02 / 05 / 2024

Harcamalara katılma payı!

Harcamalara katılma payı!

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86. maddesine göre işlem gören ve harcama yapılan yoldan yararlanan gayrimenkul sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı alınıyor. İşte harcamalara katılma payı...



Harcamalara katılma payı!

Harcamalara katılma payı kapsamında; 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen kesinleşmiş değerler vergi değeri olarak kabul ediliyor.


Vergi değerinin ihtilaflı olması halinde, kesinleşmiş değer belirleninceye kadar mükellefin Emlak Vergisi tarhına esas olmak üzere beyan ettiği değer nazara alınıyor.


Kaldırım vergisi olarak da bilinen Yol Harcamalarına Katılım Vergisi aşağıdaki hususlarda alınıyor: 

Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi; 

Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması; 

kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi;

Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi gibi işler.


Vergi Değeri Deyimi

Madde 20- Vergi değeri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen kesinleşmiş değeri ifade eder. Vergi değerinin ihtilaflı olması halinde, kesinleşmiş değer belirleninceye kadar mükellefin Emlak Vergisi tarhına esas olmak üzere beyan ettiği değer nazara alınır. Vergi değerinin bilinmemesi halinde gayrimenkul için en son verilmiş bulunan Emlak Vergisi Beyannamesindeki değer esas alınır. Bu da bilinmiyorsa Emlak Alım veya Veraset ve İntikal Vergilerinin tarhına esas olan değerlerden en yükseği uygulanır.


Vergi Değerinde Değişiklik

Madde 21- Harcamalara Katılma Payının hesaplanmasında, gayrimenkulün vergi değerinde tahakkuktan sonra meydana gelen değişiklikler nazara alınmaz.


Tahsil şekli

Madde 22- Harcamalara Katılma Payları belediyeler veya bunlara bağlı kuruluşlarca, yukarıdaki esaslara göre hesaplanarak ilan ve tebliğ edildikleri yılı izleyen bütçe yılından itibaren 4 yılda bir 4 eşit taksitte tahsil olunur.


Taksitlerin her yılın hangi ayında tahsil edileceği belediye meclislerince kararlaştırılarak mükelleflere duyurulur.


Peşin Tahsil

Madde 23- Gayrimenkulün satış, hibe ve trampa gibi yollarla devri halinde o tarihe tahsil edilmemiş katılma payı taksitleri peşin olarak tahsil olunur.


Tapu Dairelerinin Sorumluluğu

Madde 24- Harcamalara Katılma Payına tabi gayrimenkullerin bir listesi belediyelerce ilgili tapu dairelerine bildirilir. Bu gayrimenkullerin satış, hibe ve trampaları halinde tapu dairesi payın tahsilini sağlamak üzere ilgili Belediyeyi haberdar eder. Pay ödenmedikçe intikal işlemi yapılmaz.


İtiraz

Madde 25- Harcamalara Katılma Payları ile ilgili itirazlar 213 sayılı Vergi Usulü Kanunu hükümlerine göre çözümlenir.



Kaldırım vergisi nedir?
Yol harcamalarına katılma payı yönetmelik!
Belediye Gelirleri Kanunu madde 86!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön