Genel

Yıldız Sarayı'nın silahhanesi, kütüphane oldu!

Yıldız Sarayı'nın tarihi silahhane binası, restore edilerek kütüphane yapıldı. The NewYork Times tarafından övgüyle bahsedilen kütüphanede 70 bin cilt kitap bulunuyor

2. Abdülhamit tarafından yaptırılan Yıldız Sarayı'nın ana kapısından içeri girince hemen sağda bulunan tarihi silahhane binası, 2009 yılında restore edilerek Yıldız Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı. Cumhuriyet'in ilanından sonra uzun yıllar atıl kalan mekanı, 2007 yılında devlet Yıldız Sarayı içerisinde uluslararası bir kurum olarak faaliyet gösteren İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'ne (IRCICA), kütüphane yapılmak şartıyla tahsis etti. Restorasyon ve yerleştirme faaliyetleri iki yıl süren Yıldız Kütüphanesi 2009 yılında hizmete açıldı. Kütüphane şimdi de dijital bir devrim başlattı. Kütüphanenin tüm dünyadan erişilebilir hale gelmesi için yapılan Elektronik Veri Tabanı çalışmaları sürüyor. Herkesin kullanımına açık olan kütüphane geçtiğimiz günlerde ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New- York Times'ta yayımlanan bir makaleye de konu oldu. Leizan Kux imzalı yazıda yazar kütüphaneyi "Benim için bu mekan dünyadaki cennettir" diyerek tanımladı.

NİTELİK ÖNEMLİ
IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, kütüphanenin esas olarak İslam kültür ve medeniyetine odaklandığını söylüyor. Eren "Koleksiyonumuzdaki kitapları şu ana başlıklar altında tasnif edebiliriz: İslam kültürünün temel kaynakları, İslam Dünyası bilim tarihi, Dünya dilleri ve edebiyatları, kültürel çeşitlilikle ve kültürler arası ilişkilerle ilgili kaynaklar. Burada erişilmesi güç birçok koleksiyonu, dünya kültür, bilim ve sanatına yön vermiş birçok kitabın ilk baskılarını topladık ve okuyucunun istifadesine sunduk. Bir yandan da kendi yayınlarımızla bu temel kaynakların sayısını artırmaya çalışıyoruz. Nicelik önemli. Ama biz daha çok niteliğe önem veriyoruz. Bu yüzden okuyucularımızın çoğu alanlarında isim yapmış, dünya çapında isimler oluyor," diyor. Silahhane binası kütüphane yapılmak üzere düzenlenirken aslına uygun olarak restore edilmiş. Bu yüzden kullanıcılar mekanın tarihi ve otantik havasından ilham alabiliyor. Açılışının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kütüphane halen pek çok okur ve araştırmacı için bir sır gibi. Çoğunluğunu yurt dışından gelenlerin oluşturduğu araştırmacılar derin bir sessizlik içerisinde çalışıyor.

140 dilde eser var
İçinde 70 bin cilt kitap, 10 bin kitap dışı malzeme (makale, rapor ve broşürler), 1150 mikrofilm ve mikrofiş (ki Osmanlı resmi gazetesi Takvim-i Vekayi koleksiyonu bunlar arasında), 1570 süreli yayın bulanan kütüphande 140 dilde yazılı eser bulmak mümkün. Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Farsça bunların başlıcaları. Kütüphanede Kuran'ın 1550'de yapılan ilk Latince tercümesi, Müteferrika Baskısı olarak anılan ilk kitaplar koleksiyonu, Tarih-i Raşid'in 1740 tarihli orijinal baskısı, 1729 tarihli Vankulu Lugatı da yer alıyor.

İbrahim Altay/Sabah