28 / 04 / 2024

Yol harcamalarına katılma payı ödemesi!

Yol harcamalarına katılma payı ödemesi!

Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde; Yeni yol açılması ve mevcut yolların genişletilmesi gibi işler için yol harcamalarına katılma payı ödemesinin yapılması gerekiyor...



Yol harcamalarına katılma payı ödemesi!

Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde; Yeni yol açılması; Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi; Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi; Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınıyor.


2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 86-89-90-91-92-93 üncü maddeleri gereğince, işin yapıldığı yıl itibari ile bina ve arsalarda vergi değerinin % 2?sini geçmemek kaydıyla asıl cepheyi teşkil eden yoldan düşen pay tam, diğer yollara ait pay ise yarım olarak yol harcamalarına katılma payı hesaplanıyor. 


Tahakkuk eden Yol harcamaları katılma payı 2 yılda 4 eşit taksitte ödenir. Katılma payı ilgiliye tebliğ tarihi itibari ile 1 ay (bir ay) içersinde ödenmesi halinde % 25 indirim uygulanıyor. 


Yol harcamalarına katılma payı nasıl ödenir?

Yol Harcamalarına Katılma Payı 5 inci maddeye göre hesaplanan katılma payları toplamının ilgili gayrimenkullerin sahipleri arasında vergi değeri toplamına oranlanması ile bulunur. İki veya daha fazla yol kenarında bulunan gayrimenkul için asıl cepheyi teşkil eden yoldan dolayı düşen pay tam, diğer yollardan dolayı düşen paylar ise yarım olarak tahakkuk ettirilir.


Yol harcamalarına katılma payı ödeme zamanı..

Yol Harcamalarına Katılma Payının tahakkuku, iş hangi ihale usulüne göre yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmasından sonra yapılır.


Şu kadar ki, belediyenin çalışma programı uygulaması gereğince veya teknik zorunluluklar dolayısıyla kısım kısım inşa, tamir veya genişletme yapılması halinde, bitirilerek istifadeye açılmış olması şartı ile, katılma payının kısım kısım da tahakkuku mümkündür.


İşin bitirilerek hizmete açılmış olduğu geçici kabulünün yapılması ile belirlenir.



Yol harcamalarına katılma payı yönetmelik!


Geri Dön