21 / 12 / 2024

Yüksek voltajın maliyeti 1.5 milyar dolar!

Yüksek voltajın maliyeti 1.5 milyar dolar!

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Bursa'nın kaşifi ödülünü verdiği Trimbox'un kullanımı artarsa Türkiye'de bir yılda meydana gelen yaklaşık 1.5 milyar dolarlık elektronik kart yanma maliyeti ortadan kalkacak




Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın Bursa'nın kaşifi ödülünü verdiği Trimbox'un kullanımı artarsa Türkiye'de bir yılda meydana gelen yaklaşık 1.5 milyar dolarlık elektronik kart yanma maliyeti ortadan kalkacak. Ayrıca birçok sigorta şirketinin aşırı kart yanmasından dolayı yüzlerce firmayı sigortalamaktan vazgeçtiği elektronik kart yanma risklerine ilişkin İsviçre'ye ödenen reasürans (risk devretme) faturalarında da yılda 200 milyon dolarlık bir tasarruf elde edilebilecek. 


TSE'DEN BELGELİ

Trimbox yüksek voltaj koruma sistemini geliştiren Evren Yurttaş, Bursa Valiliği gayretleri ile ilk defa patentli bir ürünün ODTÜ tarafından test edilerek TSE'den beyan belgesi aldığına işaret ederek, "Biz cihazımızın 15 bin volt ve 20 bin amper, 8/20 mikrosaniye süreli yüksek voltaj ve akım darbesini bile bina içerisindeki tesisata geçirmediğini ispatladık. Buna beyan doğruluğu adında ilk defa TSE'den bir belgede verdiler. Yıldırım düşse bile tesisatta bağlı olan cihazların yanmasını engelliyoruz. OVİT tünelinde düşen iki yıldırım tüneldeki elektronik sistemlere zarar veremedi. Bu gerçekleşen olay Trimbox'un görevini yaptığını gösterdi. Şimdi biz Türkiye'de bulunan milyarlarca dolar değerindeki elektronik kartların her yıl 1.5-2 milyar dolar arasında ani voltaj yükselmesinde yanıp çöpe gitmesini engellemek istiyoruz. Bunun için cihazımızın yaygın kullanımı ile çok ciddi bir tasarruf geliştirebiliriz" dedi. 


HİZMET İTHALATI 

Türkiye'de bazı bölgelerde aşırı voltaj dalgalanmasından yüzlerce elektronik cihazın devre dışı kaldığını, hatta bazı sigorta şirketlerinin elektronik cihaz sigortası yapmaktan vazgeçtiğini anlatan Evren Yurttaş, "Bir sigorta şirketi, aşırı hasardan dolayı artık sigorta yapamadığı müşterilerinde bizim cihazımızı uygulamak üzere bizi buldu. Onlar bize ulaşınca mutlu olduk. Çünkü Ankara'da çok büyük hastanelerde ve önemli kurumlarda artık voltajdan kaynaklı elektronik kart yanma riskleri sigorta edilemiyordu. Bu sigortalar için Türk acentalar ayrıca her yıl yüz milyonlarca liralık resürans (risk devri) bedelini yurt dışına ödüyor. Yani bir noktada hizmet ithalatı yapıyoruz. Yüksek voltaj koruması sağlayan cihazımızın yeni nesil bütün akıllı binalara uygulanmasına siyasi iradenin karar vermesini bekliyoruz. Bunu yaparsak belli enerji gücü üzerinde elektrik alan ve elektronik kart bulunan kurumlarda bu cihaz mecburi hale getirilmelidir. Böylece Türkiye'de yılda çöpe attığımız 2 milyar dolarlık cihaz güvenli bir şekilde kullanılmaya devam edecektir. Sigorta şirketlerinin risk devretme maliyetleri asgariye inecek" dedi. 



Bursa Kent


Geri Dön