29 / 04 / 2024

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne hükümetten 67,5 milyon TL'lik deprem desteği!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne hükümetten 67,5 milyon TL'lik deprem desteği!

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)'ne depremde hasar gören üniversite binalarının güçlendirilmesi ve eksik binaların tamamlanması için para gönderildi



Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, hükümetin depremde hasar gören üniversite binalarının güçlendirilmesi, diş hekimliği fakültesi ve merkez yemekhanesi binalarının tamamlanması ile acil durumlar için şimdiye kadar üniversitelerine 67 milyon 500 bin liralık kaynak aktardığını söyledi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Zeve Yerleşkesi’nin 400 dönümlük geniş bir alan üzerinde kurulu olduğunu, bu nedenle yerleşkedeki binaların depremden farklı etkilendiğini belirtti.

Depremden hemen sonra bütün binaların hasar tespit çalışması detaylı olarak yaptıklarını ifade eden Battal, hasar olduğu tespit edilen binaların güçlendirileceğini söyledi.

Deprem olmasaydı bile yerleşkedeki bazı binaların güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Battal, şöyle devam etti:

"Depremden sonra bütün binalarında güçlendirme için proje çalışmalarına başlattık. Hükümet, depremde hasar gören üniversite binalarının güçlendirilmesi, diş hekimliği fakültesi ve merkez yemekhanesi inşaatlarının tamamlanması ileacil durumlar için şimdiye kadar üniversitemize 67 milyon 500 bin liralık kaynak aktardı. Güçlendirme için danışman olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) bir heyet öncülüğünde bütün binalarımız numuneler alınıyor, zemin etütleri yapılıyor. Bir kısmının güçlendirme projeleri tamamlandı. Bundan sonra bu projeler doğrultusunda güçlendirme yapılması için ihaleye çıkacağız. Nisan ayına kadar depremde hasar gören binaların güçlendirmesini tamamlayarak bu binalarda eğitime başlamayı planlıyoruz."

Eğitim ve öğretimi aksatmamak için prefabrik derslikler yaptırmaya başladıklarını bildiren Battal, hasar gören binalardaki güçlendirme çalışmalarının süresinin uzaması durumunda bile yaptırılan prefabrik derslikler sayesinde herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklarını anlattı.

Hasar görmeyen binalardaki 60 kadar dersliği de kullanabildiklerini ifade eden Battal, şunları kaydetti:

"Depremden sonra kendi imkanlarımızla ve hibe yoluyla 70 prefabrik derslik yaptırdık. Bunların altyapısı, ısıtma sistemleri 15 gün içinde bitmiş olacak. Eğitim ve öğretime normal devam etmek için Yurt-Kur’un yaptıracağı yurtları bekliyoruz. Eğer Yurt-Kur’un yapacağı yurtlar faaliyete geçerse biz bütün öğrencilerimizi eğitim ve öğretime almaya hazırız. Bütün altyapımızı şu anda tamam ve herhangi bir sorunumuz yok. En fazla hasar kütüphanemizde var. Bizim diğer farklı 13 birimimizde kiriş çatlağı şeklinde hasarlarımız vardı. Biz bütün en ince ayrıntısına kadar, en küçük hasarı da çok önemsemek suretiyle onların güçlendirmesini yaptıracağız."

Üniversite olarak derslik yapmanın yanında öğrencilerin barınma sorunlarını gidermek için de çalıştıklarını ifade eden Battal, AFAD Başkanlığı’nın acil hizmetler için göndermiş olduğu 2 milyon 500 bin liralık kaynağın bir kısmıyla 140 kişilik öğrenci yurdu yapmaya başladıklarını bildirdi.

Üniversite öğrencilerinin barınması için özel sektörün de katkısının olduğunu dile getiren Battal, şunları kaydetti:

"Depremden sonra ODTÜ 200 kişilik, İş Bankası ise 300 kişilik öğrenci yurdu yapmaya başladı. ODTÜ kaynak bulursa kapasitesini artıracak. Depremden önce üniversite içinde yap-işlet-devret modeliyle projesi hazırlanan 500 kişilik öğrenci yurdu için önümüzdeki hafta içinde yer teslimi yapacağız. Yurt-Kur da depremden sonra 5 bin kişilik öğrenci yurdu yapma çalışmalarına başladı. Yurt-Kur yapacağı yeni yurdun yanında depremde hasar gören 2 bin 800 kişilik yurdunda güçlendirmesini yapacak. Sert ve soğuk geçen mevsim koşullarına rağmen üniversite yerleşkesinde Haziran ayını aratmayacak şekilde inşaat çalışmaları devam ediyor."
 

YENİ HASTANE NİSANDA HİZMETE GİRİYOR

Şehir merkezinde bulunan ve depremde ağır hasar gören YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ni kapattıklarını hatırlatan Peyami Battal, bu nedenle öğretim üyelerinin çalışmalarına Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam etmeye başladığını söyledi.

Zeve Yerleşkesi’nde yeni hastanenin inşaatın bitirilmesi için çalışmalara hız verdiklerini belirten Battal, zarar gören hastanedeki cihazların ve tüm ekipmanların yeni hastaneye taşınma işleminin bittiğini, Nisan ayı başında yeni hastaneyi hizmete açmayı planladıklarını vurguladı.

NİSAN AYINA KADAR SORUNLAR BİTECEK

Üniversitenin bütün hazırlıklarını, planladıkları tarihlerden çok önce gerçekleştirdiklerini ifade eden Battal, "Umuyorum ki, Nisan ayı içerisinde herhangi bir sorun kalmamış bir şekilde üniversitemiz ayağa kalkacak ve yoluna devam edecek. Bu arada, bütün işlemlerimizi takip ediyoruz. Bunlardan bir tanesi de depremden önce başlayan Tekno-Kent kurulumu, şu anda gerçekleşmiş durumda. Bakanlar kurulu imzasına sunuldu" diye konuştu.

AA


Geri Dön