07 / 01 / 2025

Yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli? 

Yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli? 

Platina Development Kurucusu Ela Aydoğan Keskineğe, yurt dışında mülk alacakları uyardı. Peki yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli?  İşte ayrıntılar...



Ekonomimcom köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde Yunanistan’daki ve yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarını kaleme aldı. 

Platina Development Kurucusu Ela Aydoğan Keskineğe'nin açıklamalarına yer veren Sadi Özdemir, "TÜİK rakamlarına göre, yurt içinde gayrimenkul yatırımı yapan yabancıların kökü de neredeyse kazınmış durumda. Bu şekilde vatanı da büyük ölçüde işgalden kurtarmış haldeyiz! Merkez Bankamızın rakamlarına göre ise “2024’ü, gayrimenkulde yaklaşık 2 milyar dolarlık dış ticaret açığı vererek” tamamlamak üzereyiz. Fakat, ‘Yurt dışında dövizle bir ya da çok sayıda konut alıp uygun vadelerle ödemek’ isteyen T.C vatandaşı gayrimenkul yatırımcıları için dünyanın her yerinden davetler cazip teklifler gelmeyi sürdürüyor" ifadelerini kullandı. 

Yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli? 

TÜRKLERİN YUNANİSTAN'DA GAYRİMENKUL TALEBİ FAZLA

Uluslararası şirketlerde üst yöneticilikler yapan, yönetim kurul üyelikleri ve danışmanlıkları üstlenen ve nihayetinde başarılı bir girişimci olan Platina Development Kurucusu Ela Aydoğan Keskineğe de "2014 yılında ailece Yunanistan’a taşındık, Atina’da önce kendim gayrimenkul yatırımları gerçekleştirdim. Ardından, yurt dışından gayrimenkul almak isteyen Türkiye’deki arkadaşlarım beni aramaya başladı. Baktım ki talep çok yüksek, 2016'da Platina Development’ı kurdum. Türkiye’deki aile şirketimiz eLab Laboratuvarları Grubu’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevimi de sürdürüyorum" açıklamasında bulundu. 

Keskineğe, Yunanistan’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen Türklerin sayısının bir hayli yüksek olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:

"10 senede Türkiye’den yaklaşık 700 yatırımcıya farklı çözümler sunduk, yatırımda bulundular ve Golden Visa sahibi oldular. Yunanistan’da, gayrimenkul geliştirme ve inşaat da yapmaya başladık. Yatırım yönetimi, hukuksal, finansal tüm süreçlerle ilgili hizmet sunuyoruz. İlk büyük projemizi Tinos adasında 29 odalı 5 yıldızlı ‘Ela Tinos’ butik otel/rezidans şeklinde hayata geçirdik. Atina ve çevresinde de 5 bina inşa ettik, toplamda 100 daireyi kendimiz yapmış olduk. Çalışan sayımız 60 kişiyi buldu. Şirket sahipleri, girişimci beyaz yaka C Level yöneticiler dahil Türkiye’nin önde gelen isimlerine hizmet sunuyoruz. Yatırımın ardından gayrimenkullerin, Golden Visa başvuru sürecini de yönetiyoruz. İlgili yasalara uygun olarak sürecin sorunsuz bitirilmesini sağlıyoruz."

Yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli? 

GOLDEN VİSA NASIL İŞLİYOR? 

Ela Aydoğan Keskineğe, Yunanistan’da yakın zamanda değişiklikler yapılan ‘Golden Visa’ programının ayrıntılarını da anlattı ve "2014-2023 arası her yerde 250 bin Euro’luk yatırımla beraber Golden Visa alınabiliyordu. Ardından Atina ve Selanik için alt limit 500 bin Euro’ya yükseltildi. Ağustos ayında da ‘yeterince gelen oldu’ denerek Atina için 800 bin Euro ve 120 metrekare üzeri konut şartı koyuldu. Atina çevresi için de 400 bin Euro ve 120 bin metrekare şeklinde düzenlendi. Bir de 5 senedir işlemeyen fabrika, depo, otel gibi ticari gayrimenkullerin konuta çevrilmesi imkânı tanındı" ifadelerini kullandı. 

Kendilerinin de Pire’de, 5 yıldır boş olan eski bir kliniği aldıklarını ve konuta çevireceklerini dile getiren Keskineğe, "Oturma izni ‘Golden Visa’ düşünerek konut alıyorsanız, profesyonel bir ekiple çalışmak önemli arz ediyor. Tapuda ya da sözleşmelerde oluşabilecek karışıklıklar başvurunun gecikmesine neden olabilir. Yunanistan tapunun alınmasını takip eden 3 ay içinde oturma izni kartlarını veriyor" şeklinde konuştu. 

Yurt dışında konut alanlar nelere dikkat etmeli? 

YURT DIŞINDAN KONUT ALANLAR NELERE DİKKAT ETMELİ? 

Ela Aydoğan Keskineğe, yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünenleri bazı konularda uyardı ve şunları söyledi:

"Yatırım yapılacak ülkenin ya da bölgenin gayrimenkul piyasasını, arz-talep dengesini, büyüme oranlarını ve enflasyon gibi faktörleri dikkat etmek gerekir. Örneğin, turistik bölgelerde tatil amaçlı konutlar daha fazla talep görebilir. Büyük kentlerde ise merkezdeki küçük konutlar popüler olabiliyor. Yatırım gerçekleştirilecek ülkenin farklı vergi kuralları olabileceğinin de unutulmaması gerekiyor.

Sermaye kazanç vergileri, kira gelir vergileri ve mülk alımına ilişkin vergilerin iyi araştırılması gerekiyor. Ayrıca çifte vergilendirme anlaşmaları da önem arz ediyor. 

Bir de hukuki prosedürler bulunuyor ki her ülkenin farklı yasaları mevcuttur. Yabancıların mülk satın almasına ilişkin kısıtlamalar olabilir, ekstra izinler gerekli olabilir. Yatırım yapacağınız ülkenin ekonomik durumu, krizler, politik belirsizlikler, yatırımın getirisine olumsuz etki edebilir.  

Ayrıca yurt dışındaki gayrimenkullerin yönetimi, kiralama süreci ve mülkün bakımı kolay olmaz, iyi bir yerel yönetim ekibi ile çalışılmasını tavsiye ederim. Mesela son altı ayda pek çok ülkede kısa dönem kiralama faaliyetlerine ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirildi."

Samana Skyros Dubai'de 180 bin dolardan başlayan fiyatlar ve 5 yıllık ödeme seçeneğiyle! 

Batum Villa Park’ta 355 bin dolar yerine 300 bin dolara hemen teslim villalar!

Bosphorus İskele'de 2 bin 500 Euro depozitoyla Türk tapulu konut sahibi olma fırsatı! 


Geri Dön