Ekonomi

Yüzde 30'luk memur zammından sonra bedelli askerliğin fiyatı belli oldu! Fiyatı duyanlar gözlerine inanamadı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını yaptığı yüzde 30'luk emekli ve memur zammından sonra bedelli askerlik fiyatlarını bekleyenlerin de merakı giderilmiş oldu.Bu sistem, Türk ordusundaki asker eksikliğini gidermek için 2016 yılında tanıtıldı

Askerliğe hak kazanan kişilerin askerlik tecil veya muafiyet için ücret ödeyebilecekleri bir sistemdir. Bu sistem, Türk ordusundaki asker eksikliğini gidermek için 2016 yılında tanıtıldı. Bedelli askerlik sisteminde askerlik hakkı bulunan kişiler askerliklerini belirli bir süre tecil ettirebilmek veya askerlikten  tamamen muaf olabilmek için devlete ücret ödeyebilirler. Bedelli askerlik ücreti, kişinin hizmetten muaf olmak veya ertelemek istediği sürenin uzunluğuna göre değişmektedir. 


Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 25 olarak açıklanan memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 30'a çıkardıklarını açıkladı. En düşük emekli maaşı  5 bin 500 lira oldu. Erdoğan, asgari ücret desteğini de 400 TL'ye çıkarma kararı aldıklarını ifade etti. Her sene memur maaş zammına endekslenmiş biçimde iki kez artan bedelli askerlik fiyatının 2023 Temmuz ayına kadar geçerli olan fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. Bu sayede bedelli askerlik fiyatı 104.202 TL oldu.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NASIL BELİRLENİYOR?

7179 sayılı Asker alma Kanunu 9. maddesi uyarınca bedelli askerlik bedel miktarı memur aylık katsayısı baz alınarak her sene ocak ve temmuz aylarında yeniden tespit ediliyor.

Bedelli Askerlik Kanunu

Bedelli askerlik fiyatı ve şartları 26 Haziran 2019 tarihli Askeralma Kanunu ile düzenlenir. Kanun 9. maddesinde “İstekli olanlardan Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenecek sayıda yükümlü, 240.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel tutarını silahaltına alınmadan  önce Bakanlıkça belirlenecek zamanda nakit ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini yapmalaerı hâlinde askerlik hizmetini yapmış sayılırlar.” şeklinde ifade edilir.

Bedelli Askerlik Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kanunda belirtildiği halde "240.000 * memur aylık katsayı" formülüyle bedelli askerlik ücreti tespit edilir. Bedelli askerlik tutarı ilgili senenin ocak ve temmuz ayları olmak  üzere 6 ayda bir hesaplanır

Bedelli Askerlik Ücretine Taksit Yapılıyor mu?

Belli askerlik ücretine taksit uygulanmıyor. Yani bedelli askerlikten faydalanamak isteyenler ücretini nakit olarak yatırmak zorundadır. İlgili kanunda şu şekilde ifade edilir: "Bakanlıkça tespit edilecek sürede peşin ödemeleri ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlamaları hâlinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar."

A101 soğuk havalarda içinizi ısıtacak! Xiaomi ısıtıcılarda kış indirimi... 4 Ocak fiyat listesi

Altus buzdolabı alacaklar dikkat! Hepsi Burada'dan uygun taksitle buzdolabı! 4 Ocak fiyat listesi

2023'ün ilk kampanyaları başladı! Bosch çamaşır makineleri uygun fiyatla... 4 Ocak fiyat listesi