28 / 04 / 2024

Su tesisleri harcamalarına katılma payı!

Su tesisleri harcamalarına katılma payı!

Su tesisleri harcamalarına katılma payı, belediye veya bağlı kuruluşlarınca belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde, yeni içme suyu şebeke tesisleri yapılması gibi işler için alınıyor...



Su tesisleri harcamalarına katılma payı!

Su tesisleri harcamalarına katılma payı ile ilgili yasal esaslar 21 Ağustos 1981 tarihinde 17435 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Harcamalara Katılma Payıları İle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı; Belediye veya bağlı kuruluşlarınca belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde,

a) Yeni içme suyu şebeke tesisleri yapılması,

b) Mevcut şebeke tesislerinin tevsii ve ıslahı hallerinde, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkul sahiplerinden alınıyor.


Payın Hesaplanması

Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde hesaplanır.


Payın Tahakkuk Şekli

Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu Yönetmeliğin  5 inci ve 6 ncı maddelerine göre hesaplanan katılma payı tutarının, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanması ile bulunur.


Payın Tahakkuk Zamanı

Su tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde tahakkuk ettirilir.


Payın Üst Sınırı

Harcamalara Katılma Payı bina ve arsalarda vergi değerinin % 1 ini geçemez.


Muaflıklar

İbadet yerleri Harcamalara Katılma Paylarından muaftır.


Sahip Deyimi

Bu Yönetmelikte geçen sahip deyimi gayrimenkulün malikini, varsa intifa hakkı sahibini veya tahsisli olduğu kamu kurum ve kuruluşunu, bunlar yoksa gayrimenkulü sahibi gibi kullananları ifade eder.


Payların İlanı

Yukarıdaki maddelerde yazılı esaslara göre hesaplanan Harcamalara Katılma Paylarına ait tahakkuk cetvelleri bir ay süre ile Belediye ilan tahtasında ve varsa belediye ses yayın aracı ile ilan edilir. 


Tahakkuk cetvellerinde mükelleflerin adı ve soyadı, adresi, payın mahiyeti ile isabet eden katılma payı miktarları belirtilir. Tahakkuk cetvelleri mahalle, cadde ve sokak itibariyle ayrı ayrı düzenlenir. Katılma Payları tutarları mükelleflere ayrıca tebliğ olunur.



Yol harcamalarına katılma payı ödemesi!


Geri Dön