayrıca İstanbul'un çiçeği burnundaki yeni ilçesi Sancaktepe ve Şişli-Bomonti'de yeni konut ve rezidans projelerine başlayacak.

Bu yıl ilk kez Ankara'da konut projesi geliştirecek olan Sinpaş, bu projelerin ilkini Çankaya-Dikmen'de gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Sinpaş, bununla birlikte Dikmen ile eş zamanlı olarak Çankaya'da Büyükesat Mahallesi'nde yer alan 16 bin 331 metrekare arsa üzerinde 350 konuttan oluşacak yeni bir proje daha başlayacak. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, bu yıl içerisinde başlayacakları projelerde toplam 2 bin 100 konut üretmeyi hedeflediklerini ifade etti.

5-SUR YAPI, yeni hedef olarak İzmir'i belirledi

Sur Yapı, bu yıl dört projeye daha imza atıyor. Şirket, İstanbul Kağıthane'de AVM, Bayrampaşa'da AVM ve rezidans, Çekmeköy'de konut ve AVM, İzmir'de yine konut ve AVM 'den oluşan projelere başlayacak.

Halen devam eden Adapark ve Exen projeleri ile birlikte 2011 yılında gerçekleştirecekleri projelerin toplam yatırım bedelinin 1.5 milyar dolan bulacağını ifade eden Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu projeler hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Kağıthane AVM'nin yapımına Ocak 2011'de başlandı. 2012 yılında bitirilmesi planlanan AVM toplam 71 bin metrekare inşaat alanına sahip. Çekmeköy'de yer alan 40 dönüm arazi üzerinde 7 ila 13 katlı 5 blokta 340 daire ve bir alışveriş merkezi planlıyoruz. Bayrampaşa'da toplam 110 bin metrekare inşaat alanı sahip olacak AVM ve rezidanstan oluşan bir projeye başlayacağız. Yine İzmir'de toplam inşaat alanı 122 bin metrekare olacak bin AVM ve konut projesi planlıyoruz."

6-TORUNLAR, Mail of İstanbul'u görücüye çıkardı

Torunlar Şirketler Grubu, İkitelli'de İstanbul'un en büyük projelerinden biri olacak Mall of İstanbul'un inşaatına nisan ayından itibaren başlayacak. İçerisinde konut, alışveriş merkezi, ofis, gözlem kulesi, botanik park ve su parkı gibi farklı ünitelerin bulunacağı projede satışlara ise inşaatla birlikte başlanacak. Projeye 310-320 milyon TL yatırım yapacaklarını açıklayan Torunlar Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun, projenin dördü rezidans biri ise ofis olmak üzere dört kule ile kulelerin altında alışveriş merkezinden oluşacağını belirtti. Projede bin 200 ile bin 400 arasında rezidans olacağını kaydeden Torun, yatırımın 2013 yılında tamamlanacağını kaydetti.

123 dönüm arsa üzerinde hayata geçirilecek projenin alışveriş merkezinde 300'ün üstünde mağazanın yer alması planlanıyor. Projede lüks mağazaların bulunduğu açık bir AVM alanı da yer alacak. Projenin içinde yer alması beklenen en ilginç yatırımlardan biri de 100 metre uzunluğundaki turistik gözlem evi olacak. Gözlem evinin en üst noktasında lüks bir restoranın da yer alması planlanıyor.

Ali Sami Yen Stadı'nin yerine yapılacak projede Aşçıoğlu'na yüzde 65 ortak olan grup projenin inşaaüna da başlamaya hazırlanıyor. Emre Torun, projeyi mayıs ayında satışa çıkarmayı planladıklarını söyledi.

7-DUMANKAYA, sekiz yeni projeyle gövde gösterisi yapacak

Dumankaya, bu yıl içerisinde mevcut devam eden projeleri haricinde 3'ü Avrupa Yakası, 5'i de Anadolu Yakası'nda olmak üzere 8 farklı projeye daha imza atacak.

Projelerinin tamamı İstanbul'da gerçekleşecek. Projelerden dördü Tuzla'da diğerleri ise Maltepe'de olacak. Diğer üç proje ise Avrupa yakasında Halkalı ve Esenyurt-Bahçeşehir bölgelerinde hayata geçecek.

Sekiz projede toplamda 1.3 milyar TL yatınm değeri ile 5 bine yakın konut planladıklarını belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, projeler hakkında şu bilgileri verdi:

'Temmuz ayına kadar beş projenin satışlarına başlayacağız. Eylül ayı ve sonraki dönem itibariyle de diğer üç projenin satış çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. Tuzla bölgesinde yer alan üç farklı projenin tamamını nisan ayı içerisinde yapacağız. Daha sonra Adres projelerinin 6'ıncı etabının saüşlanna başlayacağız. Haziran ayı içerisinde ise Bahçeşehir'de Modern projemizin hemen yanında yer alan yeni projede yaklaşık 1.500 konutun saüşlanna başlayacağız. Öte yandan yılın ikinci yansında Eylül ve Ekim aylarında ise Halkalı ve Maltepe'deki projelerimize yöneleceğiz. Sonrasında ise Halkalı'da bir başka projenin lansmamnı planlıyoruz."

8-AŞÇIOĞLU, nihayet Ali Sami Yen'e başlıyor

Konutta Selenium ile markalaşan Aşçıoğlu, bu yıl üç yeni projeye daha başlamaya hazırlanıyor. Bu iki projenin hiç şüphesiz en önemli olanı Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası ile Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine gerçekleştirilecek olan proje.

Likör fabrikasındaki yargı süreci henüz sonuçlanmadığı için Aşçıoğlu, Torunlar ve Eray Kapıcıoğlu ile ortak olduğu Ali Sami Yen projesine start verdi. Ali Sami Yen projenin satışlarına önümüzdeki ay başlanacak. Toplam 1 milyar TL yatırım tutarına sahip projenin 2014'te tamamlanması hedefleniyor. Üç otopark katı ile 200 bin metrekare üzeri inşaat alanına sahip üç bloktan oluşan projenin iki bloğu 43 katlı rezidans, bir bloku ise 39 katlı A sınıfı ofisten oluşuyor.

Aşçıoğlu, Ali Sami Yen projesi dışında Ataköy'de yer alan 23 bin metrekare büyüklüğündeki arsasının üzerine iki blokta 22 kattan oluşacak Selenium Ataköy adında bir rezidans projesine bağlayacak. Projede 400 ile 450 dairenin yer alacağı belirtildi. Ali Sami Yen Stadı'nın yerine yapılacak projenin de detaylarını veren Aşçıoğlu inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, yaklaşık 800 konutun olacağı üç kuleden oluşan projeye 280 milyon dolar civarında yatırım bütçesi ayırdıklarını söyledi. Aşçıoğlu, yaklaşık proje bedeli 220 milyon dolar olan Likör fabrikası ve 50 milyon dolarlık Ataköy'deki yeni projeyle 2011 yılında yeni projelere yapacakları yatırımın 550 milyon dolara kadar çıkacağını söyledi.

9-TEKNİK YAPI, uçaksavar kazandı, Kartal ve Tuzla'ya da gidiyor

Teknik Yapı'nın bu yıl başlamayı planladığı iki yeni projesi bulunuyor. Bunlardan birini Kartal-Maltepe arasında 500-600 konuttan oluşacak bir proje oluşturuyor. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, projenin 1+1 ve 2+1 ağırlıklı rezidanslardan oluşacağını söyledi. Grubun başlamayı planladığı bir başka proje ise önümüzdeki eylül-ekim aylannda Tuzla'da 5 bin 500 konuttan oluşacak dev bir proje olacak. Durbakayım, Tuzla projesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Aralık 2010'da birinci olduğumuz ve Tuzla'da yer alan toplam 300 bin 566 metrekarelik arsa üzerinde gerçekleşecek. Bu projeyi, Emlak GYO ile yapacağımız hasılat paylaşım modeline bağlı kalarak gerçekleştireceğiz. Burada erçekleştireceğimiz proje büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar TL büyüklüğünde olacağını öngörüyoruz" dedi.

Bu arada Teknik Yapı'nın Ulus'taki Uçaksavar Sitesi'nin yıkılıp yeniden yapılması yansını kazandığını hatırlatalım. Şirket, burada bulunan 500 civarındaki konutu yıkarak yerine 2 bini bulacak bir konut projesini hayata geçirecek.

