Yoksullar için 3 boyutlu yazıcılarla evler inşa edilecek!
Teknoloji dünyası hayatımıza her gün bir yenilik sunuyor. Ancak ürünler genelde zenginlerin kullanımıyla sınırlı kalıyor. Hollandalı ve İtalyan iki şirket ise yoksullar için 3 boyutlu yazıcılarla evler inşa etme hazırlığında...
Zamanda yolculuk, ışınlanma, görünmez pelerinler, gezegenler arası seyahatler... Bilim dünyası bunları artık sadece filmlerde görmeyeceğimizi söylüyor. Londra'da gerçekleştirilen bilim festivali Big Bang Fuarı'ndan çıkan ortak sonuca göre 15 yıl içerisinde Harry Potter'daki görünmezlik peleriniyle gezegenler arasında seyahat mümkün olacak. Bilim insanları ayrıca 2080'de ışınlanmanın ve 2100 yılına gelindiğinde de zamanda yolculuğun hizmetimize sunulacağını ileri sürüyor. Yakın gelecekte insanlığı bekleyen diğer teknolojik gelişmeler olarak robotların hayatımızda daha fazla yer alması ve evlerimizin Jetgiller çizgi filmindeki gibi olması gösteriliyor. Peki tüm bu yeni nesil gelişmelerden yoksullar nasıl faydalanacak?
ŞİFA DAĞITAN ROBOTLAR
Halihazırda insansız hava aracı teknolojisi sayesinde dünyanın en ücra noktalarına çeşitli yardımlar ulaştırılmaya başlandı. Özellikle güvenlik probleminin olduğu bölgelere insani yardım gönderilirken bu yönteme başvuruluyor. Bunun dışında robot doktorlar Afrika ve Asya'daki çeşitli yerlerde belirlenen sağlık merkezlerinde yoksullara şifa dağıtıyor. ABD ve Avrupa'dan doktorlar da günün belirli saatlerinde bu robotlara bağlanıyor. Robotların üzerindeki ekranlardan hastayla diyalog kuruluyor. Daha sonra gerekli olan tedavi yöntemi belirleniyor. Okuma-yazma oranının artırılmasında da tabletler devreye giriyor. Birçok uzmana göre ise yoksullar için en önemli teknolojik gelişme 3 boyutlu yazıcılar olacak. 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla şimdiye kadar kurşun atabilen silah da yapıldı, hareket eden araba da. 'Yazdır' tuşuna basılarak ayrıca hastalara nakil edilen protez el ve ayak ile nefes borusu ve hatta kafatası bile üretildi. Uzmanlar yeni nesil yazıcılarla ihtiyaç sahipleri için evler yapılabileceğine de dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre 800 milyondan fazla kişinin sağlıksız şartlardaki evlerde oturduğuna dikkat çeken uzmanlar, gelişmemiş ülkelerde 3 boyutlu yazıcılarla kulübe tarzında evlerin yapılabileceğini söylüyor.
HAM MADDE ÇAMUR
İtalya merkezli WASP isimli bir şirket milyonlarca kişiyi ev sahibi yapmak için kolları sıvadı. Şirket yöneticilerine göre yazıcılar, ihtiyaç olan bölgelere çok kolay şekilde nakledilebilecek. Bu anlamda üç kollu bir yazıcı geliştirildi bile. Üç metre uzunluktaki kollara sahip yazıcı, tanıtım sırasında küçük bir kulübe yaptı. WASP şirketi, kulübe için kullandıkları malzemenin çamur olduğunu açıkladı. Ancak bu kulübeler balçıktan yapılan geleneksel evlerden çok daha kullanışlı, dayanıklı ve güvenli oluyor. Yazıcıdan çıkacak evlerin bir başta avantajı da herhangi bir inşaat malzemesi sevkiyatına ihtiyaç duyulmaması ve yaşam alanlarının çok kısa sürede oluşturulabilmesi. WASP şirketi yöneticisi Massimo Moretti, "3 boyutlu yazıcılar ile yükselecek evler neredeyse sıfır maliyetle üretilecek. Sonuçta çamur her yerde kolaylıkla ulaşılacak bir madde. Yazıcıların kurulumunu da iki kişi, iki saat içerisinde yapabiliyor. Ama hâlâ test aşamasında. Gelecek yıldan itibaren bazı gelişmemiş ülkelerde ilk evlerimizi yapmayı planlıyoruz" diyor.
24 SAATE 10 EV
Hollandalı mimarlar da aynı amaçla çalışmalarına başladı. Mimarlar şimdilerde 3D Canal House isimli bir proje üzerinde çalışıyor. Amsterdam'da devam eden projede özel üretim 3 boyutlu yazıcılarla toplamda 13 odadan oluşacak bir kanal ev inşa ediliyor. İnşaatın temelinde kullanılan malzemeler biyolojik atıklar. 3D Canal House'un arkasındaki Dus Architects isimli şirketin yöneticisi Hedwig Heinsman "Şu anda yüzde 80'i sebze yağından oluşan biyoplastiklerle baskı yapıyoruz" diyor. Evin içerisindeki mobilyalar da yine 3 boyutlu yazıcılarla sebze ve meyve atıklarından üretilecek. Proje 2016'da tamamlanacak. Heinsman, yoksul bölgelerin dışında doğal afetlerin vurduğu yerlere 3 boyutlu yazıcılarla evlerin kurulacağını söylüyor. İnşaat malzemesine ihtiyaç duyulmadan çok kısa süre içerisinde üretilecek bu tarz çevre dostu evlerin aynı zamanda hiçbir inşaat atığına neden olmayacağı belirtiliyor. Hollandalı ve İtalyan şirketin projeleri geliştirilirken yılda 1 buçuk milyar ton inşaat atığının çıktığı Çin'de 3 boyutlu yazıcılardan evler üretilmeye başlandı bile. WinSun şirketi kısa bir süre önce yazıcılardan 24 saat içerisinde tek katlı 10 daire yaptı. Üstelik her dairenin maliyeti sadece 5 bin dolara geldi. WinSun şirketi bu sayede ülkedeki karbon emisyonunun en aza indirileceğini söylüyor.
Selçuk Eren-Sabah Gazetesi