28 / 04 / 2024

İnegöl Oylat'a bu yıl 5 milyon TL'lik yatırım yapılacak!

İnegöl Oylat'a bu yıl 5 milyon TL'lik yatırım yapılacak!

İnegöl Belediyesi, Oylat'a kazandıracağı yeşil enerji yatırımıyla yılda 650 ton kömür sarfiyatına son verecek. Yıl içinde ayrıca spa merkezi ve otel yenileme projeleri de hayata geçirecek olan belediye, 2016'da toplam 5 milyon TL'lik yatırıma imza atacak



BURSA İnegöl'ün mobilyası, köftesi, ayçekirdeği gibi markalarının yanısıra 'turizm cenneti' diye tabir edilen Oylat Kaplıcalarına yatırımlar devam ediyor. İnegöl Belediyesi, katı yakıtın önüne geçmek, kaplıca suyunun gücüyle enerji üretmek için düğmeye basıldı. İnegöl Belediyesi ve Oylat AŞ. işbirliğinde hayata geçirilecek Yeşil Enerji projesi ile Oylat'ta katı yakıt kullanılmayacak. 


Kullanılmış kaplıca suyunun kinetik gücüyle üretilen enerji, Oylat'm hem ısınma hem de elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak. 


İnegöl Belediye Başkanı ve Oylat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Alinur Aktaş, belediye olarak bu dönem özellikle turizm alanından ciddi hamleler yaptıklarını ifade ederek, her mevsim farklı güzelliklere sahip olan Oylat'ta hava kirliliğine kısa sürede son vereceklerine dikkat çekti. 


Aktaş, "Doğadan kendiliğinden çıkan ve soğutma işlemi görmeden kaplıca hamamlarına gönderilen şifalı termal suyumuz çok sayıda hastalığa deva olmasının yanı sıra 1 milyon TL'lik yatırımla Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan Yeşil Enerji projemizle enerji üretimine de katkı sağlayacak. Isı pompası ile kaplıca sularının enerjisinin geri kazanılacağı bu projede, ısı pompası, elektrik ve doğalgaz birlikte kullanılacak. Sistemin bir özelliği de bölgenin ihtiyacından fazla elektriği üretecek olması. Projenin en önemli özelliği ise kömür kullanımın sona ermesi ile hava kirliliğine yol açmayacağıdır. 


Bursa'da ve ülkemizin farklı yerlerinde ısıtma-soğutma-havalandırma ve havuz uygulamaları yapan Biytaş Şirketler Grubu tarafından uygulamaya konacak projemizi 4 aylık süreçte bitirmeyi hedefliyoruz" dedi. 


2.5 yılda kendini amorti edecek 


Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak projenin tamamlanıp sistem devreye girdiğinde, Oylat Turizm AŞ'nin işlettiği tesislerde kömür kullanımını sonlandıracağmı ifade eden Aktaş, "Çağlayan ve Aşiyan Otellerin kış aylarındaki ısınma ihtiyacını karşüayacak sistem ile günlük 4 bin 300 ton kapasiteye sahip termal su yeniden değerlendirilecek. Oylat'ta mevcut bulunan termal su, kaynağından 40 derece olarak çıkıyor. Su otellerin banyoları ve kaplıca hamamlarında kullanıldıktan sonra 30 derecelik bir ısıyla deşarj ediliyor. Biz deşarj edüen 30 derecelik kaplıca suyunu toplayıp, ısı pompası üe 70 dereye çıkaracağız. Bu suyu da ısıtma sistemine göndereceğiz. Böylece otellerin ısınma ihtiyacı ekonomik bir şekilde karşılanmış olacak. Sistem devreye girince halen yılda 650 ton olan kömür kullanımı da sıfıra inmiş olacak. Böylelikle kömür kullanmaktan dolayı oluşan işçilik dahil yıllık 500 bin TL'lik maliyette bölgeye yapacağımız diğer yatırımlara aktarılabilecek. Sistem 2,5 yıl içinde kendini amorti edecek" diye konuştu. 


Spa ve otel yenilemeye 4 milyonluk yatırım 


Alinur Aktaş, Oylat Turizm AŞ olarak bu yü spa merkezi ve otel yenileme yatırımlarına 4 milyon TL'lik bütçe ayırdıklarını belirterek, "4 Haziran itibari ile Çağlayan Otel'de yenileme çalışmalarımız başlayacak. 4 Temmuz itibariyle de hizmet vermeye başlayacak. İç mekan dahil A'dan Z'ye komple bakım ve onarımdan geçecek. Bu yenileme çalışmasının haricinde ise 1 milyon TL'lik yatırımla Oylat'a Su ile Gelen Sağlık Hizmetleri Merkezi'ni (SUGESAM) kuracağız. 


Bu projede, 280 bin TL'lik BE BKA desteği de alıyoruz. Yeni spa merkezinizle daha fazla günübirlikçi hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Alinur Akşat, özel sektörün gücünü kullanarak, Oylat'a yeni otel yatırımları planladıklarını da sözlerine ekledi. 


Alinur Aktaş, 11 yılda Oylat'tan 30 milyon TL'lik ciro oluşturduklarının bilgisini verdi. 

Geçtiğimiz yıl 170 bini Oylat Turizm AŞ bünyesindeki otellerde olmak üzere 200 bin yatak satışı gerçekleştirdiklerini bildiren Aktaş, bu yıl ise yeni yatırımlarla 250 bin yatak satışına ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Aktaş, "Geçen sene yabancı ziyaretçi, toplam ziyaretçi sayısının yüzde 10'unu oluşturdu. Ağırlıklı Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerden gelen oldu. Hedefimiz Bursa ve İnegöl turları düzenleyerek, bölgeye daha fazla hareket kazandırmak" dedi. 


Dünya


Geri Dön