Yıldırım’a Millet Bahçesi ve dönüşüm müjdesi!
Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, kentsel dönüşümden ulaşımı rahatlatacak yeni yollarla, imar planı düzenlemesinden millet bahçesi inşasıyla, Bursa’da ilk olacak e-belediyecilik hizmetinin 2020 yılı hareketlendireceğini söyledi.
Çarpık ve plansız yapılaşmanın şehrin kaderi olmadığını vurgulayan Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ilçenin üzerinde yer alan bu haksız yaftayı ortadan kaldırmak ve Yıldırım’ın gerçek değerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla 2020 yılını ‘Fen İşleri Yılı’ ilan ettiklerini sözlerine ekledi.
Bursa Olay Gazetesi'nde yer alan habere göre; geride kalan 9 aylık dönemde kurum içi mali disiplini sağlayıp, hazırladıkları stratejik plan ile ilçede yaşayan tüm vatandaşların taleplerini karşılamak için bölgenin öncelikli ihtiyaçlarını ortak akıl doğrultusuna göre belirlediklerini kaydeden Başkan Oktay Yılmaz, yeni yıl ile beraber rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında şehre değer katacak, ilçe sakinlerinin refahını artıracak projelere başlayacaklarını ifade etti. Bütüncül bir yaklaşımla şehrin ulaşımdan altyapıya, çarpık yapılaşmadan sosyal donatı alanlarının yetersizliğine tüm yapısal sorunlarını çözüme kavuşturacak bir yol haritası oluşturduklarını sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, belediye öz kaynaklarının yanında, Merkezi Hükümet, Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kamu kurumları ile özel sektör işbirliğinde, kentsel dönüşümden ulaşımı rahatlatacak yeni yollarla, imar planı düzenlemesinden millet bahçesi inşasıyla, Bursa’da ilk olacak e-belediyecilik hizmetinden tarihi aksta turizmi değerlendirecek projelerle 2020 yılında Yıldırım’a yeni bir kimlik kazandıracaklarını kaydetti.
KANUN TEKLİFİNE ‘YILDIRIM’ KATKI
Yıldırım’ın temel sorununun düzensiz imar planları ve tapulandırma problemleri olduğunun altını çizen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Ankara’da yürüttüğümüz temaslar çerçevesinde, tapu kanununda değişiklik gerçekleşmesi için doğrudan Yıldırım’da yaşanan sıkıntıların referans olduğu ve bu sorunları ortadan kaldırılacak bir kanun teklifinin hazırlanması ve TBMM’ye iletilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile yaptığımız ortak çalışmaya imza attık. Bu teklif kanunlaştığında, Yıldırım’da imar sorunları ortadan kalkacak, imar uygulamalarına hız vereceğiz. Önceliğimiz imar düzenlemesi” açıklamasında bulundu.
MOLLAARAP’TA SÜREÇ İŞLİYOR
Mollaarap’ta yaşanan heyelan riski karşısında yapılan çalışmalarda gelinen aşamayla ilgili açıklamlarda bulundu. Başkan Yılmaz, “Mollaarap’ta 15-20 metre derinlikte yaşanan heyelan riski nedeniyle bölge boşaltıldıktan sonra burada bulunan fay hattının durumu hakkında incelemeler yapıldı. Bakanlığımızla beraber fore kazık zemin destekleme çalışmaları yapılacak. Uygulama kısa sürede başlayacak. Çalışmalar tamamlandığında bölgede konutlaşma olma durumu, olursa ne kadar bir alanda meydana gelebileceği değerlendirilecek” şeklinde konuştu.
YILDIRIM’DAN YİNE BİR İLK
Hayata geçirilecek Dijital Onay Sistemi ile Bursa’daki belediyeler arasında bir ilke imza atacaklarını sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, “10 Ocak’ta faaliyete geçecek ve Bursa’daki belediyeler arasında bir ilk olacak Eİmar Dijital Onay Sistemi ile mimari ve mühendislik projelerde zaman kaybının önüne geçeceğiz. Mimarlarımız ve mühendislerimiz belediyemize gelmeden dijital ortamda işlemlerini gerçekleştirebilecek. Böylece hem şeffaflık olacak imar durumu görülebilecek, hem zaman kaybı önlenecek, hem de hata riski en aza ineceğinden kağıt israfı da önlenmiş olacak. Çek Gönder Mobil Uygulamamızda yaptığımız güncelleme ile sorunun bulunduğu bölgeden konum iletilerek problemin çözümünün hızlanması sağlanacak” ifadelerini kullandı.
