Kira

Yüzde 25 sınırı kalktı, kiralarda karışıklık bitmedi: Boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin!

Kiracılar yüzde 25’ten zam yapmak için temmuz ayının ilk günü sözleşme yenilemeye çalışırken, gece 12'yi bekleyen ev sahipleri oldu. Sektör temsilcilerinden boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin önerisi geldi. İşte ayrıntılar...

Emlak sektöründe şu günlerde en çok konuşulan konu, konut kiralarında iki yıldır uygulanan yüzde 25 sınırının kaldırılması oluyor. 1 Temmuz 2024'e kadar geçerli olacağı açıklanan uygulama, 2 Temmuz itibarıyla sona erdi. 

Bu durum kiracılarda yeni sözleşmeyi 1 Temmuz’da yapma eğilimini artırırken, konut sahipleri ise 2 Temmuz’a atmaya çalışınca konut piyasasında yine kavgalar gündem oldu. 

Kirası 15 bin TL olan evin kontratı 1 temmuz günü yenilenince zamlı fiyatla 18 bin 750 TL'ye yükseldi, 2 Temmuz'a kalınca ise 24 bin 750 TL oldu. 

SÖZLEŞMELERDE GECE 12'Yİ BEKLEYENLER OLDU

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre; sektör temsilcileri kavgaların yaşanmaması için zam sınırının kademeli şekilde kaldırılmasının gerekli olduğunu söylemişti ancak bu şekilde olmadı. 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, lk günlerde yaşanan karmaşayı değerlendirdi ve sözleşme yenilemek için saat kavgası verildiğine dikkat çekti. 

Aşa, söz konusu açıklamasında "Gece 12’ye kadar yenilenen sözleşme yüzde 25’le yenilenir mi yenilenmez mi kavgaları oldu. Bir gün bile geç sözleşme yapanlar mağdur olduklarını hissetti" diye konuştu. 

METREKARE FİYATLARI İÇİN EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK ARALIK BELİRLENEBİLİR

Nizamettin Aşa, bundan sonra yaşanacak tartışmaların azalması ve çözüm için tavsiyelerini tek tek sıraladı. 

Aşa, "Sorunu kökten çözmek için boş konut fiyatlarının sınırlandırılması gerekiyor. Mahalle bazlı kira aralığı verilebilir. Örnek veriyorum İstanbul’da Beşiktaş Vişnezade Mahallesi’nde kira fiyatları metrekare başına en az 10 TL en fazla 18 TL olabilir’ gibi bir aralık verilebilir. Bu hem ev sahibini hem de kiracıyı korur" ifadelerine yer verdi. 

BOŞ EVLERE KİRA SINIRI GETİRİLSİN

İstanbul’un yanı sıra Ankara’da da benzer sorunlarla karşı karşıya kalınıyor. Ankara Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili açıklamasında kira piyasasının yine karışık olacağının altını çizdi. 

"Enflasyonda aylık artış durmadan kira piyasasında stabilite göremeyiz. İki senedir uygulanmakta olan zam sınırı eski kiracının biraz işine yaradı ama yeni kiracıya bir etkisi olmadı" diye konuşan Akçam, bu nedenle boş konutlara kira sınırı getirilmesi gerektiğini düşündüklerinin altını çizdi.

EMEKLİLER, ASGARİ ÜCRETLİLER EV KİRALAMAKTA ZORLANACAK

Sahibindencom ,ile beraber konut piyasası endeksi de hazırlayan Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ise kiralık konut sayısının artacağına dikkat çekti ve konut sahiplerinin sınırlandırma yüzünden evlerini boş tuttuğunu söyledi. 

"Bu sınır kalkınca kiralamaya daha gönüllü davranacaklar Tabii kiracılar zorlanacak çünkü şu an hem reel kira fiyatları arttı hem zam sınırı çok yüksek" diye konuşan Gürsel, ücretlere de zam yapılmayınca emekli, asgari ücretli gibi dar gelirlilerin yeni konut kiralamakta zorlanacaklarını vurguladı.

Emekliler en düşük emekli maaşını 13 bin TL istiyor! Uzman isimler umutsuz konuştu ve zam tarihini verdi!

Mevduat faizlerinde peş peşe deprem! 400 bin TL'nin aylık getirisi şaşırttı! 

İzmir'de TOKİ'nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi!