29 / 04 / 2024

Yüksel Proje kamu ihalelerinden 2 yıl men edilebilir!

Yüksel Proje kamu ihalelerinden 2 yıl men edilebilir!

Marmaray, Kanal İstanbul gibi dev projelerin etüd işlerini yasaya aykırı şekilde alan Yüksel Proje kamu ihalelerinden 2 yıl men edilebilir.



 

Marmaray, Osmangazi Köprüsü, İstanbul metroları ve son olarak Kanal İstanbul’un etüd proje işlerini üstlenen Yüksel Proje kamu ihalelerinden 2 yıl men edilebilir. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, başta Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü olmak üzere kamu ihalelerinde Yüksel Proje’ye verilen ihaleler ardından, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından tespit edilen durum nedeniyle firma ihalelerden 2 sene men cezası ile karşı karşıya kaldı.

 

Yüksel Proje kamu ihalelerinden 2 yıl men edilebilir!

 

DEVLET ZARAR ETTİRİLİYORDU

İhalelerde puanlamada ön plana çıkarılan firma ile rakip firmalar arasında kapanmayacak puan farkları veriliyor, yüksek bedellerle sözleşme imzalanıyor ve devlet zarar ettiriliyordu. Bu sisteme alışık olan Yüksel Proje, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ihalede yakalandı. Bu ihalede kendi ortaklarından birisinin de büyük hissedarı olduğu bir başka firma ile aynı ihaleye girme cesaretini gösterdi. Danışıklı dövüş olarak değerlendirilebilecek bu durum diğer firmaların yaptığı itiraz sonrasında tespit edildi.

PİLOT ŞİRKETLER İLE İHALEYE ÇOKLU TEKLİF


Mersin Büyükşehir Belediyesi, ihalede yer alan diğer firmaların itirazını yerinde görüp yaptığı araştırma sonucunda bu durumu tespit ederek hem Yüksel Proje’yi hem de diğer firma olan KMG Proje Mühendislik Ltd. Şti.’ni ihaleden eleyerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nu uyguladı. Bu uygulamayı beğenmeyen Yüksek Proje, ihaleden elenmesini Kamu İhale Kurumu’na (KİK) şikayet etse de durum değişmedi. Kanunlar bu kez esnemedi ve KİK kararında ‘Yasak fiil ve davranışlar’ başlıklı 17’inci maddesinde net bir şekilde tarif edilen durum nedeniyle iki firma da elendi. İlgili maddede, “alternatif teklif verme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkası adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek” gibi davranışların yasak olduğu bilgisi de açıkça yer aldı.

ÖNCE MERSİN SONRA ERZİNCAN’DAKİ PROJELERDEN ELENDİ


Bu KİK kararının açıklanması ve durumun herkes tarafından bilinir hale gelmesiyle Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ihalelerinden “Erzincan Üniversitesi-Dörtyol-Otogar-Hava Meydanı Tramvay Hattı Projesi” ihalesinden her iki firma da elendi.

ÖNCEKİ İHALELERİ ŞAİBE ALTINDA


2010 yılından beri bu tarz yasalara aykırı şekilde ortak hareket etme durumunun bilindiği belirtilirken, TCDD ve bazı Büyükşehir Belediyelerinin açtığı ihalelerde durumun benzer olduğu belirtildi. Yüksel Proje’nin ihalelerden elenme gerekçesi göz önüne alındığında, firma ve ortaklarının geçmiş dönemde aldığı ihalelerin araştırılıp araştırılmayacağı da merak konusu. Davet yöntemi ile verilen en son ihale, Hükümetin yıllardır bahsettiği mega proje olan Kanal İstanbul İhalesi oldu ve sözleşmesi 03.07.2017 tarihinde imzalanmıştı. Yalnızca ön etüd çalışmalarının yapılacağı bu proje ihalesi için 3 firma özel bir davet ile çağrıldı. Sadece Yüksel Proje’nin teklif verdiği ihalede sadece yüzde 4.65 kırım ile 34 milyon 990 bin TL sözleşme imzalanmış oldu.

 

İBB soruşturma için hazırlanıyor


Yine en son İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro ihalelerinde de aynı senaryo uygulanmak istendi ve Yüksek Proje ve KMG Proje Mühendislik Ltd. Şti. 4 ihaleye ayrı ayrı teklifler verdi. Neticede ihalelerin birini Yüksel Proje diğerini de pilot firmanın Yüksek Proje olduğu bir ortaklık almış gibi bir durum ortaya çıktı. Ancak ilgili durum İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından farkına varılınca gerekli kanuni işlemlere başlamaya ve bahsi geçen firmaları elemeye hazırlanıyor. Sonuçta, Kamu İhale Kanunu’nun 58’İnci maddesi yani ihalelere katılmaktan yasaklanma maddesine göre firmanın kamu ihalelerinden 2 yıla kadar yasaklanması gündemde.

YÜKSEL PROJENİN ÜSTLENDİĞİ BAZI PROJELER


* Antalya 2. Aşama Raylı Sistem Hattı Projesi: Mühendislik ve Danışmanlık

* Konya Hafif Raylı Sistem Projeleri ETÜD: Mühendislik ve Danışmanlık

* Gar-Mezitli Raylı Sistem Hattı Uygulamaya Esas Kesin Projelerinin Hazırlanması

* Erzincan Üniversitesi-Dörtyol-Hava-Otogar-Hava Meydanı ve Kentiçi Tramvay Hattı: Mühendislik ve Danışmanlık

* T.C. Devlet demiryolları İşletme (TCDD) 6. Bölge (Adana) Malzeme Müdürlüğünce gerçekleştirilen “TCDD 6. Bölge Adana-İmamoğlu-Kozan-Kadirli-Osmaniye- Demiryolu Bağlantısı Projesi

* TCDD Ulukışla-Yenice Demiryolu Projesi: Proje ve Danışmanlık

*  Adana  Büyükşehir Belediyesi 2. Etap Raylı Taşıma Sistemi Projesi

* TCDD Aksaray-Ulukışla Demiryolu Proje: Proje, Mühendislik ve Danışmanlık

* TCDD Delice-Çorum Demiryolu Projesi: Proje, Mühendislik ve Danışmanlık

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kirazlı-Halkalı Metro Hattı: Proje, Mühendislik ve Danışmanlık

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metrosu: Mühendislik ve Danışmanlık

* Sarıgazi (Hastene)-Taşdelen-Yenidoğan Metro: Mühendislik ve Danışmanlık

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı: Mühendislik ve Danışmanlık

* İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mahmutbey-Esenyurt Metro Hattı Projesi: Kontrollük, Mühendislik ve Danışmanlık


Geri Dön