27 / 04 / 2024

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarak devam ederken, kira zammını yüzde 25 ile sınırlandıran uygulamanın 2024’te sona erip ermeyeceği de merak konusu. İşte kira zammı sınırlamasında son karar nedir ve haberin detayları...



Kira zammı sınırlaması ile alakalı olarak oldukça tartışılan yüzde 25 uygulaması ile ilgili olarak yapılan belşrleme de 2 Temmuz 2024 tarihi itibari ile sona ereceği belirtilmişt. Fakat bu sürenin yeniden uzatılıp uzatılmayacağı merak konusu olarak karşımıza çıkıyor. Ev sahiplerinin aleyhine olan bu uygulamaya dair yeni bir karar alındı mı? 

KİRA ZAMMI SINIRLAMASI NE ZAMAN BİTECEK?

Ev sahipleri kiracıların kira rakamlarına son iki yıldır yüzde 25’ten fazla zam yapamıyorlar. Bu durum yüksek enflasyon ortamında da sadece kira geliri ile geçimlerini sağlayan ev sahipleri için büyük bir sıkıntı teşkül emekte. Enflasyon karşısında gelirleri azalan bu ev sahipleri de zor durumda kaldılar. Buna göre, yüzde 25 kira zammı uygulamasının bitmesi istenirken şu ana kadar bu yönde bir karar alınmadığı kaydedildi.

Bu süreçte Eenflasyonun yüksek kalması durumunda bu uygulamaya son vermek mümkün görünmüyor. Enflasyon hesaplamasında kiraların büyük bir önemi var. Yüzde 25 sınırlamasının kaldırılması durumunda enflasyonu tetikleyen bir etki yapacağı için ekonomi yönetimi buna kolay kolay onay vermeyeceği kaydediliyor.

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kalkacak mı?

Öte yandani yüzde 25 olan kira zammı sınırlamasının sona ermesinin ilk şartının enflasyonun düşmesi ile olacağı belirtildi.  Fakat, gerek küresel ekonomide gerekse de Türkiye ekonomisindeki gelişmeler enflasyonu düşürücü bir etki yapacak gibi görünmüyor. Bundan dolayı da kira zammında yeni bir süre uzatımı Temmuz 2024’te gündeme gelebilecek. Bu konu ile ilgili nihai kararı da Saın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Kira zamlarında normal sisteme dönüldüğünde yine 12 aylık TÜFE üzerinden kira zammı üst sınırı belirlenecek. Bu sınır da ev sahipleri tarafından aşılamayacak. Bu sınır tek koşulla aşılabilir. Kiracı kabul ederse kira zammı sınırı aşılabilir.

Vakıflar'ın yüzde 200'lük kira zammı Meclis gündeminde!

Ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya! Ev sahipleri isyan etti...

Ocak 2024 kira artış oranı için geri sayım başladı! Yeni yılın ilk zam oranı bu tarihte belli olacak!

Asgari ücret zammından sonra ev sahipleri harekete geçti! Zam dönemi dışında kira artışı yapılır mı?


Geri Dön