07 / 05 / 2024

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

İmar planlarında bazı alanlar park, yeşil alan ya da oyun alanı gibi birimlere ayrılır. Kamu yararına olacak şekilde gerçekleşen bu duruma ise yola terk adı veriliyor. Peki, yola terk yapmadan ruhsat verilir mi? Tapuda yola terk işlemi nasıl yapılır? Yola terk nedir? İşte detaylar…



Yola terk yapılmadan ruhsat verilir mi?

TERKLERİ YAPILMIŞ NE DEMEK?

Uygulamada, özellikle de arsa satış ilanlarında “terkleri yapılmış” şeklinde ibareler kullanılmaktadır. Bu ibare, parselin yola, yeşil alana denk gelen kısımlarının terklerinin yapıldığını, dolayısıyla parselin inşaat yapmaya hazır olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.

YOLA TERK YAPILMADAN RUHSAT VERİLİR Mİ?

Yola terk, taşınmaz malikinin imar parseli elde etmesi için zorunlu değildir. Sadece ayırma işleminin yapılması yeterlidir. Ancak, kadastro parselinin yola ve yeşil alana giden kısımları ifraz edilerek imar parselleri oluşturulmadan inşaat ruhsatı verilemez.

Oysa ki, ayırma ve birleştirme işleminin yola terk şartına bağlanması hukuka aykırıdır. İmar mevzuatında ayırma isteklerinin, taşınmazların imar planına göre yola giden kısımlarının bedelsiz olarak belediyeye terki şartıyla kabul edilebileceğine ilişkin hüküm bulunmamaktadır. Danıştay’a göre, ilgililer tarafından yapılacak ifraz işlemlerinde taşınmazın imar planına göre yola ve yeşil alana denk gelen kısımlarının, malikleri tarafından belediyeye bedelsiz terki söz konusu değildir.

Hisseli dairenin satışı nasıl yapılır? Hisseli daire satılır mı?

Tapudaki ipotek nasıl kalkar?

Maaş promosyonunda rekor fiyat! 30 bin TL yatacak!


Geri Dön