23 / 11 / 2024

Yüksek hava sıcaklığını ısı yalıtım sistemleri dengeliyor!

Yüksek hava sıcaklığını ısı yalıtım sistemleri dengeliyor!

Mevsim normallerinin üzerinde, dalga dalga gelen yüksek hava sıcaklıkları Türkiye’nin her yerinde yaşam koşullarına etki ediyor.




Mevsim normallerinin üzerinde, dalga dalga gelen yüksek hava sıcaklıkları Türkiye’nin her yerinde yaşam koşullarına etki ediyor.   Önümüzdeki günlerde 40 °C’lere çıkması beklenen hava sıcaklıkları ve oluşan nem büyükten küçüğe sağlık açısından, mekanların soğultulmaya çalışılması ise enerji tüketimi açısından öne çıkıyor. İklim değişikliği ile yaşanan bu koşulların her yıl artarak devam etmesi ise uzun ömürlü çözümler bulunmasını gerektiriyor.


Baumit Türkiye Ürün Müdürü Hasan İnan Yeter, sıcaklık artıkça havanın taşıyabileceği maksimum su buharı miktarının arttığını, oysa sağlıklı bir yaşam alanının %40-%60 bağıl nemde tutulması gerektiğini belirtiyor.  Sağlıklı bir mekan iklimi yaratabilmek için ısı yalıtım sistemlerinin bu noktada önemli bir avantaj olduğuna dikkat çeken Yeter, doğru uygulama yapılmış bir konutta daha az enerji ile daha sağlıklı bir atmosfer yaratılabileceğini vurguluyor: “Oda ve duvar yüzeyi arasındaki sıcaklık farklı en çok 3 °C olmalıdır. Isı yalıtımında sistem, iç ısı ile dış ısı arasındaki farkı korumaya yönelik çalışır. Bir nevi ısı kalkanı görevi gören Baumit ısı yalıtım sistemleri, yaz aylarında duvarların ısınmasını önleyerek içerideki havanın daha ferah ve serin kalmasını sağlıyor. Sıcaklıklar en çok yaşlıları, sağlık sorunu yaşayanları ve çocukları etkiliyor. Isı yalıtım sistemleri ile yüksek ayarda klima kullanımı nedeni ile oluşacak ısı farklılıklarının önüne geçilebilir ve yaşanabilecek sağlık problemleri de azaltılabilir”.


Baumit Ürün Müdürü Hasan İnan Yeter, mekan iklimini sağlıklı bir ısı değerinde tutmanın enerji tasarrufuna da katkı sağladığının altını çiziyor: “Isı yalıtım sistemleri ile klimalarla sağlanan soğuk havanın dışarı kaçması engelleniyor. Yazın klimanızın daha az çalışmasından dolayı elektrik harcamaları da önemli ölçüde düşüyor. Özellikle yeni ısı yalıtımı yaptıracaklar için bilgi vermek isterim. Yakıt harcamalarında yaşayacakları %50’ye varan oranlarda azalma ve bunun faturalarına yansımaları ile 3 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti etmesi sonucunda kar bile etmeye başlayabilirler” dedi.


2017 yılında tamamlanması planlanan Enerji Kimlik Belgesi uygulaması üzerine de bir hatırlatma yapan Yeter, dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin de bu belge için önemli kriterlerden biri olduğunu söyledi. Binalarda enerji sınıfını iyileştirmek için alınabilecek en önemli önlemlerden biri olan ısı yalıtımının, en ekonomik çözüm olarak düşünülebileceğini sözlerine ekledi.




Geri Dön