28 / 04 / 2024

Yol harcamalarına katılım payı itiraz!

Yol harcamalarına katılım payı itiraz!

Yeni yol açılması, yolların daha fazla genişletilmesi, gibi işlerde bu yoldan yararlanan gayrimenkul sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınıyor. Gayrimenkullerin sahiplerinin yol harcamalarına katılım payı itiraz hakkı da bulunuyor...



Yol harcamalarına katılım payı itiraz!

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Harcamalara Katılma Payları ile ilgili Hükümlerin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik hükümlerine yola cephesi olan ev ve işyerleri, yol harcamalarına katılım payını ödemekle yükümlü oluyor.


Yol Harcamalarına Katılma Payı bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, 4 üncü madde de belirlenen hizmetler için yapılan giderlerin 1/3’ü oluyor. Giderlerin hesaplanmasında maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, Bayındırlık Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün o yıllar için tespit ederek yayınlandığı  birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan gerçek bedeli geçemiyor. 


Yol harcamalarına katılma payı  payların İlanı

Hesaplanan Harcamalara Katılma Paylarına ait tahakkuk cetvelleri bir ay süre ile Belediye ilan tahtasında ve varsa belediye ses yayın aracı ile ilan ediliyor. 


Tahakkuk cetvellerinde mükelleflerin adı ve soyadı, adresi, payın mahiyeti ile isabet eden katılma payı miktarları belirtiliyor. Tahakkuk cetvelleri mahalle, cadde ve sokak itibariyle ayrı ayrı düzenleniyor.


Yol harcamalarına katılma payı tahsil şekli

Harcamalara Katılma Payları belediyeler veya bunlara bağlı kuruluşlarca, yukarıdaki esaslara göre hesaplanarak ilan ve tebliğ edildikleri yılı izleyen bütçe yılından itibaren 4 yılda bir 4 eşit taksitte tahsil olunuyor.


Taksitlerin her yılın hangi ayında tahsil edileceği belediye meclislerince kararlaştırılarak mükelleflere duyuruluyor.


Yukarıda yer alan bilgiler ile "Yol harcamalarına katılım payı nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, yol harcamalarına katılım payına itiraz hususuna değinelim.


Yol harcamalarına katılım payı itiraz..

Yol harcamalarına katılıma payına itiraz ile ilgili yasal hükümler Yol harcamalarına katılma payı yönetmeliğinde, 25. maddede açıklanıyor:


İtiraz

Madde 25- Harcamalara Katılma Payları ile ilgili itirazlar 213 sayılı Vergi Usulü Kanunu hükümlerine göre çözümlenir.



Yol harcamalarına katılma payı yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön