28 / 04 / 2024

YKS ek tercihler başladı mı? Ne zaman başlayacak?

YKS ek tercihler başladı mı? Ne zaman başlayacak?

İlk tercihlerde yerleşemeyenler için YKS ek tercihler başladı mı sorusu merak edilmeye başlandı. Yerleşemeyen ve ikinci kez şansını denemek isteyen öğrenciler 2. tercih dönemini bekliyorlar. Peki YKS ek tercihler başladı mı, ne zaman başlayacak? İşte 2023 YKS ek tercih dönemi ayrıntıları...



YKS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından herhangi bir üniversiteye yerleşemediğini öğrenen adaylar, umutlarını ek tercih dönemine bağlamış durumda. Bu dönemde, üniversitelerde boş kalan kontenjanlara ek tercihler ile yerleştirmeler yapılacak. Ancak, adayların aklındaki en önemli soru, YKS 2. tercih kılavuzunun yayımlanıp yayımlanmadığı oldu.

YKS ek tercih dönemi başladı mı?

YKS ikinci tercih dönemi, üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından duyurulacak. 2023-2024 eğitim öğretim yılı için üniversite kayıtları 28 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. En yakın zamanda YKS ikinci tercihlerinin başlaması beklenmektedir.

Kayıt süreci tamamlandıktan sonra, boş kontenjanlar değerlendirilecek ve ÖSYM tarafından yeni bir kılavuz hazırlanacaktır. Önceki yılın YKS ek tercih işlemleri 7-13 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Şu anda da bu tarihlerde olduğumuz için, öğrenciler ek tercihlerin başlayıp başlamadığını heyecanla merak ediyor. 

YKS ek tercihler başladı mı? Ne zaman başlayacak?

Kimler ek tercih yapabilir?

Merkezi Yerleştirme sürecinde bir yükseköğretim programına kabul edilen adaylar, ek yerleştirme şansından yararlanamayacaklar. Yani, ilk tercihte kabul edilen ancak kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar 2. kez tercih yapamayacaklar. 

2023 yılında tercih işlemlerini gerçekleştirmeyen adaylar, ek tercihlerden faydalanamayacaklar. Öte yandan, tercihlerini yapmış olup herhangi bir üniversiteye yerleştirilemeyen öğrenciler, ek yerleştirme sürecinden yararlanabilecekler.

YKS ek yerleştirme ücreti var mı, ne kadar? 

Ek yerleştirme sürecinde tercih ücreti, 50,00 TL olarak belirlenmiştir. Tercih yapmak isteyen adaylar, ek yerleştirme ücretini ödemeyi unutmamalıdır. Ek yerleştirme ücretini ödemediği takdirde, yapmış oldukları tercihler geçersiz sayılacak ve yerleştirme sürecine dahil edilmeyecektir. 

Yatırılan yerleştirme ücretleri ise iade edilmeyecek ve devredilmeyecektir. Ayrıca ÖSYM 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehir çocuğu, şehit eşi, gazi, gazi eşi ve gazi çocukları ek yerleştirme ücretlerinden muaftır. Bunlar dışında kalan öğrencilerin ücret yatırması zorunludur.

2023-2024 Üniversite yılı ne zaman başlıyor? İşte açılış tarihleri!

2023-2024 KYK burs ve yurt başvuru tarihleri belli oldu mu? KYK burs ücreti ne kadar?

YKS tercihleri bugün resmen başladı! Üniversite adayları dikkat! YKS tercihleri nasıl yapılır?


Geri Dön