28 / 04 / 2024

Yüzde 200’e varan maliyet artışı müteahhitleri zorluyor! TMB, mali sicil affı ve fiyat farkı düzenlemesi istiyor!

Yüzde 200’e varan maliyet artışı müteahhitleri zorluyor! TMB, mali sicil affı ve fiyat farkı düzenlemesi istiyor!

İnşaat sektöründe temel girdi maliyetlerinde yüzde 200’e dayanan fiyat artışları sektörü zorluyor. TMB Başkanı Erdal Eren, müteahhitlerin faaliyetlerine sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için mali sicil affı ve fiyat farkı düzenlemesinin şart olduğunu savundu.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, inşaat sektöründe son yıllarda girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan yakınarak kamuya iş yapan müteahhitlerin üzerindeki yükü taşınamaz hale geldiğini söyledi. Eren, özellikle pandemi sonrasında yaşanan maliyet artışı sorununun aşılamamasıyla teminat mektupları nakde çevrilen kamu projeleri üstlenmiş müteahhitlik firmalarına tek seferlik malî sicil affı getirilmesi yoluyla yasakların kaldırılmasının önemine işaret etti. Eren, ayrıca irat kaydedilen teminat mektuplarının iadesinin yanı sıra şartsız tasfiye hakkı ve ek fiyat farkı ödenmesinin Anadolu’nun dört bir yanında faaliyette bulunan müteahhit için hayati hale geldiğini savundu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, sektörde gerek küresel gerek ulusal bazda yaşanan gelişmeler sonucu girdi maliyetleri yükünün giderek ağırlaştığından şikayet etti. Geçen dönemde maliyet artışı sorununun aşılamaması nedeniyle teminat mektupları nakde çevrilen kamu projeleri üstlenmiş müteahhitlik firmalarına tek seferlik mali sicil affı getirildiğini hatırlatan Eren, bu düzenlemenin Anadolu’nun dört bir yanındaki binlerce müteahhit için hayati hale geldiğine dikkat çekti.

Eren, salgının etkileri ve döviz kurundaki artışla birlikte inşaat sektöründe 2021 yılında temel girdi maliyetlerinde yüzde 150 düzeyine varan fiyat artışları yaşandığını dile getirdi.  Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte fiyat artışlarının geçen yıl yüzde 170'i aştığını kaydeden Eren, enerjiye ve ithalata bağımlı yapısı nedeniyle inşaat sektöründe maliyet yükü sorununun sürdüğünü aktardı. Eren, girdi maliyetlerindeki yüksek artışların 200’ü aşkın alt sektöre talep oluşturan inşaat sektörünü zor durumda bıraktığından yakınırken, ekonomik konut üretimini ve kamu yatırımı projelerini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Deprem felaketi sonrasında yeniden inşa çalışmalarının yarattığı ivmeyle inşaat sektörünün yılın ilk çeyreğini hareketli geçirdiğini ancak sektörün genelinde bu durumun sözkonusu olmadığının altını çizen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, müteahhitlerin maliyet yükü nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade etti.

Finansmana erişimde de sıkıntıların devam ettiğini kaydeden Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle inşaat sektörünün rahat bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi için adil bir fiyat farkı düzenlemesinin hayata geçirilmesi talebinde bulundu.


Geri Dön