24 / 11 / 2024

Zamane evlerin zamane banyoları!

Zamane evlerin zamane banyoları!

Evinizin farklı alanlarında dekorasyonu sık sık değiştirebilirsiniz. Ama banyolarda durum farklı, maliyet yüksek. Bu yüzden yeni bir banyo için en doğru kararı vermeniz gerek. Son dönemde banyolar duş almaktan öte, evlerin yeni




Doğaya dönüş yaşanıyor, tasarruf sağlayan ürünler öne çıkıyor. Tasarımcı Can Yalman; banyoların nasıl sosyalleşebileceğimiz yeni mekanlara dönüştüğünü anlattı.

Hayatımızın yaklaşık üç yılını geçirdiğimiz banyolar eskiden evlerin dışındaydı. Ve insanların kirini atmalarını sağlayan mekanlar olarak algılanırdı. Yıllar içinde ev içlerine girdi. Önce bedeni sonra ruhunuzu dinlendirebileceğiniz yaşam alanlarına dönüştü.
KaleSeramik için banyo tasarımları yapan Can Yalman, banyolarınızda artık spor yapıp kitap okuyabileceğinizi söylüyor: “Yatak odalarını bile eşinizle paylaşırken, banyolar tek başımıza kaldığımız yegane mekan. Bir yandan da eve gelen misafirlere en açık alanların başında. Mutlaka banyoya uğrayarak evden ayrıldıkları için, dekorasyonu sizi yansıtmalı.”
Dolayısıyla banyolar da dekorasyon trendlerinden nasibini alıyor. Son zamanlarda yeni teknolojiler ön planda. Örneğin akıllı aynalar... Bunlar ekran görevi de görüyor. Sabah yüzünüzü yıkarken size hava durumunu gösteriyor. Günlük haberleri ekrana yansıtıyor.

İDRARDAN TAHLİL YAPAN KLOZET

Klozetler bir klinik gibi çalışıyor. İdrarınızdan anında tahlil yapabiliyor. Bunun yanı sıra LED ışıklar da var. Bunlar suyun akışkanlığına göre renk değiştiriyor. Ha keza müzik... Suya göre değişebiliyor ve adeta terapi yapıyor. Plastik malzemelerde farklı koku faktörleri devreye giriyor. Dolap kapakları ve klozetler kokularıyla duyularınıza sesleniyor. Plazma televizyonlar duşların tam karşısına özel bir cam içinde monte ediliyor. Bu sayede buhardan etkilenmeden duş alırken televizyon seyredilebiliyor. Yeni nesil lavaboların çoğu kiri eriterek hijyen sağlıyor.
Tasarımlarda ekolojik, tasarruf sağlayan ve doğa dostu ürünler de hızla yükseliyor. Az su harcamak yeni nesil banyoların birincil önceliği. Örneğin lavaboda kullandığınız sular daha sonra özel bir sistem sayesinde klozet suyuna dönüşebiliyor. Musluklar hassas sensörleri sayesinde elinizi algılayarak fazla su israfını önlüyor. Suyu geniş hacimli ve köpüklü sunarak çok su kullanmışsınız hissi uyandırıyorlar. Banyoların vazgeçilmezi küvet tasarımları da küçülüyor. Yarım küvetler daha çok tercih ediliyor. Can Yalman, banyo tasarımları için uzun çalışmalar yaptıklarını söylüyor: “Benim iki banyo serim var: Reptile ve Orientile. Zen felsefesini inceleyerek doğaya yakın ürünler kullandık.”

BANYO TÜYOLARI

* Küçük banyolarda mekanı geniş göstermek için açık renk malzemeler tercih edilmeli.
* Geniş banyolar için koyu renkler daha şık.
* Büyük banyolar dergi ve kitap okunacak alanlar olarak da kullanılabilir. Bunun için buhar ve neme dayanıklı özel kumaşlar tercih edebilirsiniz. Plastik bir mobilyayı ve tik ağacından koltukları da banyolara yerleştirmek mümkün.
* Radyatörlerde de banyonun renklerine uygun özel modeller seçilebilir.
* Peki mini bara ne dersiniz Sıcak bir duş sonrası soğuk su imkanı sağlar.

Merdiven çıkma derdi yok
DEKO-ÖNERİ

Herhangi bir nedenden dolayı merdiven inip çıkmakta zorluk çekiyorsanız, hareket yeteneğiniz azaldıysa, katlar arası mesafe gözünüzde büyüyorsa, üzülmeyin. Evde dolaşım alanlarınızı sınırlamak zorunda değilsiniz. Merdiven asansörleri çok katlı evlerde yaşamı kolaylaştırıyor. Modeline göre kendini şarj edebiliyor. Akülü olanları, elektrikler kesilince de çalışıyor. Kolay monte ediliyor, bir gün içinde ortalığa malzemeler yayılmadan kurulabiliyor. Çok katlı konutlara da uygulanabiliyor. Asansör sessizce hareket ediyor ve elektrik kesintilerinden etkilenmiyor.

IN
* Bambu malzemelerden ürünler

OUT
* Venge tasarımlar

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ TOYGAR IŞIKLI

* Salondaki televizyon koltuğum çok önemli
* Çalışma odamdaki piyano vazgeçilmezim
* Evde küçük bir ardiyem var. Ufak tefek tamirler yapmak beni mutlu ediyor

TASARIMCILARDAN PÜF NOKTASI!

KUNTER ŞEKERCİOĞLU

Dönem dönem herkes mekan içinde bazı nesnelerin yerini değiştirerek durağanlığı kırmaya çalışır. Bunu neden zeminde ve tavanda, yani yatay düzlemlerde de yapmayalım Halı ve zemin döşemelerinin üst üste katmanlar halinde kullanılması ve tavanlarda dokulu duvar kağıtları kullanılması çok rağbet gören fikirler. Farklı renk ve dokuda halıların üst üste, istediğiniz şekilde bir araya gelmesi ve kombinasyonunu değiştirebilmeniz veya yatak odanızın tavanında sıkıldığınızda değiştirebileceğiniz bordo bir duvar kağıdı olması büyük özgürlükler değil mi
Hürriyet/Hakan GENCE


Geri Dön