28 / 04 / 2024

Zekeriya Yapıcıoğlu: Kişinin oturduğu konutundan emlak vergisi alınmamalı!

Zekeriya Yapıcıoğlu: Kişinin oturduğu konutundan emlak vergisi alınmamalı!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Meclis'te emlak vergisi ile ilgili çarpıcı bir önerisini sundu. İşte o açıklamalar...



Her geçen gün konut sektörü ile ilgili yeni bir gelişme yaşanırken, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da Meclis'te dikkat çeken bir önerisini açıkladı. 

Dün Meclis'te gerçekleştirdiği açıklamasına "Bütçeye sadece ekonomiye dair birtakım rakamlardan ya da cetvellerden ibaretmiş gibi bakmak doğru değildir. Bütçe, devletin yönetim felsefesinden eğitim anlayışına, alın teri ve emeğin korunup korunmadığından gelir dağılımı ve vergilendirmede adaletin sağlanıp sağlanmadığına kadar birçok konuda somut bir perspektif ortaya koyar" ifadelerini kullanarak başlayan Zekeriya Yapıcıoğlu, sosyal adaletin tesisinin ancak kamu kaynaklarının adil yönetimi ve paylaşımı ile mümkün olduğunu söyledi. 

Yapıcı, "Türkiye'nin 2024 yılı bütçesinden yapılacak faiz harcamaları bütçenin yüzde 11,31'ine denk gelen 1 trilyon 254 milyar TL’dir; bu da çok ciddi, çok önemli ve yüksek bir rakam" diye konuştu ve 6 Şubat depremlerinde hasar gören bölgelerin yeniden imarı, depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve afet risklerinin azaltılması için de 1 trilyon 28 milyar TL kaynak ayrıldığına, bunun da  11 ili ve 14 milyon insanı etkileyen depremin yaralarını sarmaya yetecek kadar büyük bir meblağın hatta daha fazlasının yalnızca faiz ödemelerine gideceği anlamına geldiğine dikkat çekti. 

Zekeriya Yapıcıoğlu: Kişinin oturduğu konutundan emlak vergisi alınmamalı!

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, bütçe hazırlanırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüksek olduğuna ve bunun düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptığını aktararak, "Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı 2024 bütçesinde yüzde 63,96’dır. Bu oranın; 2025’te 63,18’e, 2026 yılında ise 62,61’e düşürülmesi hedefleniyor. Evet, küçük bir düşüş var ancak dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı daha fazla düşürülmeli" açıklamasında bulundu. 

"Türkiye’deki vergi sisteminde zahiren az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınıyor fakat gerçekte durum tam tersine. En yüksek oranda vergiyi dar gelirliler ödüyor. Tüketim malları ve hizmetlerden alınan dolaylı vergiler ile maaş ve ücretlerden kaynak kesilen vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı oldukça fazla" diyen Yapıcı, kazançlarının tamamını harcamak zorunda kalan, böylece hem kazanırken hem de harcarken vergi veren dar gelirli vatandaşların aleyhine olan orantısızlığın düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Yapıcı, "Bunun için asgari ücretin üzerinde olan kazançlardan da gıda, giyim, barınma, sağlık, eğitim ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar düşüldükten sonra geriye kalan miktar vergilendirilmeli. Haberleşme ve kültür harcamalarındaki vergi oranları makul seviyeye çekilmeli" ifadelerini kullandı.

Zekeriya Yapıcıoğlu: Kişinin oturduğu konutundan emlak vergisi alınmamalı!

Ayrıca, Zekeriya Yapıcıoğlu, kişinin oturduğu evinden emlak vergisi alınmaması gerektiğine dikkat çekerek, "Vergi mevzuatı yeniden düzenlenerek basitleştirilmeli, vergi oranları düşürülmel" diye konuştu. 

Yapıcı, söz konusu açıklamasını "İnsanlığa huzur ve refah getirmeyen bu sistemlerin temelden değiştirilerek yerine insanın refahını artırmayı hedefleyen, kapitalist ve sosyalist bakış açılarının aşırılıklarından uzak, vicdanları ve adalet duygusunu incitmeyecek bir ekonomi politikası uygulanmalı, sermaye yalnızca zenginler arasında dolaşan bir varlık olmaktan çıkarılmalıdır; orta yol budur" diyerek tamamladı. 

Ekonomist Selçuk Geçer çıldırdı! Dalga geçtiler! Dolar 45 TL olunca bakalım ne diyecekler!

Erhan Usta'dan flaş öneri: Rant vergisi mutlaka çıkarılmalı!

Bakan Bolat: Köpük ortadan kalktı, gayrimenkul fiyatları yüzde 20 düştü!

Geri Dön