05 / 05 / 2024

Yıldıray Ankan: Şambayat arazisi imara açılmalı!

Yıldıray Ankan: Şambayat arazisi imara açılmalı!

Adana'nın Seyhan ovasına kurulduğunu ve 1980'li yıllardan itibaren şehrin Kuzey ve Batı yönlerinde planlandığını belirten Yıldıray Ankan, son yıllarda açılan davalar nedeniyle Adana'da imar tıkanıklığı yaşandığını belirtti...  



Adana'nın Seyhan ovasına kurulduğunu ve 1980'li yıllardan itibaren şehrin Kuzey ve Batı yönlerinde planlandığını belirten Ankan, son yıllarda açılan davalar nedeniyle Adana'da imar tıkanıklığı yaşandığını, sorunun aşılması için 200 bin nüfusa ev sahipliği yapabilecek kapasitedeki Şambayat arazilerinin imara açılması gerektiğini söyledi. Ankan, şöyle konuştu:
"1986 yılında imar yetkisi belediyelere aktarılınca, şehir Çukurova belediyesi tarafına gelişmeye başlamış. Zamanla yapılan planlamalarda ak saklıklar çıkmış.  Adana  neredeyse imarsız bir şehir haline gelmiş. Açılan mahkemelerin uzun sürmesi nedeniyle neredeyse tüm  bölgelerin iman durmuş durumda.  Birçok bölgede arsa yok. Kalan arsalar ise kupon arsa."

İmar durumu davalık
imar durumunun birçok yerde azaltıldığını belirten Ankan, şu bilgileri verdi:
"imar yoğunluğu 1.2 iken 0.20 ve 0.40'a düşürülmüş. İnsanlar da buna karşı mahkeme açmış. Bölgenin imar tamamen iptal edilmiş. Bu nedenle Adana yeniden ovaya doğru gidiyor. Bu nedenle acilen arsa üretmek lazım. Mahkeme kararlarına uygun plan yapmak lazım. Göl tarafında iki katlı nizamı uygun görüyorum. Ama Şambayat hattını belediye olarak eski durumuna getirme durumundayız. Arsa spekülasyonunun önüne geçmek için bölgeyi eski haline getirmek gerekiyor. Hatalar varsa onların da düzeltilmesini istiyoruz." Arşa payı yüzde 50'ye çıktı.

Nazım plan planda düzeltmeler yapılması gerektiğini belirten Ankan, şöyle konuştu:
"18 uygulaması üzerinde yapılan hatalar   vardı. Yeni düzenleme yapılırken hakkaniyetli olmak lazım, imar hakikım eşit şekilde dağıtmak gerekiyor. Geçmişte bu haksızlıklar olmuş.   Eşitlik olursa itiraz da olmaz. Arsa bulunamadığı için kat karşılığı inşaatlarda arsa payı yüzde SO'dan yüzde 50'ye çıkü. Arsa fiyatları anormal artmış durumda. Fiyatlar yüzde 15-20 prim yaptı. Çukurova bölgesinde acilen arsa üretmemiz gerekiyor. Arsa üretemezsek şehir yine ovaya doğru gidecek   kaçağın önünü alamayacağız."

Eğitim ve sağlık bölgesi
Çukurova'nın konut bölgesi olduğunu kaydeden Ankan, şöyle konuştu:
"Bizim bölgemizde bir tane sanayi tesisi göremezsiniz, iş merkezlerinin olduğu bölgeye dönüşebilir ama teşvik edilmemiş. Bölgemizin iki konuda gelişme potansiyeli var. Birincisi hastane bölgesi olabilir, ikinci olarak da eğitim kampusu olabilir. Epey hastane yapıldı. Biz de bu konuda nazım planda yardımcı oluyoruz, imar tıkanıklığına rağmen 346 bin nüfus var. 2030 yılından sonra Çukurova en fazla nüfusu olan ilçe olacak."
Milliyet

 


Geri Dön