07 / 05 / 2024

YKS AVM'lerde kiralama yapacak

YKS AVM'lerde kiralama yapacak

Yapı Kredi Koray Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ(YKS) varlık yönetim şirketine dönmek üzere alışveriş merkezlerinde kiralama işine girdi.



Bina yönetimi ve işletme konusunda uzmanlaşan Yapı Kredi Koray Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ(YKS) varlık yönetim şirketine dönmek üzere alışveriş merkezlerinde kiralama işine girdi.

Yapı Kredi Koray Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ(YKS), ofis, konut, alışveriş merkezi sektörlerinde tesis kiralama, yönetim ve işletme hizmeti veren ve bünyesinde 900 kişiyi istihdam eden yaklaşık 20 yıllık bir firma.
YKS, bina yönetimi ve işletme konusunda uzmanlaşan varlık yönetim şirketine dönmek üzere alışveriş merkezlerinde(AVM) kiralama işine girdi. 2013 yılında alışveriş merkezlerine (AVM) olan iştahın biteceğini belirten Yapı Kredi Koray Servis (YKS) Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Sinan Fındıkoğlu, "O zaman başarının kriteri iyi işletme olacak. Biz de kiralama departmanıyla sektörün iyi bildiğimiz tarafa kaymasını fırsata çevireceğiz" diyor

Alışveriş merkezlerinde şu an yaşanan kira sorununun da krize bağlı olmadığına değinen Fındıkoğlu, bu konuda şu öngörülerde bulunuyor:

"AVM'lerde zamana göre uygun bir kiralama stratejisi uygulandı. Ama şu anda birbirinin yanında alışveriş merkezleri var. Sektörün kendi içindeki dinamiklerden kaynaklanan sıkıntılar ekonomik dalgalanmayla öne çıktı. Bundan sonraki trendde perakendeci ve AVM yatırımcısı arasında karşılıklı bağımlılık var. Sonuçta hepsi bir dengeye oturacak. Bazı merkezler yola devam edemeyecekler. Farklı fonksiyonlarda değerlendirilecek ya da el değiştirecek. Sektörün dengelenmesi için krizin bir avantaj. Bu sürecin sonunda tematik ve mahalle alışveriş merkezleri doğacak"

770 milyon dolar değerinde varlığı yönetiyor

YKS, halen Şişli Plaza, Birinci Levent Plaza, Yapı Kredi Plaza, Metrocity'nin konut blokları, Glaxo Smith Kline, Johnson & Johnson, Başak Groupama, Doğuş Power Center'ında aralarında bulunduğu 22 binanın yönetimi üstlenmiş durumda.

Sinan Fındıkoğlu, yönetimini yaptıkları 940 bin metrekarelik alanların toplam değerinin 770 milyon dolar olduğunu söylüyor. Hizmet verdikleri tesislerin toplam bütçelerinin ise 24 milyon doları bulduğuna işaret eden Fındıkoğlu, "Biz sadece güvenlik, temizlik değil tüm hizmetleri bütün halinde sunuyoruz. İstihdam ettiğimiz 900 kişinin büyük bir bölümü bu nedenle de mavi yakalılardan oluşuyor" şeklinde konuşuyor.

Birçok yabancı firmanın ortaklı ve satın alma görüşmeleri için kendilerine başvurduğunu anlatan Fındıkoğlu, "Avrupa ve Körfez'den kapımızı çalanlar var. Kapılarımız kapalı değil. Hissedarlar anlaşırsa satın alma, ortaklık gibi konularda varız. Ancak şu an için 3-5 yıl bekleyip daha iyi bir değere ulaşmayı bekliyoruz" diyor..

Euromoney ödülünü aldı

YKS, dünyanın en prestijli yayın kuruluşlarından biri olarak gösterilen Euromoney tarafından "En İyi Gayrimenkul Yönetim Şirketi Ödülü"nü aldı. Amerika'dan Avrupa'ya; Asya'dan Ortadoğu'ya birçok ülkeden çok uluslu veya yerel büyük oyuncunun katıldığı "Liquid Real Estate Awards"ta YKS, Türkiye'deki en iyi gayrimenkul yönetimi (property management) şirketi ödülünün sahibi oldu.

Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön