19 / 11 / 2024

Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı!

Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi'nin temeli atıldı!

İstanbul'un ilk "Deprem Dönüşüm Projesi" Zeytinburnu'nda başlatıldı




İBB'den alınan bilgiye göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Kadir Topbaş, Marmara Depremi'nin 10. yılında "Zeytinburnu Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi"nin ilk ayağı olan Sümer Mahallesi Projesi'nin temelini attı. Mahallede gerçekleşen temel atma töreninde Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ve Esenler Belediye Başkanı Teyfik Göksu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımusafaoğlu, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural ve KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım da hazır bulundu.

Sümer Mahallesi'ndeki dönüşümde eşdeğerlilik ve hakların korunmasının esas olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, "Bilgimi bana yetişme imkanı veren bu şehre aktararak halkımızın mutlu yaşayacağı mekanlar oluşturmak istiyorum" dedi.

Projenin ilk etabı 2 yılda tamamlanacak

Sümer Mahallesi Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi 171 bin metrekarelik konut alanı ve 46 bin 500 metrekarelik dükkân alanını kapsıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında, Sümer Mahallesi'nde mahalle dokusu korunarak, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olmak üzere toplam 1280 konut ve işyeri yapılacak. Projenin içinde iç bahçeler, spor tesisleri, çocuk oyun alanları ve kapalı otopark da bulunacak. Her daireye kapalı bir otopark verilecek. Kentsel dönüşümün ilk etabında 642 adet daire, 22 adet işyeri tamamlanacak. 2 yılda tamamlanacak ilk etap 400 milyon TL'ye mal olacak.

Kat karşılığı anlaşma modeli

Projenin gerçekleştirilmesi için yüzde 75 "Kat karşılığı anlaşma modeli" benimsendi. Buna göre 100 metrekarelik dairesi olan vatandaşa 75 metrekarelik bedelsiz verilecek. Mevcut metrekare ile verilecek metrekare arasında bir fark doğarsa aradaki fark 10 yıllık banka kredisi ile tahsil edilecek. Eğer vatandaşın hesabına daha düşük bir metrekare yazılırsa KİPTAŞ farkı ödeyecek. Zeytinburnu Sümer Mahallesi Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi her anlamda örnek bir proje olacak. Önce evler yapılacak ve teslim edilecek. Ondan sonra hak sahipleri konutlarına taşınacaklar. Son olarak sorunlu yapı stoku yıkılacak.

Depreme hazırlık için 1 milyar TL'lik yatırımlar zinciri

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Depremi'nin 10. yılında böyle bir projenin başlatılmasının önemine dikkat çekerek, İstanbul'un mevcut yapı stokunun deprem performansını belirlemek için Zeytinburnu, Fatih ve Küçükçekmece ilçelerinde yaklaşık 120 bin binayı tek tek incelediklerini belirtti. Zeytinburnu'nda taranan mevcut 16 bin 30 yapı stokunun yaklaşık yüzde 14'ü olan 2 bin 295 binanın deprem dayanımı açısından yüksek riskli olarak tespit edildiğinin altını çizen Başkan Kadir Topbaş, bu nedenle Zeytinburnu ilçesini İstanbul'un kentsel dönüşümü için pilot bölge olarak seçtiklerini söyledi. Deprem dönüşümüne ilçenin en sorunlu bölgesi olan Sümer Mahallesi'nden başladıklarını ifade eden Başkan Topbaş, projeyle bölgenin güvenli yapılara kavuşturulmasının yanı sıra, Zeytinburnu'nun İstanbul'un ihtiyaç duyduğu yeni merkezlerden biri haline gelmesini hedeflediklerini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kamu binalarını, kavşak, köprü ve viyadük gibi yapıları güçlendirerek depreme karşı hazır hale getirdiklerini anlatan Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm projeleriyle özel yapıları da depreme dayanıklı hale getirmek için çalıştıklarını belirtti. Geçtiğimiz 5 yılda depreme hazırlık için toplam 1 milyar 19 milyon TL'lik yatırım ve çalışma yaptıklarını vurgulayan Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Depreme karşı elele vermek zorundayız..."

"Durmuyoruz. İstanbul'daki deprem riskini ortadan kaldırmak adına adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Bahçelievler, Fatih, Bayrampaşa ve Zeytinburnu gibi ilçelerde yüzbinlerce yapı stokunu taramadan geçirerek depreme karşı dayanıklılığını tespit ettik. Bundan sonra sıra kentsel dönüşümde. Siyasilerden, `Bu projenin yapılması doğrudur, biz de destek vereceğiz' denmesi beklenirdi. Bir yönetim ve siyasi parti vatandaşlarının olası bir depremde yok olmasına nasıl göz yumabilir? Nasıl seyirci kalabilir? Seçim öncesinde Tuzla'da, Kartal'da, Maltepe'de, Sarıyer'de, Beykoz'da bunu işlediler. Biz evi olmayan insana kira öder gibi konut verirken, elindeki evi alır mıyız? Devletimiz ayda 100 liraya konut vermek için TOKİ'yi devreye sokarken, vatandaşın elindekini alır da onu mağdur eder mi? Ama maalesef insanlarımıza böyle söylediler ve vatandaşlarımız hala güvenemiyor. Halbuki biz sivil toplum örgütlerimizle ve vatandaşlarımızla elele vererek depreme karşı bu adımları atmak zorundayız. Bu bir kader değil."

"Başkanım bizim mahalleye ne zaman geleceksiniz?..."

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım'a özellikle `Asla kimseyi mağdur etmeyin' dediğini dile getiren Başkan Kadir Topbaş, "Gönüllerin kırılmasını istemiyorum. `Eşdeğerlilik esasına göre adım atın. -Ben yokum- diyene dokunmayın' dedim. Vatandaşlarımız nasıl yapılar yaptığımızı görerek ikna olsunlar diye öncelikle 3 milyon TL harcayarak başka yere taşıdığımız spor sahasından inşaata başladık. Gönlümden geçen şu; Zeytinburnu'nda bu dayanıklı ve modern yapılar ortaya çıkınca, çevredeki diğer yapı sahipleri desinler ki, `Başkanım bizim mahalleye ne zaman geleceksiniz?' Rabbim gönlümden geçeni biliyor. Bunu arzu ediyorum. Bir taraftan sağlıklı yapılar yaparken, varolan binaları da sağlıklı hale getirmek zorundayız" diye konuştu.

"Birikimlerimi beni yetiştiren şehre aktarmak istiyorum..."

"Beni bu şehir yetiştirdi. Bana bu şehirle ilgili bir eğitim imkanı verdi. Bilgimi bu şehre aktarmak istiyorum" diyen Kadir Topbaş, bunun için birkaç yerde kentsel dönüşüm modeli ortaya çıkaracaklarını belirterek, "Dünya şaşırsın. Halkımız mutlu olsun. Arzu ettiğim bu. İstanbulluları güzelliklerle buluşturmak istiyorum. 5 yılda yaptıklarımız ve İstanbul'un ne denli mesafe aldığı ortada. Sümer Mahallesi'ndeki projenin ilk etabı 400 milyon TL ve 2 yılda tamamlayacağız. 2 yıl sonra kimseyi yerinden etmeden yeni yaptığımız yere taşıyacağız ve ondan sonra mevcut binaları yıkarak ikinci etabı başlatacağız" şeklinde konuştu.

"Kimsenin mağdur olmasına izin vermeyiz!..."

Yıllar önce İstanbul'daki bu çarpık yapılaşmaya sebep olan zihniyetin şimdi de bu büyük dönüşüm projesini engelleye çalıştığını vurgulayan Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Tuzla'dan, Kartal'dan, Maltepe'den insanlar gelsinler, `Ah biz aldatıldık. Siyasiler bizi siyaset uğruna kandırdı. Biz size güveniyoruz' desinler. Sıkıntıları çözmek bizim işimiz. Sizin için varız. Yanlışımızı gördüğünüz yerde ikaz edin. KİPTAŞ Genel Müdürümüze yada bana ulaşarak, `burada mağduriyetim oluyor' deyin. Asla mağduriyetinize göz yummayız. Bunu çok açık ve net olarak söylüyorum. Kimseye de hak etmediği bir şeyi vermeyeceğiz. Öte yandan yeni binalarla eskileri arasında en az yüzde yüz oranında değer farkı oluşacağını de özellikle vurgulamak istiyorum. Bu nedenle vatandaşlarımıza asla haklarını başkasına satmamalarını tavsiye ediyorum. Sonunu bekleyin, sonuç mevcut değerlerinizin en az iki katı olacaktır. Kadir Topbaş olarak, altını çizerek söylüyorum."

İskanı, tapusu olmayana bile ev...

Törende konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da 2 yıldır herkesten görüş aldıklarını ve projeyi buna göre hazırladıklarını belirterek, proje kapsamında iskanı, tapusu olmayan dairelere dahi ev vererek vatandaşları mağdur etmediklerini söyledi. Vatandaşların olası bir depremde molozların altında kalmamasını istedikleri için böyle bir projeye destek verdiklerini ifade eden Murat Aydın, "Yeni ve sağlam binalar yapacağız. Bazıları karşı çıkıyor. Vatandaşların 100 metrekarelik evine karşılık 75 metrekarelik ev verdiğimiz doğru. Ancak 25 metrekarelik de otopark veriyoruz. Bu sebeple haksızlık ve mağduriyet söz konusu değil" diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş, Murat Aydın ve beraberindekiler butona basarak "Zeytinburnu Deprem Odaklı Kentsel Dönüşüm Projesi"nin ilk ayağı olan Sümer Mahallesi Projesi'nin temelini attı.

İlgili haber:

Zeytinburnu'na deprem odaklı kentsel dönüşüm!


Geri Dön