27 / 06 / 2024

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60'lık zamlar gelecek!

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60'lık zamlar gelecek!

Yeni bir uzatma yapılmaması halinde kiralara yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz'da sona eriyor. Peki kiralar ne olacak? İşte  o son dakika açıklaması...



Enflasyonla mücadele çerçevesinde 11 Haziran 2022 tarihinde konut kiralarıan yüzde 25 artış sınırı getirildi. Yeni bir uzatma yapılmaması halinde kiralara yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz'da sona erecek. 

Vatandaş nezdinde, sınırlamanın kaldırılması halinde konut kiralarının aşırı artacağı kaygısı hakim olurken konut sahiplerinin de şimdiden ellerini ovuşturmaya başladıkları ifade ediliyor.r.  İzmir  Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, uygulamanın geçtiğimiz sene uzatılmasının  başlı başına bir hata olduğunun altını çizdi ve sınırlamanın kalkmasıyla birlikte ev sahibiyle kiracılar arasındaki tartışmaların sona ereceğini belirtti.

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60 lık zamlar gelecek!

Ege'de Sonsöz'den  haberine göre;  Başkan Mesut Güleroğlu, söz konusu açıklamasında zam sınırı getirildiğinde, böyle bir sınırlamanın olmadığı günlerde görülmeyen sorunların yaşandığını aktardı. 

Güleroğlu, "Konut ve işyeri kiralarındaki artışta bir sıkıntı yoktu. Hükümet, sadece enflasyonu baskılamak adına iki sene üst üste konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Bu arada ne oldu? Mülk sahibiyle kiracılar arasında kavgalar, gürültüler başladı. Hatta adli vakalar meydana geldi, cinayetler işlendi, yaralamalı saldırılar oldu, kavga dövüş oldu; kimi geldi, kiracısının kapısını söktü, kimi su saatini, elektrik saatini söktü" ifadelerini kullandı ve bu uygulamanın ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti. 

Mesut Güleroğlu, konuya ilişkin açıklamasında sınırlamanın sona ermesi halinde konut sahibiyle kiracı arasındaki tartışmaların iki sene içinde tamamen biteceğini vurguladı.

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60 lık zamlar gelecek!

EV KİRALARI YÜZDE 50-60 ZAMLANACAK

Güleroğlu, "Diyelim ki bir apartmandaki iki daireden biri 3 bin TL'ye, diğeri 20 bin TL'den kirada. 3 bin lira kiranın olduğu dairenin sahibinin gözüne batıyor aradaki fark. Böyle olnca o kişi, enflasyondan da zarar ediyor, zaten düşük kira alıyor. İki sene üst üste yüzde 25’lik sınırlama getirildi, bir çözüm oldu mu? Olmadı. Bu sınırlama kaldırıldığında konut kiralarına yüzde 50, yüzde 60 zamlar olacak" açıklamasında bulundu. 

Konut kiralarının, iş yeri kiralarıyla aynı yere geleceğinin altını çizen Mesut Güleroğlu, "Sınırlama kaldırıldığında, yaşanan kavgalar gürültüler bitecek. Bence kötüye değil, iyiye gidecek. O süreçte kiracılar mal sahiplerine problem yaşatıyordu. Artık böyle bir problem olmayacak. Bir iki yıl içinde her şey normale dönecek" ifadelerini kullandı. 

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60 lık zamlar gelecek!

Konutta kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması uygulaması olmadan önce kira artışlarının enflasyon kadar uygulandığını anımsatan Güleroğlu, "Konutlarda zam sınırlaması getirilmeden önce, zamlar, enflasyon kadar uygulanıyordu. Bu bu şekildeydi. Bundan sonra da enflasyon baz alınarak yapılacağı için sorun çıkmayacak diye öngörüyorum. Kiralar yükselince, kiralık konut bolluğu olur mu? Keşke olsa ama öyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Çünkü kiracı, bir evden çıkınca, diğer bir daireye geçecek. Yeni kiralık evin fiyatı, eskisinin iki katı olacak. O uygulama sona erdiğinde hukuki sürece girmiş dosyaların sayısı da gerileyecek" diye konuştu. 

Güleroğlu, söz konusu açıklamasını "Mülk sahipleri, kiracılarını evden çıkartmak için çeşitli yollara başvuruyordu, artık bunlar olmayacak. Tüm bu tartışmaların yüzde 70’i sona ermiş olacak. Geç kalınmış da olsa, yüzde 25
sınırının kaldırılmasıyla doğru bir karar alınmış olacaktır.”

Yapı güvenliği vatandaşa bırakılmayacak kadar önemli: Yönetmelik, deprem kuşağındaki yapıları korumaya yeterli mi?

Emeklilere 12 bin TL ek ödeme müjdesi! Emeklilik promosyon 2024: TEB emekli promosyon ne kadar? 

Gelecek 5 yılda dünyanın her yerinde ev, arsa alıp mağdur olanlar görülecek!


Geri Dön