03 / 01 / 2025

Yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin ev derdi başladı!

Yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin ev derdi başladı!

Üniversiteliler için dershane, sınav, kayıt stresi elerken şimdi de yurtlara yerleşemeyenler için kiralık ev derdi başladı. İstanbul, Ankara İzmir gibi büyükşehirlerde kiralık ev bulma konusunda sıkıntı yaşanırken kiralarda da yüzde 30'a varan artışlar gö



Üniversiteliler için dershane, sınav, kayıt stresi elerken şimdi de yurtlara yerleşemeyenler için kiralık ev derdi başladı. İstanbul,  Ankara   İzmir  gibi büyükşehirlerde ve üniversitelere yakın semtlerde kiralık ev bulma konusunda sıkıntı yaşanırken kiralarda da yüzde 30'a varan artışlar görülüyor. En büyük talepse 1+1 dairelere.

Üniversiteye kayıtların bitmesiyle birlikte şehir dışında okuyacaklar için şimdi de ev telaşı başladı. Bu yıl yaklaşık 760 bin gence üniversite kapısı açılırken, şehir dışında okumaya hak kazanan binlerce öğrenci Türkiye'nin dört tarafındaki üniversitelere dağıldı. Yurtlara yerleşemeyen öğrenciler için özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ve üniversitelere yakın semtlerde kiralık ev bulma konusunda sıkıntı yaşanırken kiralarda da yüzde 30'a varan artışlar görüldü. Yeni evleri öğrencilere vermeye yanaşmayan ev sahipleri öğrenci potansiyelini dikkate alarak onların ihtiyaçlarına göre 1+1 evler inşaa etmeye başladı.

En fazla öğrenciye ve üniversiteye ev sahipliği yapan İstanbul'un tüm bölgelerinde şu anda canlılık söz konusu. Beşiktaş çok merkezi bir noktada bulunması nedeniyle yıllardır 'öğrenci semti' kimliğini koruyor. Yıldız Teknik Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ile birlikte çevredeki özel üniversiteler bölgedeki kiralan etkiliyor. Mecidiyeköy ve Fındıkzade'de de kiralık fiyatları Beşiktaş'a paralel gidiyor. Avcılar'da 1+1 evlerin kiralan 600-700 lira, 2+1 evlerin 900-bin lira, 3+1'lerin ise 1600-1700 lira arasında. Ev sahipleri 3-4 öğrencinin ortak daire tutmak istemesi karşılığında fiyatı daha yukarı çekme fırsatı buluyor. Kirası 1000 TL olan bir daireyi kiralayan 3 öğrenci, aidat, telefon, elektrik gibi diğer sabit masraflarla birlikte aylık yaklaşık 400'er TL'yi gözden çıkarıyor.

Giriş katlarını kiralıyorlar

Aileye bin liraya kiralanan ev, öğrenciye 3-4 arkadaş evi tutacak, kişi başına düşen maliyet azalacak düşüncesiyle 1200 liradan kiralanıyor. Evin hor kullanılacağı düşüncesiyle bazı ev sahipleri öğrenciden bir yerine iki kira bedeli depozito talebinde bulunuyorlar. . Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin Ankara'da üniversiteye yakın yerler olan Cebeci, Emek, Bahçelievler, Beşevler gibi bölgelerde ev fiyatlarının okulların açılması ile birlikte arttığına işaret etti.

Cebeci'de normal aileye 450-500 TL'ye verilen ev 650-850 TL'ye, Bahçelievler'de normal aileye 800 TL'ye verilen ev, öğrenciye 1000-1100 liraya kadar çıkıyor. Yetkin, 'Öğrenciler ağırlıklı olarak giriş katlarını tercih ediyorlar. Ev sahipleri de öğrenci kullanacak diye içeriye çok fazla bakım yapmıyor' değerlendirmesini yaptı.

Öğrenciye 1+1

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu 2 ay önce 400 TL'ye verdikleri evlerin öğrencilerin şehre gelmesi ile birlikte 500 TL'ye yükseldiğini anlattı.

Üniversitenin bulunduğu Buca'da artık öğrenci taleplerine göre 1+1 daireler yapıldığını ifade eden Güleroğlu, bunların 65 bin TL'ye satıldığını ve kira gelirinin de 450 ile 500 lira arasında olduğunu son 2 yılda 600 tane 1+1 daire inşa edildiğini şu anda bu tarzda 400 tane dairenin de bu bölgede inşa edildiğim ifade etti. şžu anda Buca'da bir öğrencinin 450 liraya ev bulmasının mümkün olmadığına işaret eden Güleroğlu, 'Eskiden ev sahipleri kızlara ya da erkek öğrencilere ev vermezlerdi. Ama şimdi borçlanarak ev alıyorlar ve kiramı düzenli ödesin başka bir şey istemiyorum diyorlar' dedi.
Cumhuriyet/Fatma Koşar-şžehriban Kıraç


Geri Dön