02 / 05 / 2024

Zehra Zümrüt Selçuk: Kurban Bayramı öncesinde emeklilere 11 milyar TL ikramiye ödedik!

Zehra Zümrüt Selçuk: Kurban Bayramı öncesinde emeklilere 11 milyar TL ikramiye ödedik!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada Kurban Bayramı öncesinde emeklilere 11 milyar lira bayram ikramiyesi ödendiğini bildirdi.



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) emeklilik başvurularının elektronik ortamda alındığını ve hızlıca sonuçlandırıldığını, 2002 yılında  emeklilik işlemleri için 11 ayrı belge istenirken bugün sadece elektronik başvuru ile işlemlerin tamamlandığını söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, emekli aylığı bağlama süresi 2002 yılında 3 ayı geçerken bugün bunun ortalama 13 gün içinde sonuçlandırıldığına dikkati çeken Selçuk, daha önce emekliler ile hak sahipleri, bağlanan ilk aylıklarına ilişkin birikmiş ödemelerini alabilmek amacıyla neredeyse 2 ay beklemek zorundayken şimdi bunun, bekleme olmaksızın talep edilen bankaya gönderildiğini söyledi.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, e-Devlet aracılığıyla emekli vatandaşlara tercih ettikleri bankadan aylık alma imkanı sağlandığını, ayrıca aylığını PTT aracılığıyla alan emeklilerin talep etmeleri durumunda ödemelerinin evlerinde yapıldığını belirtti.

Emeklilere yapılan promosyon ödemelerinin banka tarafından hesaplara yatırıldığını söyleyen Bakan Selçuk, "2020-2022 yılları için bankalarla emekli vatandaşlarımızın promosyonu hakkında anlaşmaya vardık. Bu kapsamda aylığı 1500 lira olan emeklilerimiz 500 lira, 1500-2500 lira arasındakiler 625 lira ve 2500 liranın üzerinde emekli aylığı bulunanlar da 750 lira promosyon alma imkanına kavuştu." dedi.

"Emeklilik döneminde girişimciliğin önünü açtık"

Bakan  Selçuk, Nisan 2020 ödeme döneminden itibaren emekli, malul ve ölüm aylıkları için dosya bazında yapılan ödemelerde alt sınırın 1500 TL'ye yükseltildiğini de hatırlattı.

Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde emeklilere 1000 lira bayram ikramiyesi ödendiğini dile getiren Selçuk, "Kurban Bayramı öncesinde emeklilerimize 11 milyar lira bayram ikramiyesi ödedik. 12,4 milyon emeklimize altıncı kez 1000'er lira bayram ikramiyelerini ödedik. Bu kapsamda ödediğimiz bayram ikramiyesi tutarı 64,2 milyar liraya ulaştı." şeklinde konuştu.

Emeklilere yapılan ödemelerin gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2002 yılında yüzde 4,6 iken bu oranın 2019'da yüzde 7'ye yükseldiğini söyleyen Selçuk, 2002 Aralık ve 2020 Temmuz döneminde, en düşük işçi emekli aylıklarına yüzde 72, Bağ-Kur emekli aylıklarına yüzde 168, memur emekli aylıklarına yüzde 46 reel artış yapıldığını anımsattı.

Selçuk, emeklilik sonrası ticari faaliyette bulunan emeklilerin aylığından yapılan yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi kesintisini kaldırdıklarını hatırlatarak böylece emeklilerin emeklilik döneminde girişimcilik yapmasının önünü açtıklarını söyledi.

"Emekliler baş tacı"

Genel sağlık sigortası ile emekli vatandaşların kaliteli ve sürdürülebilir sağlık hizmetine erişmesini sağladıklarını belirten Bakan Selçuk, çalışanlarda yüzde 20 olarak uygulanan ilaç katkı payı oranının, emekli vatandaşlardan yüzde 10 olarak alındığını söyledi.

Selçuk, ayrıca emekli aylıklarının miktarı, ödeme yeri, tarihi, ilaç ve muayene ücreti dahil tüm bilgilerin e-Devlet üzerinden görüntülenebildiğini dile getirdi.

"Emeklilerimizin 7 gün 24 saat hizmetindeyiz." şeklinde konuşan Selçuk, ayrıca "ALO 170" hattı ve sosyal medya hesapları üzerinden her türlü soru ve taleplerle ilgilenildiğini belirtti.

Emeğin de emeklinin de baş tacı olduğunu söyleyen Selçuk, Türkiye'nin kalkınmasında alın teri döken tüm emeklilerin yanında olduklarını belirtti.

Bakan Selçuk, emeklilerin ve ailelerinin bayramını da kutladı.

 

CHP'den emekli bayram ikramiyelerinin 1500 liraya çıkarılması için kanun teklifi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön