29 / 04 / 2024

Yurtlar yetersiz, üniversite öğrencileri evsiz!

Yurtlar yetersiz, üniversite öğrencileri evsiz!

Üniversitelere kayıt yaptıran öğrenciler, devlet yurtlarının yetersiz olması nedeniyle zor durumda. Fahiş fiyatlarla hizmet veren özel yurtlardan şikayet ediyor



300 TL ile bin TL arasındaki özel yurt ücretleri, velilerin de kara kara düşündürüyor.

Büyük hayallerle hazırlandıkları YGS sınavını kazanarak yüksek öğretim programlarına kayıt yaptırmaya başlayan öğrenciler, şimdi de barınma telaşında. Birçoğu ilk kez ailesinden ayrı başka bir şehirde yeni bir hayata başlayacak olan öğrenciler, bir yandan kayıt için gerekli işlemleri yaptırabilmek için üniversitelere akın ederken, bir yandan da barınma sorununu çözmeye çalışıyor. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde devlet yurtlarının yetersiz olması, öğrencileri zor durumda bırakıyor.

Otelden pahalı

Devlet yurtlarında kalmaya hak kazanamayan öğrenciler mecburen özel yurtları tercih etmek zorunda kalıyor. Ancak özel yurtların fahiş fiyatları hem öğrencileri hem de ailelerini zor durumda bırakıyor. 8 kişilik odaların 300 TL 'den başladığı özel ve vakıf yurtları, 2 kişilik odalarda 1000 TL 'ye kadar çıkabiliyor. Yurtlardaki hizmet ne kadar lüks olursa, fiyat da o kadar yükseliyor. Üstelik bu fiyatların birçoğuna yemek ücretleri de dahil değil. Yani bir öğrencinin okul masrafları hariç sadece barınma ve yemek masrafları aylık 1000 TL 'yi geçiyor. Bu duruma aileler de ateş püskürüyor.

Pazar yeri gibi

Öğrenciler ve aileler bu yüksek ücretleri nasıl ödeyecekleirni düşüne dursun, şehir dışından gelen öğrencileri kendilerine çekmek isteyen özel yurtlar da sundukları imkan ve promosyonlarla birbirleriyle yarışıyor. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusü ve İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü çıkışında stant kuran 40 'a yakın özel yurt, öğrencileri ikna etmek için çaba sarf ediyor. Yurtlar tanıtımlarında en çok üniversiteye ulaşım kolaylığına, odalardaki kişi sayılarına ve konforu ön plana çıkartıyor. Yurtlardaki hizmetler basılan ve dağıtılan broşürlerde abartılı abartılı anlatılıyor.

Veliler şikayetçi

Bursa 'dan gelen Güzin Mandıracı 'nın babası Güven Mandıracı ikinci rezaletin ise ilk gün harçların tek bir bankaya verilmesi ve bankalarda çöken sistem sonucu yurtdışından gelenlerin mecburen ilk gece otellerde konaklamak zorunda kalması. Mandıracı “İnsanlar Halkbankasında sistemler kilitlenince kimse harç yatıramadı. şžehirlerine geri dönecekken mecburen bir gece otelde kalmak zorunda kaldılar ” dedi. 18 yaşındaki Güzin Mandıracı ise üniversitenin çok güzel olduğunu ancak yurt probleminin çok moralini bozduğunu söyledi.

Cemaat yurtları para bile veriyor

İstanbul ve Marmara Üniversitesi önünde kurulan onlarca standtta öğrenciler kendilerine uygun yurt arıyor. Bir öğrenci velisi yaşadıklarıyla ilgili şunları söylüyor, “Yurt fiyatları ateş pahası. Sakarya 'da depreme dayanıklı 5 yurt var. Bunların üçü cemaatlere ait. Bir cemaat yurdu var 7 yıldızlı. Burs da veriyorlar. Görüşmeye gittiğimizde şehri gezebilelim diye önümüze 300 TL koydular. Yani devlet bizi cemaatlerin kucağına itiyor. Burada kızım için okula yakın olsun diye Laleli 'de yurt baktık. 8 kişilik oda 400 TL, 2 kişilik oda 1000 TL, Kaç aile verebilir bunu ” diye sordu.
Vatan/Bülent AYDOĞDU - Burcu PURTUL


Geri Dön