06 / 05 / 2024

Zeytinci TOKİ'den fabrika istiyor!

Zeytinci TOKİ'den fabrika istiyor!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ yaptığı açıklamada gıda yatırımında üreticinin finansman sorununu çözmek için TOKİ'den fabrika yatırımı yapmasını istedi.




Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, gıda yatırımında üreticinin finansman sorununu çözmek için TOKİ'den fabrika yatırımı yapmasını istedi. Gıda yatırımında en büyük payı arsa ve binanın aldığını dile getiren Renklidağ, "Yatırımcı, arsa ve binaya para yatırıyor ancak işletme sermayesinde şişiyor. Bu yüzden yatırım olmuyor" dedi. 


Para arsaya gidiyor

Herhangi bir organize sanayi bölgesinde arsaların dönümünün 100 bin TL'den başladığını, altyapıyla bu rakamın 150 bine çıktığını belirten Renklidağ, "Örneğin gıda yatırımı için en az 10 bin metrekare yer kapatmanız lazım. Bu da takribi 12-15 milyon TL civarında yatırım gerektirir.  TOKİ  konut sektöründe çok başarılı oldu, bir takım imkanları da var. İstedikleri araziyi alıp kendi bünyesine katıp imarını değiştirebiliyor. TOKİ eğer sanayi arsaları üretirse, bunları ya uzun vadeyle sanayice satar ya da binasını yapıp kiraya verirse o zaman sanayicinin de önü açılır" diye konuştu.


Teşvik desteği

Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için ihracatını artırmak zorunda olduğunu bunun için de ihracatçının teknojik yatırım yapması gerektiğini söyleyen Renklidağ, "Türkiye'de sermaye sorunu var. Yatırımda para arsa ve binaya gidiyor. Girişimci daha sonra makineyi borçla alıyor ve sonunda işletme sermayesinde şişiyor. Ancak eğer devreye TOKİ girerse, böyle bir vazife üstlenirse sanayicinin önü açılır. Tabbi yalnızca TOKİ desteği yeterli değil. Gıda yatırımında 5. bölge teşviklerinden yararlanılmasıyla ancak 2023 hedeflerinin yakalanabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Teşvik ve TOKİ desteğiyle Ege'de incir, zeytin, zeytinyağı, üzüm, pamuk ve kestanenin de dahil olduğu gıda yatırımlarının ciddi boyuta ulaşabileceğini söyleyen Renklidağ, "Yalnızca zeytinyağı için en az 30 tesis kurulur" dedi. 


Zeybekci'den yeşil ışık

Gürkan Renklidağ, TOKİ'yle ilgili taleplerini, kısa süre önce Aydın'da düzenlenen Ekonomi Zirvesi'nde gündeme getirdiğini ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin buna sıcak baktığını belirterek, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde de bir çalışma yürütüldünü söyledi. Gıda sektörünün 5. teşvik bölgesine alınması yönündeki önerilerinin de yine Zeybekci tarafından olumlu karşılandığını dile getiren Renklidağ, "Hem TOKİ desteği hem bölgesel teşvik uygulamasında Ege'nin pilot bölge olmasını önerdim. Böylece yalnızca zeytincilik üzerine 30 fabrika kurulur. Türkiye, zeytinde bir numara olur" dedi. Bakan Zeybekci'nin sanayici kimliği nedeniyle konuları çok yakından takip ettiği gibi sorunları kavraması ve çözüme ulaştırmasının da yüksek nitelikte olduğunu belirten Renklidağ, "Tarım Bakanı Mehmi Eker de öyle. Bazıları kendisini tenkit ediyor ama ben onu ayakta alkışlarım çünkü Cumhuriyet döneminde yani neredeyse bir asıra yaklaşyacak bu dönemde 88 milyon olan ağaç varlığımızı yalnızca 8 yılda 176 milyon adete çıkardı" dedi. 


Yeni Asır




Geri Dön