21 / 12 / 2024

Zenginler nerelerde yaşıyor?

Zenginler nerelerde yaşıyor?

Parası olan yaşamak için istediği bir yeri ya da birden çok yeri seçebilir. Doğruyu söylemek gerekirse en çok zengin barındıran kentler sıralaması pek de şaşırtıcı sonuçlar vermemiş. Sıralamada yükselen kentlere dikkat!..



Para Dergisi'nde yer alan habere göre, bir piyasa araştırma şirketi olan “New World Wealth” (Yeni Dünya Zenginliği), parası çok olanların hangi kentlerde yaşadığını araştırdı. Merkezi Güney Afrika’da bulunan şirket, zenginlerin yaşamayı ve iş yapmayı tercih ettiği kentleri belirledi. Çin’den iki kent birden listeye girerken Houston, Cenevre, Osa-ka, Seul, Shenzen, Melbourne, Zürich, Dallas, Boston, Calgary, Perth, Macau, Canberra, Roma, Berlin gibi kentlerin listede yer almaması şaşırtıcıydı.

Araştırma, gayrisafi ulusal hasılaları veya kişi başına düşen gelirleri ölçü almadı. Kişilerin sahip olduğu menkul değerleri, gayrimenkulleri, bankalardaki nakit birikimleri, hisse senetlerini, devlet tahvili sahipliğini esas aldı. İlk üç sıra, normal karşılanırken, San Francisco’nun dördüncü sırada olması sürprizdi. Hindistan’ın Mumbai (eski adı Bombay) kentinin, Toronto, Frankfurt ve Paris’in üzerinde, 12’nci sırada kendine yer bulması da piyasa çevrelerine parmak ısırtacak nitelikteydi.

İlk 10’daki kentlerin hepsinin ortak özelliği, servetlerin trilyon dolar seviyesinde olmasıydı. Genelde bir kentteki zenginlerin varlığı, HNWI (high-net-worth inpidual - net serveti yüksek birey) rakamları göz önüne alınarak hesaplanıyor. Ancak bir milyon dolar ve daha üstü finansal değere sahip kişiler bu kulübe girebiliyor. 30 milyon dolar ve üstü servete sahip kişiler, ultra zengin kabul ediliyor. Fakat biz burada milyarderlerden, en azından yüz milyonlarca dolarlık zenginliğe sahip kişilerden söz ediyoruz. 10 kentlik listeye göz atalım (Kentlerin yanında yazan rakamlar, zenginlerin ortalama toplam servetlerini gösteriyor. Hepsinin toplamı 19.4 trilyon dolara karşılık geliyor)...

1 - NEW YORK (3 TRİLYON DOLAR)
Bir pizzaya 2 bin dolar, bir kupa dondurmaya bin dolar, bir gömleğe 60 bin dolar verebiliyorsanız, New York’ta yaşayan bir zenginsiniz demektir. Dünyanın en büyük iki borsası NYSE (New York Stock Exchange) ve NASDAQ’m (National Associ-ation of Securities Dealers Automated Ouotations) bulunduğu New York’un, dünyanın en zenginlerinin yaşadığı kent olması anormal karşılanmamak. Bu borsalar, kentte 168 milyarder ortaya çıkarmış. Konu para ve kişisel servet olunca rakamları tam olarak belirlemek neredeyse imkansız. Bu nedenle milyarder sayısının 200’e hayli yakın olduğu düşünülüyor.

2 - LONDRA (2.7 TRİLYON DOLAR)
İngiliz zenginler denince akla maceraperest Sir Richard Bran-son ve Rus işadamı Roman Abramovich geliyor. Oysa 4.8 milyar sterlini olan Branson ve 170 metre ile dünyanın ikinci büyük yatı “Eclipse”e (ki Türkiye’nin Ege sahillerine de gelmişti) sahip 8 milyar sterlinlik serveti olan Abramovich, zenginler listesinin sonlarında yer alıyor. Londra’nın en zengin kişileri, 16.2 milyar sterlindik zenginliğe sahip iki Hint kardeş (Sri ve Gopi Hinduja). Üstelik Londra’nın banliyölerinden Windsor, Ascot, Vir-ginia Water, Leatherhead, Weybridge, Henley, Marlow ve Bray gibi seçkin banliyölerde yaşayan zenginler, bu hesabın dışında (Yukarıdaki rakamları Amerikan Doları’na çevirmek için 1.39 ile çarpmaksınız).

3 - TOKYO (2.5 TRİLYON DOLAR)
Dünyanın en büyük iki borsası New York’taysa üçüncüsü de Tokyo’da. 1878’de kurulmuş olan Tokyo Borsası’nda 2 bin 200’den fazla şirket var. Ülkedeki mul-timilyonerlerin yüzde 21’i başkent Tokyo’da yaşıyor. Yine de zenginlerin sayısı, Amerikan Doları’na uyarlandığında 461 bini geçiyor. 35 milyonluk Tokyo nüfusunda bu sayı az bile. Kentte 14 tane Michelin üç yıldızlı restoran mevcut. Bu kadar restoranı Paris’te bile göremezsiniz. Dünyanın en pahalı otelleri de Tokyo’da. Ritz Carlton’un me ga-suite’inde bir gece kalmak istiyorsanız, 20 bin doları gözden çıkarmalısınız.

4- SAN FRANCİSCO (2.3 TRİLYON DOLAR)
ABD’nin Kaliforniya eyaletinin finans merkezinin dördüncü sırada yer almış olması şaşırtıcıydı. Ama “Bay Area” (Körfez Bölgesi) göz önüne alındığında bu zenginliğin içinde Silicon Valley, San Jose, Oakland, Palo Alto, Los Altos, Redwood City, Moraga, San Mateo ve Mountain View da yer alıyor. Silicon Valley’nin (Silikon Vadisi) bu kapsam içinde yer alması yeterli. Dijital Çağ’ın bütün zenginleri bu vadide. İtalyan asıllı Amerikalı mafya lideri Al Capone da 1920’lerde San Francisco’nun zenginleri arasındaydı. Ama Alcatraz hapishanesinde... Kendisini cinayetlerden, banka soygunlarından, içki yasağı dönemindeki kaçakçılıktan değil, vergi kaçırmaktan tutuklamışlar, ünlü ada hapishanesi Alcatraz’a atmışlardı. Capone burada ne yapardı biliyor musunuz? Kurduğu bir orkestra ile diğer mahkumları eğlendirirdi. Kendisi de banjo çalardı.

5 - BE1JING (2.2 TRİLYON DOLAR)
Çin’in eski adı Pekin olan başkenti. Beijing Belediyesi’ne kayıtlı 20 milyon insan yaşıyor. Burada altı gün geçirirseniz, akciğerleriniz bir sigara içmiş kadar zarar görüyor. Fakat kirli hava, zenginleri bu kentten uzak tutamıyor. Çin, son 20 yılda çok büyük atılım yaptı. Bir tarım ülkesiyken, bugün Japonya’yı geçti. ABD’nin de sadece bir adım gerisinde. Ekonomik etkinliklerin yarıya yakını Beijing’de oluyor. Kentin milyarderleri ya klasik ekonomide gayrimenkul alım-satımlarmdan zengin oluyor ya da e-ticaretten. 25.2 milyar doları olan Wang Jianlin, 6.9 milyarı olan Wu Yajun, 5.2 milyarlık Lu Zhiqiang, emlak sektöründen. 17.1 milyar dolarlık Robin Li, 6.8 milyarlık Lei Jun, 4 milyarlık Wang Xing de internet faaliyetlerinden (genelde e-ticaret) zengin olmuş.

6 - ŞANGHAY (2 TRİLYON DOLAR)
Bu kenti, 20’nci yüzyılın sonlarında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ile kurulan işbirliği örgütünden, diğer adıyla Şanghay Beşlisi olarak tanıyoruz. Bu işbirliğinin kente servet üstüne servet katmasının yanı sıra dünyanın dördüncü büyük borsasma sahip olması da ayrı bir zenginlik kaynağı. Zaten Şanghay’a “Çin’in finans başkenti” diyorlar. Şanghay’a adeta bitişik gibi duran Hangzhou kentinin de bu zenginlikte payı büyük. Burası Alibaba Group’un evi. E-ticaretin 1999’da kurulan en son devi Alibaba Group’un sahiplerinden Jack Ma’nm serveti 41.5 milyar dolar. Alibaba.com üzerinden, 200 ülkede (neredey e dünyanın bütün ülkelerinde) 3.5 milyondan fazla şirket faaliyet gösteriyor.


7- LOS ANGELES (1.4 TRİLYON DOLAR)
Dünya zenginlerinin tercih ettiği yedinci yerleşim birimi, ABD’nin “El Pueblo de Nuestra Senora Reina de Los Angeles sobre el Rio Porciuncula” kenti. Yani kısaca Los Angeles (Melekler Kenti). Siz burayı Hollywood, Malibu, Beverley Hills gibi idari bölgelerinden tanıyorsunuz. Beyaz Perde’nin ne kadar zengini varsa burada. Fakat Los Angeles 1920’lerde, dünya petrolünün dörtte birini çıkaracak kapasitede kara altın zenginiydi. Halen ABD’nin üçüncü büyük petrol rezervine sahip. Los Angeles bir ülke olsaydı, ekonomisi Suudi Arabistan’dan, İsveç ve İsviçre’den daha büyük olurdu. Kentin uzun adının anlamını mı merak ettiniz? “Porciuncula Nehri’nin melekleri kraliçemizin kasabası.”

8 - HONG KONG (1.3 TRİLYON DOLAR)
Bir borsa zengini kent daha. Hong Kong Borsası, dünyanın yedinci büyüğü. Küçücük kentte 50 dolar milyarderi var. En zengini, 36 milyarı olan ve gemicilikten telekomünikasyona kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Hutchinson Holding’in başkanı Li Ka-Shing, en fakiri ise, 1 milyar 250 milyonu olan emlakçı Lo Ka Shui. Bu “Güzel kokulu Liman” (Hong Kong’un anlamı), adası, ana karadaki parçası Kowloon ve birkaç ada ile birlikte sadece bin kilometrekare. Dünyanın kişi başına düşen Rolls Royce sayısı en yüksek kenti. New York’takinin sayıca iki katı gökdelene sahip. Hong Kong doları, dünyanın ticarette en çok kullanılan sekizinci para birimi.

9 - SYDNEY (1 TRİLYON DOLAR)
On yılda mucizevi bir gelişme kaydeden Sydney, tartışmasız bölgenin (Avustralya ve Okyanusya) en zengin kenti. Zenginler buraya kaliteli yaşam tarzı, Avrupai tarih zenginliği, güvenlik ve iklimin elverişli olması nedeniyle geliyor. Avustralya, zenginliğini son on yıllık dilimde yüzde 83 artıran bir ülke. Bu bir rekor. Ülkenin en büyük kenti Sydney, Opera Binası, Liman Köprüsü ve güzel sahillerinden çok daha fazlasını sunuyor. Her yıl on milyon kişi bu kenti ziyarete geliyor. Dünyanın 12’nci pahalı kenti.

Emlak fiyatları çok yüksek; metrekaresi 9 bin ABD Doları’ndan başlıyor. 1788’de İngiliz gemilerinin gelmesiyle koloni haline getirilen Sydney ve çevresi, bugün ülkenin finans endüstrisinin yüzde 65’inde pay sahibi. İngilizler ne getirmişti dersiniz? Gemiler dolusu yüzlerce azılı mahkum.

10 - SİNGAPUR (1 TRİLYON DOLAR)
Dünyanın en işadamı dostu kent devleti. Başkenti yok. Monako ve Vatikan gibi. Düşük vergi oranları, zenginleri buraya çekiyor. 1960’larda yoksul bir balıkçı kasabası iken bugün zenginlikte ilk 10’a girmeyi başarmış. Dünyanın en işlek limanına sahip. Balıkçılık hala var. Çünkü tarım yok. Dünya balık pazarınınyüzde 25’i Singapur’un elinde. Uluslararası havaalanı Changi, 28 yıl arka arkaya “Dünyanın En İyi Havaalanı” unvanım hiçbir yere kaptırmamış. 720 kilometrekarelik adada, 3 bin 300 km’lik yol var. Güney Kore, Tayvan, Hong Kong ile birlikte “Doğu Asya’nın Kaplanı” olarak bilmiyor. Her ne kadar Singapur’da kaplan olmasa da. Emlakçı Robert ve Philip Ng biraderler, toplam 20 milyar ABD Doları’nı geçen servetleriyle Singapur’un en zenginleri.


Geri Dön