28 / 04 / 2024

Kanalizasyon harcamalarına katılma payı!

Kanalizasyon harcamalarına katılma payı!

Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yapılacak kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma payı alınıyor. İşte kanalizasyon harcamalarına katılma payı ve su tesisleri harcamalarına katılma payı...



Harcamalara Katılma Payı

Kanalizasyon harcamalarına katılma payı ile su tesisleri harcamalarına katılma payına ilişkin yasal hükümler,  2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Harcamalara Katılma Payları ile ilgili Hükümlerin Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı

Madde 8- Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde,

a) Yeni kanalizasyon tesisi yapılması,

b) Mevcut tesislerin sıhhi ve fenni şartlara göre ıslah edilmesi hallerinde, bu tesislerden faydalanacak gayrimenkullerin sahiplerinden Kanalizasyon Harcamalarına katılma payı alınır. İki veya daha fazla yol kenarlarında bulunan gayrimenkuller hangi yoldaki kanalizasyona bağlanmış iseler, payın hesabından o yola ait kanalizasyon giderleri nazara alınır.


Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payının Hesaplanması

Madde 9- Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı bu yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde hesaplanır.


Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payının Tahakkuk Şekli

Madde 10- Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı 5 inci ve 6 ncı maddelere göre hesaplanacak katılma payları toplamının, ilgili gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanması ile bulunur.


Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payının Tahakkuk Zamanı

Madde 11- Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde tahakkuk ettirilir.


Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı

Mahiyeti

Madde 12- Belediye veya bağlı kuruluşlarınca belediye sınırları ve mücavir alanları içerisinde,

a) Yeni içme suyu şebeke tesisleri yapılması,

b) Mevcut şebeke tesislerinin tevsii ve ıslahı hallerinde, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkul sahiplerinden Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı alınır.


Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payının Hesaplanması

Madde 13- Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde hesaplanır.


Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payının Tahakkuk Şekli

Madde 14- Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu Yönetmeliğin  5 inci ve 6 ncı maddelerine göre hesaplanan katılma payı tutarının, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin vergi değerleri toplamına oranlanması ile bulunur.


Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payının Tahakkuk Zamanı

Madde 15- Su tesisleri Harcamalarına Katılma Payı bu yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde tahakkuk ettirilir.


Yol harcamalarına katkı payı!
Yol harcamalarına katılım payı itiraz!
Yol harcamalarına katılma payı yönetmelik!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön