19 / 08 / 2024

Yurt ve kira krizi, öğrencileri aile evinde kalmaya zorluyor!

Yurt ve kira krizi, öğrencileri aile evinde kalmaya zorluyor!

Üniversite yerleştirme sonuçlarının ardından kayıtlar bugün başlarken yurt ve kira krizi de öğrencileri aile evinde kalmaya zorluyor. 



Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra kayıtlar bugün başlarken, yurt kapasitelerinin yetersizliği ve sürekli olarak artış gösteren barınma maliyetleri de, öğrencileri de aile evinde kalmaya zorluyor. KYK yurtları ve özel yurtların yetersiz kapasitesi ile artan kira ücretleri sebebiyle pek çok öğrenci, hayallerindeki kentler yerine yaşadıkları yerlerdeki üniversiteleri tercih etmek zorunda kaldı.

23 Ağustos 2024 tarihine kadar sürecek olan kayıtlarda, özellikle ekonomik sebeplerle  kendi kentlerinde ya da yakın şehirlerde eğitim görmeyi tercih eden öğrenciler, BirGün'ün aktardığı habere göre, duygularını "Hayallerimizi gerçekleştiremedik" şeklinde ifade ediyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası, üniversite kayıt hakkı kazanan 987 bin öğrencinin önemli bir kısmı, barınma sorunları sebebiyle kayıt yaptıramayacak.

KYK YURTLARI YETERSİZ

Özellikle büyük kentlerdeki özel yurtların aylık ücretleri 8 bin 500 Türk Lirası’ndan başlayarak 42 bin 000 Türk Lirası’na kadar yükseliyor. Söz konusu bu durum, öğrencileri ekonomik olarak zorlarken, pek çok öğrenci özel yurtlardaki yüksek fiyatlar sebebiyle KYK yurtlarına yönelmek zorunda kalıyor. Ancak KYK yurtlarının da kapasitesi sınırlı. Geçen sene itibarıyla toplam yurt kapasitesi 950 bin iken, yatak sayısı ise yalnızca 33 bin 806 artırılabildi.

Yurt ve kira krizi, öğrencileri aile evinde kalmaya zorluyor!

KİRA ARTIŞLARI EĞİTİM HAYALLERİNİ DE ERTELETİYOR


Eğitim hayatına devam etmek isteyen öğrenciler için barınma, en büyük sorunlar arasıda yer alıyor. Son günlerde gündemden düşmeyen kiraların yüksek olması ve özel yurtların maliyetlerinin bütçeleri zorlaması sebebiyle öğrenciler, aileleriyle birlikte kalmayı ya da çok sayıda kişiyle paylaşılan evlerde yaşamayı tercih ediyor. Kiralardaki söz konusu bu artış oranları ve yurt fiyatlarındaki yükseliş, üniversite eğitimini zorlaştırıyor ve öğrencilerin eğitim hayallerini erteleme ya da vazgeçme noktasına getiriyor.

Söz konusu tüm bu zorluklarla başa çıkmak için öğrenciler de bazı çeşitli dayanışma grupları kuruyor. Öğrencilerin kurmuş olduğu bu gruplar aracılığıyla ev arkadaşı bulma, ucuz mobilya temin etme ya da geçici konaklama yerleri bulma gibi konularda birbirlerine destek oluyorlar. 

 

Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler dikkat! Kentsel dönüşümün avantajları neler? 

Belediyeden başkent Ankara’da 1 milyon 120 bin TL’ye 3+1 konut!

Deprem konutları için yeni teslim müjdesi geldi! 12 bin 259 konut daha teslim ediliyor!


Geri Dön