28 / 04 / 2024

Yönetim planının iptali!

Yönetim planının iptali!

Kat malikleri yönetim planını iptal edebilirler mi? Yönetim planı iptali nasıl gerçekleşir? Yönetim planı iptali Kat Mülkiyeti Kanunu'nda nasıl yer alıyor? Yönetim planının iptali konusu hakkında merak ettiklerinizi haberimizde bulabilirsiniz..



Yönetim planının iptali!


Kat maliklerinin yönetim planını iptal edilebilmeleri mümkün olmuyor. Çünkü; Kat Mülkiyeti kanunu kat maliklerine sadece yönetim planını değiştirebilme yetkisi veriyor, iptal edebilme yetkisi tanımıyor. Kat maliklerinin var olan yönetim planını “bu taşınmaz Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre yönetilir” şeklinde tek bir maddeden ibaret bir yönetim planı şeklinde değiştirmeleri durumunda ise, yönetim planının gizli iptalinden söz edilir.


Yönetim planının dava yoluyla kısmen de olsa iptal edilip edilemeyeceği hususu ise tartışmalı bir durumdur. Yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan sözleşme hükmünde bir belgedir. Kanun, yönetim planındaki hükümler ile ilgili olarak kat maliklerinin Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 33 uyarınca değişiklik istemi ile hakime başvurabilmesi ile sınırlı tutuyor. 


Sözleşme serbestisi ilkesi gereği, yönetim planı hükümlerine müdahale etmemek gerekiyor. Ancak, gerek Anayasa‟daki gerekse Borçlar Hukuku‟ndaki hükümler gereğince, sözleşme serbestliği sınırsız olmuyor. Bu nedenle, yasanın emredici hükümlerini ihlal eden yönetim planı hükümleri iptal edilebiliyor.


Yönetim planının tapuya şerhi!

Yönetim planı nasıl oluşturuluyor?

Apartman yönetim planı nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön