29 / 04 / 2024

Zemin etüdü çeşitleri nelerdir?

Zemin etüdü çeşitleri nelerdir?

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk gibi özelliklerini deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, zemin etüdü çeşitleri nelerdir?



Zemin etüdü çeşitleri nelerdir?

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamı zemin etüdü olarak ifade ediliyor. 


Zemin araştırmalarında ve yer altı yapılarının belirlenmesi haritalanması işlerinde georadar (gpr) yer radarı uygulamaları da yoğun olarak kullanılıyor.

Sondaj çalışması sonrasında sahaya gelen jeofizik mühendisleri sondaj verilerini de göz önüne alarak uygun sismik yöntemini (kırılma-yansıma-remi) ve uygun profilleri belirleyerek sismik çalışmaları yapılıyor. Sismik çalışma ile sismik hızlar (Vp- Vs) ve zemine ait geoteknik parametereler, zemin hakim periyodu (To) belirleniyor.


Zemin Araştırma Merkezi sahip olduğu zemin etüd sondaj makineleri, georadar,  sismik, microtremör ve rezistivite cihazları kullanılıyor. Zemin etüt çalışması öncesinde iş programı hazırlanıyor.  Buna göre:İnceleme alanı yakınında daha önce yapılan çalışmalar ve yapılan zemin etüt   sondajları incelenerek sahanın jeolojik-jeofizik ve geoteknik özellikleri hakkında   bilgi sahibi olunuyor. 


Zemin etüdü sismik remi araştırma zemin fimaları daha sonra   sondaj programı yapılarak arazide zemin sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Sondaj   çalışmaları esnasında dolgu kalınlığı, yeraltı su seviyesi, zemin profili vb. özellikler belirleniyor. Peki, Zemin etüdü çeşitleri neler?


 Zemin etüdü çeşitleri...

• Sulu sistem neticesinde gerçekleştirilen zemin sondajları

 

• Karotlu ve-veya karotsuz numune tespiti

 

• Kırıntı numune edinimi

 

• Deneme çukurunun açılması

 

• Arazi ve laboratuvar deneylerinin gerçekleştirilmesi

 

• Jeoteknik değerleme ve projelendirme faaliyeti

 


Zemin etüdü neden yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön