06 / 05 / 2024

Yüksek çevre kurulu nedir?

Yüksek çevre kurulu nedir?

Etkin bir çevre yönetiminin sağlanması için hedef, politika ve strateji belirleyen yüksek çevre kurulu nedir? Yüksek çevre kurulunun çalışma şekli ve görevleri nelerdir? İşte yüksek çevre kurulu görevleri...



Yüksek çevre kurulu nedir?

Yüksek Çevre Kurulu, Başbakanın başkanlığında, Başbakanın bulunmadığı zamanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanının Başkanlığında; Başbakanın belirleyeceği sayıda bakan ile Bakanlık Müsteşarından oluşuyor.


Yüksek çevre kurulunun çalışma şekli ve görevleri 3 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Yüksek çevre kurulu görevleri..

(1) Yüksek Çevre Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Etkin bir çevre yönetiminin sağlanması için hedef, politika ve strateji belirlemek.


b) Sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde ekonomik kararlara çevre boyutunun dahil edilmesine imkân veren hukukî ve idarî tedbirleri belirlemek.


c) Birden fazla bakanlık ve kuruluşu ilgilendiren çevre konularına ilişkin uyuşmazlıklarda nihai kararı vermek.


Yüksek Çevre Kurulunun Çalışma Esasları, Toplantı Usulü

Gündemi ve Kararları

Toplantı usulü

MADDE 6 – (1) Yüksek Çevre Kurulunun, her yılın Haziran ayı içerisinde Yüksek Çevre Kurulu Başkanının belirleyeceği yer ve tarihte yılda en az bir kez toplanır. Ancak, Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde olağanüstü toplantılar yapılabilir.


Toplantı gündemi

MADDE 7 – (1) Yüksek Çevre Kurulunun gündemi, Komitenin teklifi üzerine ya da doğrudan Bakanlık tarafından hazırlanır ve Yüksek Çevre Kurulu Başkanının onayı ile kesinleşir. Bakanlık, gündemi hazırlarken ilgili bakanlık, kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin önerilerini dikkate alır.


(2) Toplantı gündemi, Bakanlıkça toplantı tarihinden en az on gün önce, varsa ekleri ile birlikte Yüksek Çevre Kurulu üyelerine gönderilir. Gündem gönderildikten sonra da Yüksek Çevre Kurulu Başkanı tarafından gerekli görüldüğü hallerde gündeme ekleme yapılabilir.


Yüksek çevre kurulu kararları

MADDE 8 – (1) Yüksek Çevre Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır. Oyların eşitliği halinde Yüksek Çevre Kurulu Başkanının kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.


(2) Yüksek Çevre Kurulu kararlarının; her karara bir numara verilecek şekilde toplantı salonunda yazılarak, Başkan ve üyelerce imzalanması esastır. Kararların toplantıdan sonra yazılıp imzalanacağı durumlarda buna ilişkin bir karar tutanağı düzenlenerek üyelerce imzalanır. Kararların tek sayfadan fazla olması halinde diğer sayfalar da başlıklı karar kâğıtlarına yazılarak kararların bittiği sayfanın sonu Başkan ve üyelerce imzalanır, diğer sayfalar ise paraflanır. Yüksek Çevre Kurulu kararlarına ek oluşturacak plan, proje, harita ve benzeri belgelerin olması halinde, bu belgelerin bir takımı Sekretarya tarafından paraflanarak karar dosyasında saklanır.


(3) Yüksek Çevre Kurulu üyelerince, karşı oy kullanılan kararlar “karşı oy” yazılarak imzalanır. Karşı oy gerekçeleri ayrıca sahiplerince yazı ile belirtilerek dosyasında saklanmak üzere sekretaryaya teslim edilir.


Kararların duyurulması

MADDE 9 – (1) Yüksek Çevre Kurulunda alınan kararlar, Bakanlıkça, toplantıyı takip eden otuz gün içerisinde Yüksek Çevre Kurulu üyeleri ile ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak bildirilir ve Bakanlık internet sitesinden duyurulur.


Kararların izlenmesi ve değerlendirilmesi

MADDE 10 – (1) Yüksek Çevre Kurulu kararlarının uygulanması ile ilgili sorumlu kurum ve kuruluşlar, yaptıkları çalışmaları, toplantı tarihinden itibaren üçer aylık dönemler halinde izleme raporu düzenleyerek Komiteye gönderir. Komite bu raporları değerlendirerek sonuçlarını bir ay içerisinde Bakanlığa sunar.


Yüksek Çevre Kurulu ve Mahalli Çevre Kurullarına İlişkin Yönetmelik!



Geri Dön