Ulaşım

Zigana Tüneli ihalesinin sonucu iptal oldu!

Zigana Tüneli projesinde belirsizlik sürüyor. Tünel ve bağlantı yolları ihalesini Cengiz İnşaat kazanmıştı. İhaleye katılan diğer şirketler itiraz etti. Mahkeme ihalenin tekrar değerlendirilmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekim 2014 açıkladığı Doğu Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan Zigana Tüneli projesinde süreç durdu. Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan  Zigana Dağı’nda yapımı planlanan tünel projesi için yapılan ihale sonucu iptal edildi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Mayıs 2015’de yapılan ihaleyi Cengiz İnşaat kazanmış ve 28 Temmuz’da sözleşme imzalanmıştı. Ancak ihaleye katılan 6 şirket sürece itiraz etti ve Kamu İhale Kurumu’na şikayette bulundu. Kamu İhale Kurumu itirazları red edince şikayette bulunan şirketlerden Şenbay Madencilik ve Özgün Yapı  mahkemeye başvurdu. Kamu İhale Kurumu’na itirazda bulunan diğer şirketler ise  Tekfen, Pers Yapı-Bergiz İnşaat, Albayrak Turizm, Aga Enerji , Yse Yapı-İntekar Yapı-Metro Kmb.


Zigana Tüneli Tanıtım Filmi!




TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK 


Şenbay Madencilik ve Özgün Yapı haksız yere ön yeterlilikten geçemediğini savunurken, mahkeme itirazları haklı buldu. Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin Temmuz ayında aldığı karar sonrası konuyu tekrar değerlendiren Kamu İhale Kurulu, 12 Ağustos’ta ‘Trabzon - Aşkale Yolu Zigana Tüneli ve Bağlantı Yolları’ ihalesinin sonucunu iptal etti. Şimdi Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ihale başvurularını yeniden değerlendirmesi  gerekiyor.


‘TARAF DEĞİLİZ’


 Karayolları Genel Müdürlüğü ihale sonucunun iptal nedeni ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor. Söz konusu ihaleye kazanan Cengiz İnşaat yetkilileri ise davanın Karayolları’na açıldığını, süreçte taraf olmadıklarını dile getiriyor. Ovit Tüneli’nden sonra Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olması planlanan Zigana Tüneli’nin 500 milyon liraya mal olması öngörülüyor. İnşaat çalışmalarının ise 3 yıl sürmesi bekleniyor. Zigana Tüneli’nin giriş ve çıkışındaki kavşak ve viyadüklere ek olarak iki adet tahliye dönüşü ve kaçış tüneli de yapılacak. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyünün girişinden başlanacak olan tünelin güzergahı da belli oldu. Köstere köyü girişindeki çeşmeden yaklaşık 500 metre aşağıdaki virajdan direk yolun karşısından bin 250 metre rakımdan girecek olan tünel, Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden yine aynı rakımdan çıkacak.


18 FİRMA BAŞVURDU


ZİGANA Tüneli için belli istekliler arasında yapılan ihaleye 18 firma teklif verdi. Bu tekliflerden ilk aşamada 16’sı geçerli bulundu. Daha sonra ise teklifi geçerli olan firmaların bazılarının da dosyalarında eksiklikler olduğu belirtildi ve ihaleye katılan firma sayısı 11’e düştü. İhale dışı kalan firmalardan Ağa Enerji, Şenbay, YSE Yapı, Pers Yapı ve Tekfen Yapı Kamu İhale Kurumu’na itiraz etti. 5 firmanın da itirazında iş deneyim belgeleri nedeniyle ihale dışı bırakıldıkları, ancak bunun mevzuata uygun olmadığı tezi işlendi. Ancak Kamu İhale Kurumu, tüm itirazları reddetti. Şikayetçi olan bir diğer firma olan Albayrak Turizm’in itirazı ise, yasal sürelere uyulmadığı gerekçesiyle incelenmeden geri çevrildi.


Zigana Dağı’nda yapımı planlanan tünel 12 bin 900 metre uzunluğunda olacak. Birbirine paralel aralarında 24 metre olan 2 tüp geçit ile temellendirilen tünelde 11 tane yaya geçidi, 12 araç geçidi, 24 sığınma cebi, 2 kavşak, 2 u dönüş, 1 de kaçış tüneli mevcut.


Hürriyet