10-EROĞLU YAPI'nın yatırım portföyü dolu

Bu yılın başından itibaren Gürpınar'da yer alan Yenimoda Evleri ve Halkalı'daki İstanbul Lounge 2 projelerinin lansman ve satışına başlayan Eroğlu Yapı, bu yıl içerisinde İstanbul ve Bursa'da ikisi konut, ikisi karma ve bir de ofis olmak üzere toplam beş ayn projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Eroğlu Yapı, yaklaşık 1,5 milyar TL'lik yatırım değeri olan bu projeleri üç yıl içerisinde tamamlamayı planlıyor. Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, projeler hakkında şu bilgileri verdi:

"Merter'de yer alan eski Vakko arazisine karma bir proje gerçekleştireceğiz. Yine Florya Atatürk Ormanı'nın yanı başında bir konut projesine başlayacağız. Bunun yanı sıra İstanbul sınırlarını aşarak Bursa'da, yenilikçi mimarisi ile şehrin sembolleri arasında yerini alacak bir proje daha hayata geçireceğiz. 2011'in son çeyreğinde ise yine bir karma proje olarak planladığımız Seyrantepe projemizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elbette bunların yanı sıra ticari projelerimiz de devam edecek. 2011 yılında Kağıthane'de özel bir ofis projesine imza atacağız."

Seyrantepe Projesi dışında bu yıl içerisinde toplamda 600'ün üzerinde konut üretmeyi planladıklarına işaret eden Eroğlu, "Resmi süreçler öngördüğümüz sürelerde tamamlanırsa Florya, Merter ve Bursa projelerini 2011 ilk yanda Seyrantepe projesini ise 2011 ikinci yanda başlatmayı hedefliyoruz." dedi.

11-Fİ-YAPI 'Lüks konuta yeni bir boyut kazandıracak'

Orta ve alt gelir grubuna hitap eden konut projeleriyle tanınan Fi-Yapı, bu yıldan itibaren lüks konut sektörünü dünyada da ilk olduğu belirtilen yeni bir konseptle tanıştırmaya hazırlanıyor. Fi-Yapı dubleks villa konforunu tek kata yayma modeline dayanan ve 'Richa' adını taşıyan konsept kapsamında üç yılda bin konut üretmeyi planlıyor. Şirket aynıca yine bu yılın sonunda Anadolu'nun değişik illerinde 20 bin konutun inşasına başlamaya hazırlanıyor.

Richa konseptini yurt dışına da taşımaya hazırlanan Fi-Yapı, önümüzdeki aylarda Almanya'nın  Berlin  şehrinde Richa markasıyla 400 milyon Euro'luk yatırım bedeli ile 1001 adet villa üretecek.

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, Richa konseptini İstanbul'da Kozyatağı başta olmak üzere Ataşehir, Bahçeşehir, Şişli, Suadiye, Erenköy gibi toplam 10 lokasyona taşımayı planladıklarını belirtti. İnan, 2011 sonuna kadar İstanbul'daki projelerin arsalarını almayı, Türkiye çapında ise İzmir, Ankara, Konya, Kayseri, Gaziantep ve Bursa başta olmak üzere toplam 10 ilde 30 proje inşa etmeyi  hedeflediklerini  kaydetti.

Ankara Çankaya'da baharda inşaatına başlayacakları Richa'nın 150 metre yüksekliği, 5'i bodrum, zemin üstü 40 katıyla başkentin en yüksek ve lüks konut projesi olacağını kaydeden Fikret İnan, şöyle devam etti:

"Çankaya Köşkü'ne 700 metre mesafesi olacak projenin arsasını bir şahıstan 20 milyon 500 bin dolara satın aldık. 12 bin 300 metrekare arazi üzerinde yükselecek projenin her katında 150 ile 500 metrekare büyüklüğünde daireler yer alacak."

12-OFTON, Çengelköy ve Bomonti projelerine bu yıl başlıyor

Ofton İnşaat, Çengelköy'de 30 dönüm arazi üzerinde yeni bir projeye başlıyor. Elysium markasıyla yapılacak projeye birkaç ay içinde kazma vurulacak. Ofton İnşaat Eşbaşkanı İsmail Hakkı Altun, projede 160 ile 200 arasında dairenin yer alacağını söyleyerek bahçe dubleksi, çatı dubleksi gibi alternatiflere yer vereceklerini kaydetti. Altun, bu projeye 20 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.

Altun, bu yıl içinde başlayacakları  diğer projeler olduğunu söyledi. Altun, Bomonti projesiyle ilgili detayları daha görüştüklerini en yakın zamanda netleştireceklerini sözlerine ekledi.

Grup, Türkiye'nin yanı sıra Fransa'nın Cannes şehrinde de Elysium markasını taşımaya hazırlanıyor. Altun, Cannes'ın merkezinde 10 dönüm arazi üzerine 16 rezidans ve bir villa yapacaklarını söyledi. Altun, sonbahara doğru başlanacak projede 35 milyon Euro yatırım yapacaklarını açıkladı.

Ekonomist