HAYATIN HER ALANINDA HİZMET
Şehir yapılaşmasının yanı sıra şehrin kültürel ve doğal kimliğine değer katacak yatırımların ilçeyi değerlendireceğini anlatan Başkan Yılmaz, “Yıldırım, 250 bine yakın genç nüfusu bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla bu gençlerimizin beklentileri var. Yıldırım’a; bünyesinde seminer salonu, kafeterya, eğitim salonları bulunan ve 24 saat hizmet verecek uyumayan kütüphane kazandıracağız. Yeni bir kültür merkezinin ilçemize kazandırılması noktasında adımlarımızı atıyoruz. Yine Molla Yegan Çocuk Aktivite Merkezi çocuklarımıza hizmet verecek. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın 1000 Pota ve Yüzme Bilmeyen Kalmasın projelerinde aktif olarak yer alacağız. Yıldırım’ın dünyaya açılan penceresi konumunda bulunan Cumalıkızık’ta oluşturacağımız Yöresel Ürünler Çarşısı, bu tarihi zenginliğimizin değerine değer katacak. Hayatın her alanında Yıldırımlılara hizmet sunacağız” dedi.
TOKİ İŞBİRLİĞİ İLE 650 KONUT
Kentsel dönüşümde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ’nin desteğiyle önemli çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, “Kentsel dönüşümde taraf olmak yerine vatandaşlarımız ile yükleniciler arasında garantör olacağız. Vatandaşımızın yanında yer alarak mağduriyet oluşmasının önüne geçeceğiz. Alan bazlı, parsel bazlı dönüşümün zorluğu nedeniyle ada bazlı dönüşümden yanayız. Bunun da özel sektör marifetiyle yapılması uygun olacaktır. Kentsel dönüşümü iki şekilde ele alıyoruz. İlki riskli alan olan Ankara Yolu ve 11 Eylül Bulvarı arasında kalan bölge. İkincisi Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisiyle kentsel dönüşüm alanı olarak
ilan edilen bölgeler. Hali hazırda Mevlana ve Ulus Mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un desteği ile TOKİ eliyle iki etap halinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada yapılacak çalışmalarla 650 konut daha üretilmesini planlıyoruz” dedi.
ULAŞILABİLİR BİR ŞEHİR
Ulaşım yatırımlarıyla ilçeye nefes aldıracaklarını söyleyen Başkan Yılmaz, “Mevlana Mahallesi’nde 35 metrelik yolun açılması için kamulaştırma yapıyoruz. Bunu yaparken de yol güzergâhında mülkü bulunan hak sahiplerine kamulaştırma karşılığında takas usulüyle Hümahatun Evleri’nden konut veriyoruz. Daha önceden Mevlana-Ulus projesi kapsamında anlaştığımız hak sahiplerinin evleri ile birlikte yeni yol için yapılan kamulaştırmalarla bugüne kadar 240 yıkım gerçekleştirdik. Bunun yanında Osmangazi’den gelen ve belediyemizin spor kompleksinin önünde sona eren Yunus Emre Bulvarı’nın, Arabayatağı Mimar Sinan Kavşağı’na uzatılması için gereken çalışmayı yapıyoruz. Mevcut ulaşım ağını desteklemek adına Büyükşehir Belediyemizin de desteğiyle ilçemize yatay ve dikey yollar kazandıracağız” dedi.
TURİZMDE CANLILIK SAĞLANACAK
Tarih şehri Yıldırım’ın barındırdığı değerlerin tanıtımının sağlanıp turizmdeki payının artırılması için birçok bölgede çalışmalar yapılacağından bahseden Başkan Yılmaz, “Yıldırım Külliyemiz, Irgandı Köprüsü, Yeşil Külliyesi, Balabanbey Kalesi, Emirsultan Külliyesi’ni kapsayan tarihi aks ilçemizin en değerli hazinesi. Bu bölgenin tanıtımın yapılması ve turizmde canlılık sağlanması için çeşitli çalışmalar yapacağız. Bu noktada birçok kısımda cephe sağlıklaştırma çalışmamız olacak. Tarih ve inanç turizminin önemli durağı olan Yıldırım’da bu değerlerimizi yaşatacağız. 2020’de de mali disiplini elden bırakmadan, seçim sürecinde taahhüt ettiğimiz projeleri hemşerilerimizden aldığımız güç ile yerine getireceğiz. Temiz, bakımlı, yeşil bir Yıldırım için Fen İşleri Yılı ilan ettiğimiz 2020, şehrimize, hemşehrilerimize, ülkemize ve tüm insanlığa hayırlar getirsin” ifadelerini kullandı.
500 BİN METREKARE YEŞİL ALAN
Gökdere kıyısında kalan 200 dönümlük alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerçekleştirilecek işbirliğiyle Yıldırım’a Millet Bahçesi kazandıracaklarını müjdeleyen Başkan Yılmaz, “Yapılacak fiziki yatırımların arasında ilçemize hemşerilerimizin nefes alacağı sosyal yaşam alanları kazandıracağız. Bunlardan biri olarak Gökdere kıyısında kalan 200 dönümlük alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve diğer kurumlarımızla yapacağımız işbirliği ile bölgede Millet Bahçesi oluşturacağız. Burada çocuk aktivite merkezi, sosyal alanlar ve ticari alanlar olacak. Proje çalışmalarımız sürüyor. Plan onaylandığında çalışmalar başlayacak. Millet Bahçesi, Vakıfköy Kent Parkı, Balaban, Cumalıkızık ve 75. Yıl mesire yerlerinin yanında bölgesel parklar ile ilçemize 500 bin metrekare yeşil alan kazandıracağız” dedi.