Zeki Toçoğlu'ndan Fi Yapı açıklaması!
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, kamuoyunda yer bulan Fi-Yapı meselesine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. birleşimi ve ardından gerçekleşen SASKİ Genel Kurulu sonrası meclise hitaben açıklamalarda bulundu. Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) son haftalık basın toplantısında gündeme gelen Sayıştay raporu, Serpan Spor Kompleksi yapım işi ihalesi ve Fi-Yapı başlıklarında kamuoyuna açıklamalarda bulunan Başkan Toçoğlu net konuştu: “Bizim siyasete bakışımız bellidir. Varsa bir namussuzluğun üzerine gitmeyen de namussuzdur. Buna kayıtsızlık kabul edilemez.”
Para Kent Park kasasında
Hatırlanacağı üzere Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısında MHP grubu Büyükşehir Belediyesi’ne dönük son Sayıştay raporuyla ilgili bazı bilgi edinme taleplerinde bulunmuştu. MHP İl Teşkilatı ve meclis üyeleri ise daha sonra konuyu İl Teşkilatı’nın haftalık basın toplantısında gündeme getirmiş, rapor ile ilgili Kart54 sistemine aktarılması gereken 366 bin 898 TL’lik miktarın 2015 ilâ 2016 kayıtlarına girmediği yönündeki eleştirilerini yinelemişlerdi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi’nden bir açıklama yapılmış, işaret edilen paranın hukuki işlemler gereğince Kentpark Otopark İşletmeciliği Ltd. şirketi kasasında olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca Sayıştay raporunda belirtilen hususun kişi borcu ve kamu zararı ile ilişkilendirilemeyeceği ifade edilmişti.
Rapor teknik bir konuyu ‘değiştirin’ diyor
Kasım Meclis Toplantısının 2. birleşiminde MHP grubu sözcüsü Ahmet Ziya Akar’a konuya ilişkin sorular yönelten Başkan Toçoğlu, kamuoyuna paranın ortada olmadığı yönünde algı yansıtmanın doğru olmadığını belirtti. Toçoğlu, “Arkadaşlar siyaseti beraberce yapacağız. Daha önce de açıklama yaptım, ancak konu başka türlü basına yansıyor. Sayıştay raporu ne diyor? Kanuna göre yüzde 4 olan yüklenici firma payını ilk önce belediye kasasına alın, ardından firmanın hesabına yatırın diyor. Paranın yeri belli. Şimdi öyle açıklamalar yapılıyor ki, sanki para yok, hiç edildi. Böyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Sayıştay raporu teknik bir şeyden bahsediyor. Ama ortada oluşturulmaya çalışılan algı var. Sanki para hiç edildi. Böyle bir şey olur mu?” diye konuştu.
Konuyu basın büyüttü
MHP grubu sözcüsü Ahmet Ziya Akar ise Başkan Toçoğlu’nun açıklamaları üzerine, haftalık basın toplantısında Sayıştay raporunun ilgili bu maddesinin üzerinde fazlaca durulmadığını vurguladı. Basının niçin bu konuyu bu denli büyüttüğünü anlayamadıklarını da söyleyen Akar, daha sonra Serpan Spor Kompleksi yapım ihalesi ile ilgili yine Sayıştay raporunda yer alan başlığı gündeme getirdi.
İş yarım kalmasın diye
Başkan Zeki Toçoğlu ise, algı oluşturma gayretlerine prim vermemeleri gerektiği hususunda MHP grubuna tavsiyelerde bulunarak, Serpan Spor Kompleksi konusuna ilişkin, “Yaptığımız ihalede kanuna aykırı bir işlem yok. Yapılan ihale mevzuatı ne diyor? İhaleyi kazanan asıl firma alt yüklenici çalıştırabilir. İhaleyi kazanan firmanın işleri kötü gitti, firma iflas etti ne olacak? 4 gün sonra iş yarım kalırsa ne yapacağız? Bunları düşünmek gerekiyor. Burada sözleşme dışı bir konu söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Fi-Yapı meselesi
Başkan Toçoğlu konuşmasının son bölümünde ise kamuoyunda yer bulan Fi-Yapı meselesine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yaptı. Konuyu birçok kez meclis kürsüsünden gündeme getirdiğini ancak bazı odakların meseleyi anlamak istemediklerini söyleyen Toçoğlu şunları söyledi; “Bu konuda birçok kez açıklama yaptım. Kimsenin aklında bir şey kalmasın diye bir kez daha açıklama yapıyorum. Fi-Yapı bize 2012’de müracaat etti. İşaret edilen o arsaya konut ve üniversite yapmak istediklerini, bölgenin imara açılmasını talep ettiklerini söylediler. Ekibimizle ayrıntıları görüştük, yapılan incelemeler neticesinde bölgenin imara açılması uygun bulundu. Kat yüksekliği, yeşil alanlar gibi her ayrıntıyı bizim belirleyeceğimizi de onlara söyledik.”
‘Bizim seninle işimiz bitti’ dedik
“Firmadan bir milyon 500 bin liralık kanuni bir imar harcı talep edildi. Bunu kabul ettiler. Nakit yerine bu harcı çekle ödeme yoluna gidip gidemeyeceklerini sordular. Biz çekle iş yapamayacağımızı söyledik. Bunun üzerine bize çeklerin gününü beklememizi, çeklerin günü geldiği zaman imar konusunda adım atmamızı söylediler. Bu şekilde çekler tutanaklarla, imzalarla, yazışmalarla emanete alındı. Çeklerin günü geldiğinde yine yazışmalar yapıldı, ancak çeklerin karşılıksız olduğu görüldü. Firma da iflas etti. Biz de firma yetkililerini çağırdık, kendileri ile iş yapmayacağımızı söyledik. Yani biz, ‘Bizim seninle işimiz bitti’ dedik. Şimdi burada yanlış olan ne?”
Bize MHP’den bir arkadaşımız yönlendirdi
“Karşılığı olmayan çekler sahibinde. Emanete alınan çekleri vermişiz. Herhangi bir kamu zararı oluşmamış. Adımlarımızı doğru ve yerinde atmışız. Bunun nesi yanlış? (MHP İl Başkanı Levent Bülbül’ü kastederek) Sayın Başkan bu konuyu soruyor. 2012’de o vatandaşları bize yönlendiren MHP’li çevrelerin yakından tanıdığı MHP’li bir arkadaşımızdır. Nereden bağlantı kurmuşlarsa firma yetkilileri onunla görüşmüşler. O bize firma yetkililerini yönlendirdi. İsmini kendisi versin. Benim açıklamam yanlış olur.”
Milletin tek kuruşunda gözümüz yok
“Bakın arkadaşlar, bizim milletin tek bir kuruşunda gözümüz yok. Herkesin huzurunda açıklıyorum. Algı oluşturma gayreti içinde olanlar var. AK Parti, MHP fark etmez siyaset kurumunu koruyalım. Bazı kötü insanlar var. Kötüleşmiş AK Parti düşmanları fırsat kolluyorlar. Biz siyaseti koruyacağız. Bunlara prim vermeyelim. Siyaset yapıyoruz. Kalite ve temizliği siyasette öncelememiz gerekir. Bizim siyasete bakışımız bellidir. Varsa bir namussuzluğun, usulsüzlüğün üzerine gidilmemesi asıl namussuzluktur. Bu kabul edilemez.”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi