02 / 05 / 2024

Zekeriyaköy'deki çarpık yapılaşma protesto edildi!

Zekeriyaköy'deki çarpık yapılaşma protesto edildi!

Sarıyer Belediyesi’nin verdiği izinle usulsüz yapılaşmaya karşı birlik olundu...



Sarıyer ilçesine bağlı Türk ve yabancı şirket Ceo’larının, işadamlarının, sanatçıların,  üst düzey kişilerin Zekeriyaköy beldesinde Sarıyer Belediyesi’nin verdiği izinle usulsüz yapılaşmaya karşı birlik oldu. Önceki gün usulsüz olarak gerçekleştirilmek istenen çocuk parkı, Atatürk büstü ve yeşil alanın orada toplanan yaklaşık 500 kişi çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için seferber oldular. Zekeriyaköy’de oturan ünlü sanatçılar ve iş adamları usulsüz yapılaşmaya engel olmak için imza topladılar

Buket Dereoğlu ve Canan Alkan eyleme çocuklarıyla katıldılar. Buket Dereoğlu ve Canan Alkan “Yeşil alan olarak sadece çocuk parkımız vardır. Bu parkın içinde her Cumhuriyet Bayramı’nda çocuklarla birlikte toplandığımız bir Atatürk büstümüz var. Biz Zekeriyaköy sakinleri olarak çocuk parkımızı yani yeşil alanımızı ve Atatürk büstümüzü yıktırmayacağız. Bunun için devletin yetkili kişilerinden ve üst düzey yöneticilerden destek olmalarını istiyoruz. Zaten usulsüz olan buradaki çarpık yapılaşmaya hem sakinler olarak hem de hukuk devleti olarak izin verilmemelidir. Çocuklarımızın yıkılmak istenen bu alanda başka oyun yerleri yok” diye konuştular.

2002 yılında çarşı yönetim planını inceleyen Zekeriyaköy sakinleri burada altı blok olduğunu 7. bloğun da tamamen yeşil alan üzerine kurulmuş anfi tiyatrosu ve çocuk parkından oluştuğu görülmüş. Siteyi yapan firma tarafından plana sadık kalıncağının sözünü alan sakinler şimdilerde bu sözün tutulmaması karşısında sıkıntı yaşıyorlar. Daha sonradan bu alanda  bina yapılacağını belgelerle gören site sakinleri ve Zekeriyaköy halkı aldatıldıklarını söylüyorlar. Bazı hukukçularla görüşen sakinler bunun bir suç olduğunu öğrenmşler. Hukukçuların ‘’Suç duyurusunda bulunursanız bunu yapanlar ceza mahkemesinde yargılanır’’ sözü ile karşılaştılar. Fakat yeterli çoğunluk sağlanılmadığı için sessiz kalınmış. 2007 yılında inşaat ölçüm biçim işleri başlanıldığında ise bazı site sakinleri  başlarına geleceklerini anlayıp araştırmaya başlamış. Bu arada site yönetim planında 38. madde diye bir madde sakinlerin dikkatini çekmiş. İnşaatı üstlenen ‘’Garanti Koza bu inşaat için hiçbir kat malikinden muvaffakatname almaksızın dilediği gibi inşaat yapar yıkar istediği gibi tadilat yapar’’ maddesi okunduktan sonra hukukçulardan, bu maddenin de kat mülkiyeti kanununa aykırı olduğu sahip olmuşlar. Şimdiye kadar  iki dava açan sakinler yönetim planında ki 38.maddenin kanuna aykırı olduğu için iptali, bir de 30 mart 2010  tarihinde  Büyük Şehir Belediyesine, Sarıyer Belediyesine ve kaymakamlığa yazılar yazıldığı halde, ‘’Burası mahkemeliktir buraya ruhsat verilmemesi ve ruhsat verilirkende görüş alınması’’ gerekir denildiği halde 14 Nisan 2010 tarihinde buraya ruhsat verilmesi kafaları karıştırmış. Ruhsatın iptali ve yürütmenin durdurulması içinde ayrı bir dava açan site sakinleri.ise, ‘’ Davalar halen devam ediyor ama Sarıyer Belediyesi anlamsız bir şekilde bir zaafla bu ruhsatı vermiş durumda. Yasal olarak onlar ellerinde ruhsatla inşaata başlıyorlar biz de açtığımız davalarla bu işi durdırmak istiyoruz’’ diyerek hukuk savaşını kazanacaklarını iddia ediyorlar.


Geri Dön